Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou fotorecept
Foto: pusta
Spomenula som si na dobrotu mojej drahej dobrej starej mamy, ktorou ma rozmaznávala v detstve na nedeľný obed, ponúkam jej skvelý recept.
porcie
príprava
na 80 °C
Suroviny
4 ks |
|
4 ks |
|
4 PL kopcom |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
50 ml |
|
1 malý zväzok |
|
podľa potreby na obaľovanie |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Pripravila som kuraciu pečeň, ktorú som ešte umyla a očistila od nepotrebných častí.
-
2
Pripravila som rovnako i kuracie krídelká, ktoré som osolila, nechala asi 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote, kuraciu pečeň som vôbec nesolila.
-
3
Kuraciu pečeň som zasunula do ohybu v kĺbe...
-
4
..a zaistila špáradlami a kovovými ihlicami na mäso, aby pečeň pri manipulácii počas obaľovania v trojobale neskôr nevypadla, moja stará mama bola oveľa šikovnejšia ako som ja, vedela vložiť pečeň tak, že nepotrebovala nič zaistiť špáradlami a držala jej náplň fest :-)
-
5
Naplnené kuracie krídelko s kuracou pečeňou som položila na múku...
-
6
...a postupne som všetky obalila v múke.
-
7
Do hlbokého taniera som vyklepla vajcia, pridala som soľ,...
-
8
...priliala som plnotučné mlieko,...
-
9
...pridala som posekanú petržlenovú vňať...
-
10
...a zmes som spolu dobre vyšľahala, soľ v tejto zmesi postačí na ochutenie kuracej pečene a nestvrdne počas vyprážania neskôr. nie je nutné soliť aj pečeň ešte zvlášť.
-
11
Do vaječnej zmesi som vložila v múke obalené krídelko naplnené pečeňou a obalila som ho.
-
12
Do strúhanky som pridala čerstvo mleté čierne korenie, premiešala,...
-
13
...vložila som vo vaječnej zmesi obalené krídelko...
-
14
...a postupne som obalila všetky krídelká naplnené pečeňou.
-
15
V panvici som nechala rozpustiť domácu bravčovú masť, vložila som pripravené krídelká a na strednom plameni som ich pomaly vyprážala najprv prikryté pokrievkou - asi 7 až 10 minút do peknej zlato - hnedej farby, pričom sa trojobal pekne nafúkne.
-
16
Potom som krídelká otočila a vyprážala som ich pomaly už odokryté bez pokrievky zase do peknej zlato - hnedej farby tiež asi 7 až 10 minút na strednom plameni, treba si uvedomiť, že kuracie mäsko musí byť riadne prepečené zo zdravotného hľadiska, ale obal sa nesmie spáliť. Pri tomto spôsobe vyprážania sa dobre prepečie mäsko i pečeň.
-
17
Vypražené kuracie krídelká som položila na papierovú kuchynskú utierku odsať od prebytočného tuku a potom som odstránila špáradlá a kovové ihlice.
-
18
Do vaječnej zmesi som pridala zvyšok múky a zvyšnú strúhanku, premiešala dobre a na strednom plameni som pomaly vypražila - my to voláme "vikárka" a ideme sa za ňou utĺcť, pretekáme sa, koho bude.
-
19
Nasledovalo servírovanie tejto úžasnej pochúťky, podávala som so zemiakovou kašou a spravodlivo rozdelenou vikárkou, verím, že som pripomenula starý osvedčený dobrý recept, ktorý mnohí z vás iste poznajú, pridala som spôsob mojej milovanej dobrej starej mamy, ako ho ona robievala s láskou v mojom detstve vždy pre mňa :-) Prajem Dobrú chuť každému, kto sa rozhodne tento receptík vyskúšať.
varecha.pravda.sk/recepty/vyprazane-kridelka-plnene-pecie...
dakujem za pochvalu
dakujem.
súhlasím a dakujem za uznanie.
pomohla som si iným fígľom a možno som tým pomohla aj ostatným :-)
joooj, či je to len dobrá pochúúúťka, aj ja si to myslím :-)
teším sa, že aj tebe som tento starý recept pripomenula.
