Pečené hovädzie mäso
Zapekaný guláš
Autor receptu: podravka
Čikóšom, pastierom, ktorí niekedy pásli stáda po panónskej puste môžeme poďakovať za guláš – “gulyás-hús” – čiže pastierske mäso. Z
mnohých variácií tohto polievkového pokrmu je táto najneobyčajnejšia – guláš pripravený v rúre.
4 porcie |
130 minút príprava |
120 minút na 180 °C |
Postup
- Mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu.
- Zmiešame olej, pretlačený cesnak, drvenú rascu, strúhanú citrónovú kôru, mletú papriku, nasekanú štipľavú papričku, trochu soli a vegety.
- Takto pripravenú marinádu premiešame s mäsom a necháme odstáť najmenej jednu hodinu, ale najlepšie cez noc.
- Medzičasom nakrájame cibuľu na tenšie kúsky, papriku na väčšie kusy a ošúpané zemiaky na plátky.
- Dno zapekacej nádoby, alebo plechu obložíme plátkami slaniny, na slaninu položíme časť zemiakov a papriky, trochu osolíme, vložíme vrstvu marinovaného mäsa a kúsky cibule. Toto opakujeme, dokým sa nám neminú ingrediencie.
- Vrch polejeme trochou oleja a nádobu pevne prikryjeme. Vložíme do rúry zohriatej na 180 °C a pečieme približne jeden a pol hodiny.
- Po hodine všetko zľahka premiešame, prelejeme vínom, pridáme trochu vody, znovu prikryjeme a pečieme ešte pol hodiny.