Zapekaný plnený baklažán (fotorecept)

Autor receptu: violeta

Mám veľmi rada baklažán, dnes som ho pripravila týmto spôsobom a výsledok ma milo prekvapil. Inšpiráciou mi boli tieto recepty: http://www.fitnessguru.sk/recepty/kategoria/maso-a-ryby/recept/zapekany-plneny-baklazan-s- kuracimi-prsiami/ http://varecha.pravda.sk/recepty/biber-dolmasi-plnena-paprika-fotorecept/60575-recept.html

4
porcie
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ako prvé si uvarím bulgur. Na 100 ml bulguru som použila 250 ml vody a trocha soli, uvarila som ho v ryžovare.
  2. Baklažány som pozdĺžne prekrojila, vnútro som nakrojila a vydlabala. Vydlabané baklažány som zvnútra potrela olivovým olejom. Vyberám len čerstvé a s krúžkom oproti stonke, tie netreba nasálať.
  3. Cibuľu a cesnak si pokrájam a opražím na olivovom oleji, pridám pomleté mäso a opečiem. Okorením, pridám čili papričku, bazalku, oregano, pokrájané šampiňóny a pokrájanú, vydlabanú dužinu z baklažánu. Prikryjem a nechám zmäknúť. Pridám nakrájané cherry paradajky, prisolím a znova chvíľu podusím. Nepodlievam, zmes potrebujem hustú.
  4. Bulgur zmiešam s mäsovo-zeleninovou zmesou a naplním ňou baklažány. Uložím ich do zapekacej misy a vložím do vopred vyhriatej rúry. Pečiem na 180 °C, 30 minút.
  5. Zatiaľ si pripravím zálievku. Na olivovom oleji opražím paradajkový pretlak, pridám pretlačený cesnak a zalejem horúcou vodou, prichutím soľou, čiernym korením, bazalkou, oreganom, cukrom a pár kvapkami citrónu. Prevarím, podľa potreby zriedim, alebo nechám zredukovať.
  6. Po 30-tich minútach pečenia, zalejem baklažány zálievkou a nechám piecť ďalších 10 minút.
  7. Po 10-tich minútach vyberiem a uložím navrch pokrájané plátky mozzarelly. Nechám ešte 5 minút zapiecť.
  8. Podávala som s varenými zemiakmi v šupke, s maslom a petržlenom a zmesou listového šalátu a cherry paradajok.