Zapekaný plnený baklažán fotorecept

violeta - fotkavioleta, 26. mája 2016
Zapekaný plnený baklažán (fotorecept)
Foto: violeta

Mám veľmi rada baklažán, dnes som ho pripravila týmto spôsobom a výsledok ma milo prekvapil. Inšpiráciou mi boli tieto recepty: http://www.fitnessguru.sk/recepty/kategoria/maso-a-ryby/recept/zapekany-plneny-baklazan-s- kuracimi-prsiami/ http://varecha.pravda.sk/recepty/biber-dolmasi-plnena-paprika-fotorecept/60575-recept.html

4
porcie
45 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
100 ml
1 ks menšia
4-5 strúčikov
2-3 ks
180 g
200 g
125 g
Koreniny:
 sušená
 sušená
 sušené
Zálievka:
140 g
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Ako prvé si uvarím bulgur. Na 100 ml bulguru som použila 250 ml vody a trocha soli, uvarila som ho v ryžovare.

    Zapekaný plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Baklažány som pozdĺžne prekrojila, vnútro som nakrojila a vydlabala. Vydlabané baklažány som zvnútra potrela olivovým olejom. Vyberám len čerstvé a s krúžkom oproti stonke, tie netreba nasálať.

    Zapekaný plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu a cesnak si pokrájam a opražím na olivovom oleji, pridám pomleté mäso a opečiem. Okorením, pridám čili papričku, bazalku, oregano, pokrájané šampiňóny a pokrájanú, vydlabanú dužinu z baklažánu. Prikryjem a nechám zmäknúť. Pridám nakrájané cherry paradajky, prisolím a znova chvíľu podusím. Nepodlievam, zmes potrebujem hustú.

    Zapekaný plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bulgur zmiešam s mäsovo-zeleninovou zmesou a naplním ňou baklažány. Uložím ich do zapekacej misy a vložím do vopred vyhriatej rúry. Pečiem na 180 °C, 30 minút.

    Zapekaný plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ si pripravím zálievku. Na olivovom oleji opražím paradajkový pretlak, pridám pretlačený cesnak a zalejem horúcou vodou, prichutím soľou, čiernym korením, bazalkou, oreganom, cukrom a pár kvapkami citrónu. Prevarím, podľa potreby zriedim, alebo nechám zredukovať.

    Zapekaný plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 30-tich minútach pečenia, zalejem baklažány zálievkou a nechám piecť ďalších 10 minút.

    Zapekaný plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 10-tich minútach vyberiem a uložím navrch pokrájané plátky mozzarelly. Nechám ešte 5 minút zapiecť.

    Zapekaný plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávala som s varenými zemiakmi v šupke, s maslom a petržlenom a zmesou listového šalátu a cherry paradajok.

    Zapekaný plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Hm, to musí být dobrotka! Krásná fota, bezva postup a ta vůně! Určitě tento receptík vyzkouším!
1x vini55
terinka55
Baklažán mám veľmi rada. Tiež robievam. Aj Tvoj postup sa mi páči, chválim.
klukodvody
Tohle musím uložit. Sice si to počká jen co budu mít svoje a doufám, že jich bude hodně. Dobře jsi pohledala inspirace. No a zase budu jednou třeba vařit trochu zdravěji i když si na zdravou stravu zrovna moc nehraji, ale ne vše zdravé musí být divné. Tohle vypadá hodně dobře. Díky.
kecemis
Toto vyzera velmi zaujimavo a jedle. Urcite vyskusam. Uz som si ho zaradil na waiting list.
violeta
Ďakujem vám za milé slová, ak vyskúšate, dúfam, že vám bude chutiť tak, ako môjmu manželovi. Po asi po 2 hodinách si prišiel pre dupľu a povedal, že 1* (nie 1 hviezdička, on to nepozná) :))
@klukodvody , ono je to tak, ja mám rada zeleninu, ale mám teraz doma 3 chlapcov, tak im ku nej treba niečo pridať :)
Ešte raz ďakujem, pekný večer
afataga
pekny rcp, toto by mi chutilo, do tej zmesi by som este pridala saturejku, do mleteho masa sa hodi
kukulienka71
Otvorím Varechu a hneď sa inšpirujem:-) Ostalo mi trocha tarhone od obeda, cez víkend bolo mäsa dosť, tak dnes vega - večera: minula som aj pootvárané konzervy z chladničky(zelená fazuľka, červená fazuľa, kukurica), pridala kúsok póru, mrkvu a miesto cherry som mala lúpané rajčiny. Je to výborné aj bez prílohy, receptík si ukladám a bude určite niekedy aj s mäsom, ďakujem pekne, @violeta. Zase pekne popísaný aj pofotený postup, 5*


violeta
@kukulienka71 , skoro mi oči vypadli, keď som zbadala tie fotky, som veľmi rada, že vám chutilo, aj keď ty si vlastne vytvorila nový recept :)) Je to variabilné jedlo, kto má rád baklažán, určite si pochutí. Ďakujem a pekný večer ti prajem!
Aj tebe @marianne :)
lea24
Dobrá inšpirácia, zajtra varím podľa tohto receptu.
Ako teda rozpoznať čerstvý baklažán? nerozumela som "s krúžkom oproti stonke".
violeta
Dobrý deň @lea24 , nechcela som sa v recepte veľmi rozpisovať :)
Mohla som ich odfotiť, pokiaľ boli ešte vcelku, ale nenapadlo ma to...
Ja som sa to dočítala tu na Vareche, myslím, že to spomínal @2010 . Prikladám fotku, je to ten baklažán vpravo, ten má krúžok, ten vľavo má čiarku. Ja si presne nepamätám, čo to znamená, ale zatiaľ som mala šťastie.
A ešte je dôležité, aby bol pevný, nesmie byť mäkký, zvädnutý.
Baklažány sa majú zberať pred plnou zrelosťou, aby bola dužina mladá a neboli v nej veľké semiačka. Keď už je raz baklažán horký, veľmi mu nenapraví chuť ani to nasálanie, to mám vyskúšané.
Dúfam, že som vám aspoň trocha pomohla, bola by som radšej, keby to vysvetlil nejaký odborník.




1x lea24
havino
@violeta , tvoj recept má u mňa svoj príbeh. mala som na na prázdninách priateľkinu dcérku z Prahy. pýtam sa jej mamy, čo ti mám uvariť? ponúkla som, že baklažán, že mňam, prišli minulý štvrtok dcérku doviezli, mala ho na večeru, nefotila som ho, nebolo času, prišli včera v piatok po ňu, kedže bol aj kotlíkový guláš, tak si dala ten a že baklažán jej mám zabaliť, berie so sebou do Prahy. tak fotka jej na tanieri, čo mi poslala, že ho mala na večeru. Ja som piekla bez bulguru, ale koreninami, surovinami som sa inšpirovala u teba.


violeta
Ďakujem @havino , dobre sa to číta :)
Dobre si navarila, keď dievke tak chutilo, že si aj domov zobrala, si šikovnica :))