Zapečený karfiolový mozoček
Karfiol s vajíčkami zapekaný v jenskej mise alebo v remoske.
porcie
príprava
na 180-200 °C
Postup
-
1
Očistený a na ružičky rozobratý karfiol bez hlúbu vhodíme do do vriacej osolenej vody. Krátko povaríme, ale nie do mäkka. Vodu scedíme a karfiol necháme vychladnúť.
- 2
Údenú slaninu pokrájame na drobné kocky a na suchej panvici vyškvaríme. Pridáme 1 PL masti a pokrájanu cibuľu. Orestujeme len do sklovita a odstavíme. Ja som pridala aj 1 pretlačený strúčik cesnaku. V pôvodnom recepte cesnak chýbal.
- 3
Predvarený karfiol na doske nožom posekáme nadrobno. V pomocnej mise metličkou vymiešame celé vajvia s trochou soli a čerstvo mletým čiernym korením. Pridáme posekaný karfiol, slaninu s cibuľou a 2 kopcovité lyžice strúhanky. Ja som pridala aj posekanú petržlenovú vňať a na špic noža sódy bikarbóny, hoci recept to neuvádzal. Všetko dôkladne premiešame.
- 4
Jenskú misu alebo malú remosku vystelieme papierom na pečenie (uľahčí nám umývanie) a navrstvíme pripravenú karfiolovú zmes. Stačí aj vymastiť zapekaciu misu bravčovou masťou. Uhladíme gumenou stierkou a priklopíme poklopom. Pečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút. Čas je len orientačný, treba sledovať farbu povrchu. Podávame s varenými zemiakmi, prípadne so šalátom alebo tatárskou omáčkou.
Tiež zapekaný karfiol:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu