Zapekaný guláš
Čikóšom, pastierom, ktorí niekedy pásli stáda po panónskej puste môžeme poďakovať za guláš – “gulyás-hús” – čiže pastierske mäso. Z mnohých variácií tohto polievkového Zobraziť celý popisČikóšom, pastierom, ktorí niekedy pásli stáda po panónskej puste môžeme poďakovať za guláš – “gulyás-hús” – čiže pastierske mäso. Z mnohých variácií tohto polievkového pokrmu je táto najneobyčajnejšia – guláš pripravený v rúre.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 600 g (mladé) | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 600 g | 
                                                             | 
                                                    
| 400 g čerstvá | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| Marináda: | |
| 5 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 1 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 3 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 1 KL | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu.
- 2
 Zmiešame olej, pretlačený cesnak, drvenú rascu, strúhanú citrónovú kôru, mletú papriku, nasekanú štipľavú papričku, trochu soli a vegety.
- 3
 Takto pripravenú marinádu premiešame s mäsom a necháme odstáť najmenej jednu hodinu, ale najlepšie cez noc.
- 4
 Medzičasom nakrájame cibuľu na tenšie kúsky, papriku na väčšie kusy a ošúpané zemiaky na plátky.
- 5
 Dno zapekacej nádoby, alebo plechu obložíme plátkami slaniny, na slaninu položíme časť zemiakov a papriky, trochu osolíme, vložíme vrstvu marinovaného mäsa a kúsky cibule. Toto opakujeme, dokým sa nám neminú ingrediencie.
- 6
 Vrch polejeme trochou oleja a nádobu pevne prikryjeme. Vložíme do rúry zohriatej na 180 °C a pečieme približne jeden a pol hodiny.
- 7
 Po hodine všetko zľahka premiešame, prelejeme vínom, pridáme trochu vody, znovu prikryjeme a pečieme ešte pol hodiny.
Tiež hovädzie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 






                                                        
                                                    
 


Aj tento recept sa mi páči.
ako sa tak pozeram von oknom, tak by sa to dnes aj dalo, len skoda, ze prideme domov az vecer. tak v bgr je radost varit hocikedy v roku. noo aj mne najviac vyhovuju taketo recepty, nie je s nimi tolko starosti a su rychlo hotove :) ale by sme si to varenie najradsej uplne zjednodusili, ze :)