Zapekaný guláš
Foto: podravka
Čikóšom, pastierom, ktorí niekedy pásli stáda po panónskej puste môžeme poďakovať za guláš – “gulyás-hús” – čiže pastierske mäso. Z mnohých variácií tohto polievkového Zobraziť celý popisČikóšom, pastierom, ktorí niekedy pásli stáda po panónskej puste môžeme poďakovať za guláš – “gulyás-hús” – čiže pastierske mäso. Z mnohých variácií tohto polievkového pokrmu je táto najneobyčajnejšia – guláš pripravený v rúre.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
600 g (mladé) |
|
100 g |
|
150 g |
|
600 g |
|
400 g čerstvá |
|
100 ml |
|
Marináda: | |
5 PL |
|
1 KL |
|
|
|
1 KL |
|
2-3 ks |
|
3 strúčiky |
|
|
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu.
- 2
Zmiešame olej, pretlačený cesnak, drvenú rascu, strúhanú citrónovú kôru, mletú papriku, nasekanú štipľavú papričku, trochu soli a vegety.
- 3
Takto pripravenú marinádu premiešame s mäsom a necháme odstáť najmenej jednu hodinu, ale najlepšie cez noc.
- 4
Medzičasom nakrájame cibuľu na tenšie kúsky, papriku na väčšie kusy a ošúpané zemiaky na plátky.
- 5
Dno zapekacej nádoby, alebo plechu obložíme plátkami slaniny, na slaninu položíme časť zemiakov a papriky, trochu osolíme, vložíme vrstvu marinovaného mäsa a kúsky cibule. Toto opakujeme, dokým sa nám neminú ingrediencie.
- 6
Vrch polejeme trochou oleja a nádobu pevne prikryjeme. Vložíme do rúry zohriatej na 180 °C a pečieme približne jeden a pol hodiny.
- 7
Po hodine všetko zľahka premiešame, prelejeme vínom, pridáme trochu vody, znovu prikryjeme a pečieme ešte pol hodiny.
Tiež hovädzie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj tento recept sa mi páči.
ako sa tak pozeram von oknom, tak by sa to dnes aj dalo, len skoda, ze prideme domov az vecer. tak v bgr je radost varit hocikedy v roku. noo aj mne najviac vyhovuju taketo recepty, nie je s nimi tolko starosti a su rychlo hotove :) ale by sme si to varenie najradsej uplne zjednodusili, ze :)