Foto: violeta
Mám veľmi rada baklažán, dnes som ho pripravila týmto spôsobom a výsledok ma milo prekvapil. Inšpiráciou mi boli tieto recepty: http://www.fitnessguru.sk/recepty/kategoria/maso-a-ryby/recept/zapekany-plneny-baklazan-s- kuracimi-prsiami/ http://varecha.pravda.sk/recepty/biber-dolmasi-plnena-paprika-fotorecept/60575-recept.html
porcie
na 180 °C
Suroviny
2 ks |
|
100 ml |
|
1 ks menšia |
|
4-5 strúčikov |
|
2-3 ks |
|
180 g |
|
200 g |
|
|
|
125 g |
|
Koreniny: | |
|
|
sušená |
|
sušená |
|
sušené |
|
|
|
|
|
|
|
Zálievka: | |
140 g |
|
3 strúčiky |
|
|
Postup
-
1
Ako prvé si uvarím bulgur. Na 100 ml bulguru som použila 250 ml vody a trocha soli, uvarila som ho v ryžovare.
-
2
Baklažány som pozdĺžne prekrojila, vnútro som nakrojila a vydlabala. Vydlabané baklažány som zvnútra potrela olivovým olejom. Vyberám len čerstvé a s krúžkom oproti stonke, tie netreba nasálať.
-
3
Cibuľu a cesnak si pokrájam a opražím na olivovom oleji, pridám pomleté mäso a opečiem. Okorením, pridám čili papričku, bazalku, oregano, pokrájané šampiňóny a pokrájanú, vydlabanú dužinu z baklažánu. Prikryjem a nechám zmäknúť. Pridám nakrájané cherry paradajky, prisolím a znova chvíľu podusím. Nepodlievam, zmes potrebujem hustú.
-
4
Bulgur zmiešam s mäsovo-zeleninovou zmesou a naplním ňou baklažány. Uložím ich do zapekacej misy a vložím do vopred vyhriatej rúry. Pečiem na 180 °C, 30 minút.
-
5
Zatiaľ si pripravím zálievku. Na olivovom oleji opražím paradajkový pretlak, pridám pretlačený cesnak a zalejem horúcou vodou, prichutím soľou, čiernym korením, bazalkou, oreganom, cukrom a pár kvapkami citrónu. Prevarím, podľa potreby zriedim, alebo nechám zredukovať.
-
6
Po 30-tich minútach pečenia, zalejem baklažány zálievkou a nechám piecť ďalších 10 minút.
-
7
Po 10-tich minútach vyberiem a uložím navrch pokrájané plátky mozzarelly. Nechám ešte 5 minút zapiecť.
-
8
Podávala som s varenými zemiakmi v šupke, s maslom a petržlenom a zmesou listového šalátu a cherry paradajok.
@klukodvody , ono je to tak, ja mám rada zeleninu, ale mám teraz doma 3 chlapcov, tak im ku nej treba niečo pridať :)
Ešte raz ďakujem, pekný večer
Aj tebe @marianne :)
Ako teda rozpoznať čerstvý baklažán? nerozumela som "s krúžkom oproti stonke".
Mohla som ich odfotiť, pokiaľ boli ešte vcelku, ale nenapadlo ma to...
Ja som sa to dočítala tu na Vareche, myslím, že to spomínal @2010 . Prikladám fotku, je to ten baklažán vpravo, ten má krúžok, ten vľavo má čiarku. Ja si presne nepamätám, čo to znamená, ale zatiaľ som mala šťastie.
A ešte je dôležité, aby bol pevný, nesmie byť mäkký, zvädnutý.
Baklažány sa majú zberať pred plnou zrelosťou, aby bola dužina mladá a neboli v nej veľké semiačka. Keď už je raz baklažán horký, veľmi mu nenapraví chuť ani to nasálanie, to mám vyskúšané.
Dúfam, že som vám aspoň trocha pomohla, bola by som radšej, keby to vysvetlil nejaký odborník.
Dobre si navarila, keď dievke tak chutilo, že si aj domov zobrala, si šikovnica :))