Zapekaný karfiol
Zapečený karfiolový mozoček
Autor receptu: marienka44
Karfiol s vajíčkami zapekaný v jenskej mise alebo v remoske.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút na 180-200 °C |
Postup
- Očistený a na ružičky rozobratý karfiol bez hlúbu vhodíme do do vriacej osolenej vody. Krátko povaríme, ale nie do mäkka. Vodu scedíme a karfiol necháme vychladnúť.
- Údenú slaninu pokrájame na drobné kocky a na suchej panvici vyškvaríme. Pridáme 1 PL masti a pokrájanu cibuľu. Orestujeme len do sklovita a odstavíme. Ja som pridala aj 1 pretlačený strúčik cesnaku. V pôvodnom recepte cesnak chýbal.
- Predvarený karfiol na doske nožom posekáme nadrobno. V pomocnej mise metličkou vymiešame celé vajvia s trochou soli a čerstvo mletým čiernym korením. Pridáme posekaný karfiol, slaninu s cibuľou a 2 kopcovité lyžice strúhanky. Ja som pridala aj posekanú petržlenovú vňať a na špic noža sódy bikarbóny, hoci recept to neuvádzal. Všetko dôkladne premiešame.
- Jenskú misu alebo malú remosku vystelieme papierom na pečenie (uľahčí nám umývanie) a navrstvíme pripravenú karfiolovú zmes. Stačí aj vymastiť zapekaciu misu bravčovou masťou. Uhladíme gumenou stierkou a priklopíme poklopom. Pečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút. Čas je len orientačný, treba sledovať farbu povrchu. Podávame s varenými zemiakmi, prípadne so šalátom alebo tatárskou omáčkou.