Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. septembra 2014
Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept)
Foto: pusta

Spomenula som si na dobrotu mojej drahej dobrej starej mamy, ktorou ma rozmaznávala v detstve na nedeľný obed, ponúkam jej skvelý recept.

2
porcie
20 minút
príprava
7-10 + 7-10 minút
na 80 °C

Suroviny

4 ks
4 ks
4 PL kopcom
podľa chuti
podľa chuti
2 ks
50 ml
1 malý zväzok
podľa potreby na obaľovanie
podľa potreby

Postup

  1. 1

    Pripravila som kuraciu pečeň, ktorú som ešte umyla a očistila od nepotrebných častí.

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som rovnako i kuracie krídelká, ktoré som osolila, nechala asi 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote, kuraciu pečeň som vôbec nesolila.

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuraciu pečeň som zasunula do ohybu v kĺbe...

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..a zaistila špáradlami a kovovými ihlicami na mäso, aby pečeň pri manipulácii počas obaľovania v trojobale neskôr nevypadla, moja stará mama bola oveľa šikovnejšia ako som ja, vedela vložiť pečeň tak, že nepotrebovala nič zaistiť špáradlami a držala jej náplň fest :-)

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naplnené kuracie krídelko s kuracou pečeňou som položila na múku...

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a postupne som všetky obalila v múke.

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do hlbokého taniera som vyklepla vajcia, pridala som soľ,...

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...priliala som plnotučné mlieko,...

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som posekanú petržlenovú vňať...

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a zmes som spolu dobre vyšľahala, soľ v tejto zmesi postačí na ochutenie kuracej pečene a nestvrdne počas vyprážania neskôr. nie je nutné soliť aj pečeň ešte zvlášť.

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do vaječnej zmesi som vložila v múke obalené krídelko naplnené pečeňou a obalila som ho.

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do strúhanky som pridala čerstvo mleté čierne korenie, premiešala,...

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...vložila som vo vaječnej zmesi obalené krídelko...

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...a postupne som obalila všetky krídelká naplnené pečeňou.

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    V panvici som nechala rozpustiť domácu bravčovú masť, vložila som pripravené krídelká a na strednom plameni som ich pomaly vyprážala najprv prikryté pokrievkou - asi 7 až 10 minút do peknej zlato - hnedej farby, pričom sa trojobal pekne nafúkne.

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Potom som krídelká otočila a vyprážala som ich pomaly už odokryté bez pokrievky zase do peknej zlato - hnedej farby tiež asi 7 až 10 minút na strednom plameni, treba si uvedomiť, že kuracie mäsko musí byť riadne prepečené zo zdravotného hľadiska, ale obal sa nesmie spáliť. Pri tomto spôsobe vyprážania sa dobre prepečie mäsko i pečeň.

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Vypražené kuracie krídelká som položila na papierovú kuchynskú utierku odsať od prebytočného tuku a potom som odstránila špáradlá a kovové ihlice.

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Do vaječnej zmesi som pridala zvyšok múky a zvyšnú strúhanku, premiešala dobre a na strednom plameni som pomaly vypražila - my to voláme "vikárka" a ideme sa za ňou utĺcť, pretekáme sa, koho bude.

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Nasledovalo servírovanie tejto úžasnej pochúťky, podávala som so zemiakovou kašou a spravodlivo rozdelenou vikárkou, verím, že som pripomenula starý osvedčený dobrý recept, ktorý mnohí z vás iste poznajú, pridala som spôsob mojej milovanej dobrej starej mamy, ako ho ona robievala s láskou v mojom detstve vždy pre mňa :-) Prajem Dobrú chuť každému, kto sa rozhodne tento receptík vyskúšať.

    Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

rela
Kedysi dáávno sme to robievali. Veľmi mi to chutilo, dobre že si pripomenula tento recept.
marcel83
My to voláme falošný rezeň. Recept sa mi pozdáva. Podobné jedlo robievala aj moja mama.
valeri
ano toto naše staré mamy robili, ani ja neviem, ako tá pečienka tam držala, ale nikdy som nevyťahovala žiadne špáradlá. Je to pochúťka eňo-ňuňo.
vladka89
Takéto vynikajúce krídelká nám robieval náš ocino. Mal taký fígeľ- narezal krídelko tam, kde sú tie dve kosti vedľa seba- do otvoru vopchal pečeň, obalil a vysmažil. Naozaj pochúťka eňo-ňuňo. Ďakujem za pripomenutie
daguska
Fantastické.Presne toto som v detstve milovala u mojej krstnej mamy.Bolo to moje najoblúbenejsie jedlo,hoci ona vyvárala a vypekala samé úzasné dobroty.Nepouzívala ziadnu pomôcku k udrzaniu pohromade.Ziadne spáradlá.Jednoduché a výborné.Znova pripravím.
pusta
@rela , bolo som ešte maličká. ked mi to moja dobrá stará mama robievala, a až teraz som si spomenula na túto pochúťku z detstva od nej, som veľmi rada, že som ti ju pripomenula. :-)
dakujem za pochvalu
pusta
@jozka2 , nie je to žiadna novinka, ale je to neskutočne dobré :-)
dakujem.
pusta
@valeri , naše staré mamy boli neuveriteľné šikuľky :-)))
súhlasím a dakujem za uznanie.
pusta
@vladka89 , tiež ma to napadlo :-) dobrý fígeľ.
pomohla som si iným fígľom a možno som tým pomohla aj ostatným :-)
joooj, či je to len dobrá pochúúúťka, aj ja si to myslím :-)
teším sa, že aj tebe som tento starý recept pripomenula.
pusta
@daguska , písala som, že ani moja stará mama nič nepoužívala na spojenie, chcela som mať istotu iba a podarilo sa :-)
ach, tie naše krásne spomienky na dobroty z nášho šťastného detstva a na našich milovaných :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@ leomax , @ marcel83, páči sa mi spôsob od @ tinca, vyskúšam:-)
robila som klasicky, lebo moji chlapi radi "ocuckávajú" aj to okolo kostí, aj tých malých kostí krídelka :-)
som rada, že aj vy máte krásnu spomienku z detstva :-)
dakujem.
sracz
Pekné a hlavne chutné vybočenie ("kanyar") zo stereotypu, @pusta milá! Naposledy som ich jedol na "L_ke" Katky Marinovej, ktorá oslavovala (?2003?) v Lemešanoch. Bola zlatá, lebo mi ich nabalila aj do "tranistry", akože na potom, ale ja som ich zjedol ešte občas cesty do Košíc. Tu som ich ešte plnené nevyprážal, ale Tvoj postup jue vynikajúca inšpirácia! Ďakujem!!! ... hej a je to obľúbená pochúťka aj US prezidenta!
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, imádom az ilyen kanyarokat, zbožňujem takéto vybočenia :-)))
to musela byč krásna a najmä chutná oslava, verím, že tanistra bola co by dup prázdna :-)
som rada veľmi, že ťa môj postup inšpiroval a viem určite, že spravíš.
nevedela som, že je to pochúťka aj US prezidenta :-)
no vida, tiež vie, čo je dobré :-)
to ja dakujem tebe.
pusta
@tinca , videla som tvoj recept, páči sa mi a skúsim ho. :-)
ja som mala pomerne veľké krídelká celé, mali dosť mäska, musela som ich po ohnutí zaistiť ihlicami, inak by to nebolo potrebné, stačilo by len znovu ohnúť späť v kĺbe.
som rada, že ma na tvoj rp upozornili tí "milí" chlapci.
teraz od teba som si však tvoj link odložila do kk :-)
ak ešte dostanem také veľké celé krídelká, tú malú časť vyklbim a odložím na kurací vývar. moji chlapi nedovolili teraz, lebo radi obhryzkávajú aj okolo kosti, tam je to vraj najchutnejšie DDD
potvrdzujeme všetci, že je to dobrota :-)
nebola určite u nás naposledy.
dakujem za pochvalu, od teba si to vážim veľmi.
gitka61
