Zapekaný karfiol
Zapekaný karfiol

Zapečený karfiolový mozoček

marienka44 - fotkamarienka44, 30. augusta 2023

Karfiol s vajíčkami zapekaný v jenskej mise alebo v remoske.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

700 g predvarený
50 g
1 PL (alebo olej)
1 ks
1 strúčik
3 ks
2 PL
na špic noža




Postup

  1. 1

    Očistený a na ružičky rozobratý karfiol bez hlúbu vhodíme do do vriacej osolenej vody. Krátko povaríme, ale nie do mäkka. Vodu scedíme a karfiol necháme vychladnúť.

  2. 2

    Údenú slaninu pokrájame na drobné kocky a na suchej panvici vyškvaríme. Pridáme 1 PL masti a pokrájanu cibuľu. Orestujeme len do sklovita a odstavíme. Ja som pridala aj 1 pretlačený strúčik cesnaku. V pôvodnom recepte cesnak chýbal.

  3. 3

    Predvarený karfiol na doske nožom posekáme nadrobno. V pomocnej mise metličkou vymiešame celé vajvia s trochou soli a čerstvo mletým čiernym korením. Pridáme posekaný karfiol, slaninu s cibuľou a 2 kopcovité lyžice strúhanky. Ja som pridala aj posekanú petržlenovú vňať a na špic noža sódy bikarbóny, hoci recept to neuvádzal. Všetko dôkladne premiešame.

  4. 4

    Jenskú misu alebo malú remosku vystelieme papierom na pečenie (uľahčí nám umývanie) a navrstvíme pripravenú karfiolovú zmes. Stačí aj vymastiť zapekaciu misu bravčovou masťou. Uhladíme gumenou stierkou a priklopíme poklopom. Pečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút. Čas je len orientačný, treba sledovať farbu povrchu. Podávame s varenými zemiakmi, prípadne so šalátom alebo tatárskou omáčkou.

    Zapečený karfiolový mozoček - obrázok 4

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia