Pečené hovädzie mäso

Zapekaný guláš

Autor receptu: podravka

Čikóšom, pastierom, ktorí niekedy pásli stáda po panónskej puste môžeme poďakovať za guláš – “gulyás-hús” – čiže pastierske mäso. Z mnohých variácií tohto polievkového pokrmu je táto najneobyčajnejšia – guláš pripravený v rúre.

4
porcie
130 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu.
  2. Zmiešame olej, pretlačený cesnak, drvenú rascu, strúhanú citrónovú kôru, mletú papriku, nasekanú štipľavú papričku, trochu soli a vegety.
  3. Takto pripravenú marinádu premiešame s mäsom a necháme odstáť najmenej jednu hodinu, ale najlepšie cez noc.
  4. Medzičasom nakrájame cibuľu na tenšie kúsky, papriku na väčšie kusy a ošúpané zemiaky na plátky.
  5. Dno zapekacej nádoby, alebo plechu obložíme plátkami slaniny, na slaninu položíme časť zemiakov a papriky, trochu osolíme, vložíme vrstvu marinovaného mäsa a kúsky cibule. Toto opakujeme, dokým sa nám neminú ingrediencie.
  6. Vrch polejeme trochou oleja a nádobu pevne prikryjeme. Vložíme do rúry zohriatej na 180 °C a pečieme približne jeden a pol hodiny.
  7. Po hodine všetko zľahka premiešame, prelejeme vínom, pridáme trochu vody, znovu prikryjeme a pečieme ešte pol hodiny.