ach, tie naše krásne spomienky na dobroty z nášho šťastného detstva a na našich milovaných :-)
dakujem za pochvalu.
robila som klasicky, lebo moji chlapi radi "ocuckávajú" aj to okolo kostí, aj tých malých kostí krídelka :-)
som rada, že aj vy máte krásnu spomienku z detstva :-)
dakujem.
to musela byč krásna a najmä chutná oslava, verím, že tanistra bola co by dup prázdna :-)
som rada veľmi, že ťa môj postup inšpiroval a viem určite, že spravíš.
nevedela som, že je to pochúťka aj US prezidenta :-)
no vida, tiež vie, čo je dobré :-)
to ja dakujem tebe.
varecha.pravda.sk/recepty/vyprazane-kridelka-plnene-pecie...
Ináč je to dobrota, aj tvoje vyzerajú prudko jedlé:)
ja som mala pomerne veľké krídelká celé, mali dosť mäska, musela som ich po ohnutí zaistiť ihlicami, inak by to nebolo potrebné, stačilo by len znovu ohnúť späť v kĺbe.
som rada, že ma na tvoj rp upozornili tí "milí" chlapci.
teraz od teba som si však tvoj link odložila do kk :-)
ak ešte dostanem také veľké celé krídelká, tú malú časť vyklbim a odložím na kurací vývar. moji chlapi nedovolili teraz, lebo radi obhryzkávajú aj okolo kosti, tam je to vraj najchutnejšie DDD
potvrdzujeme všetci, že je to dobrota :-)
nebola určite u nás naposledy.
dakujem za pochvalu, od teba si to vážim veľmi.
však ja som písala, že moja drahá dobrá stará mama nepoužívala žiadne špárádlá. označila som sa za nešikovnú, ale nie je to tak, tie kuracie krídelká boli pomerne veľké, tak som ukázala len, ako si môže každý v takom prípade šikovne pomôcť, to inak nešlo a verím, že som tým len pomohla. :-)
stará mama obyčajne čerstvo zabila mladučké domáce kurence, krídelká boli oveľa menšie a s takými to ide veľmi zručne bez špáradiel. sú na to rôzne finty. mne išlo v prvom rade o dobrý recept ako taký. :-)
som rada, že som ti túto dobrotu pripomenula a spravíš aj ty :-)
dakujem za pochvalu a 5* - vážim si to od teba.
som rada, že aj tebe som pripomenulla šťastné detstvo, aj ja rada vyskúšam podľa @tinca.
dakujem za pochvalu.
teraz som mala šťastie kúpiť len čerstvé pekné krídelká samotné s čerstvou pečeňou, spravila som a boli výborné :-)
áno, každý sa rád vráti do šťastného detstva a mám radosť z toho, že som každému pripomenula dobrým jedlom to "jeho detstvo":-)
no vidíš, aj ty spravíš tento recept :-)
dakujem.
teší ma, že aj v tebe sa evokovali krásne spomienky :-)))
dakujem za pochvalu.
však som napísala, že moja stará mama to nerobila, napísala som aj to, že jej mladučké čerstvo zarezané domáce kurence mali malé krídelká, čiže nebolo treba.
ja som kúpila mäsité a veľké, bolo to treba, prosííím ťa/vás však to ber/berte len ako šikovný zlepšovák :-)
nezaškodí ak oprášiš staré spomienky a spravíš, budem rada. :-)
ja to robím tak, že používam dve vidličky, pomocou ktorých dávam do múky, vajec i strúhanky, obraciam, obalím, prenášam a ruky i priestor, na ktorom pracujem, zostanú čisté.
dakujem ua pochvalu a uloženie do kk.
povedala som pravdu, za tým si stojím.
bodka. nemienim diskutovať s nikým.
upravené krídla na chladených kurčatách.Pečeň je zachytená medzi kosťami.Asi tento spôsob mala na mysli aj evanaaa ;*)
@Nyja , pripravíš, ochutnáš, neoľutuješ, spravíš znovu :-) jasne že špáradlá a ihly sú na to!!! dakujem za pochvalu :-)