Pripomenula si staru klasiku mojej babicky ,ktora ma naucila ohnut kridelka tak,aby pecienka tam ostala .Davno som uz kridelka nerobila.Stara dobrota dakujem za pripomenutie veru nase babicky vedeli niekedy aj z mala urobit skvelu dobrotu.Za tuto pochutku 5*****
jarunka
Kridelka boli vzdy nas deti a z domacich kureniec to bola dobrota, ale od nikoho tak nechutili ako od babicky. Ummmm uplne citim tu chut.Vdaka za pripomenutie, ale skusim aj tak ako robi @tinca :-)
gubics
Zdá sa ,že tieto kridielka s pečienkou každému pripomínajú detstvo, aj mne. Mali sme vlastné kurence, boli trochu lepšej chuti ako tie z obchodu.Ja som ich už dávno nerobila. lebo vypitvané kurčatá sú obyčajne bez drobkov, a nechcem rozmraziť celú dávku pečienky, keď neplánujem práve z toho niečo uvariť, ale dobre, že si to pripomenula, najbližšie ich pripravím.
lacquer
Presne toto som jedávala každú nedeľu keď som bola dieťa - aj s tou zvyšnou zmesou na obaľovanie, dnes nevyprážam vôbec, ale ako spomienka je to veľmi milé.
pusta
@gitka61 , áno, je to stará osvedčená klasika našich babičiek :-)
však ja som písala, že moja drahá dobrá stará mama nepoužívala žiadne špárádlá. označila som sa za nešikovnú, ale nie je to tak, tie kuracie krídelká boli pomerne veľké, tak som ukázala len, ako si môže každý v takom prípade šikovne pomôcť, to inak nešlo a verím, že som tým len pomohla. :-)
stará mama obyčajne čerstvo zabila mladučké domáce kurence, krídelká boli oveľa menšie a s takými to ide veľmi zručne bez špáradiel. sú na to rôzne finty. mne išlo v prvom rade o dobrý recept ako taký. :-)
som rada, že som ti túto dobrotu pripomenula a spravíš aj ty :-)
dakujem za pochvalu a 5* - vážim si to od teba.
pusta
@jarunka ,hej, to bola dobrota našich babičiek výhradne pre deti :-)))
som rada, že aj tebe som pripomenulla šťastné detstvo, aj ja rada vyskúšam podľa @tinca.
dakujem za pochvalu.
pusta
@gubics , ja mám obyčajne tiež domáce kurence a pitvem si ich sama :-)
teraz som mala šťastie kúpiť len čerstvé pekné krídelká samotné s čerstvou pečeňou, spravila som a boli výborné :-)
áno, každý sa rád vráti do šťastného detstva a mám radosť z toho, že som každému pripomenula dobrým jedlom to "jeho detstvo":-)
no vidíš, aj ty spravíš tento recept :-)
dakujem.
pusta
@lacquer , vidím, že si si všimla nielen krídelká plnné pečeňou, ale aj "vikárku"
teší ma, že aj v tebe sa evokovali krásne spomienky :-)))
dakujem za pochvalu.
evanaaa
Kedysi, keď ešte nepredávali kurence rozporcované, kupovala som celé a krídelká som takto robila s pečeňou, ale len som ju tam zapasovala a konce krídel ohla tak, aby nevypadla aspoň kým krídla neobalím v trojobale, no od tých čias som to už nerobila, lebo ak kúpim len krídelká, tak ich marinujem a griľujem, ale možno nabudúce pár odložím a spravím ako spomienku na tie dávne časy.
brambora
asi som jedina komu to nepripomina detstvo. :-) ale recept je fajn, aj ked sa vyhybam "prazencom," ale tak: co ma nezabije, to ma posilni! recept som si ulozila a dufam, ze pri obalovani nepridem o nervy. :-)
pusta
@evanaaa , mne to už príde, že každý sa tu vzrušuje nad špáradľami a ihlicami, ktoré som pre zaistenie zasunutej pečene do krídelok použila:-)
však som napísala, že moja stará mama to nerobila, napísala som aj to, že jej mladučké čerstvo zarezané domáce kurence mali malé krídelká, čiže nebolo treba.
ja som kúpila mäsité a veľké, bolo to treba, prosííím ťa/vás však to ber/berte len ako šikovný zlepšovák :-)
nezaškodí ak oprášiš staré spomienky a spravíš, budem rada. :-)
pusta
@brambora , neprídeš o nervy pri obaľovaní, neboj. :-)
ja to robím tak, že používam dve vidličky, pomocou ktorých dávam do múky, vajec i strúhanky, obraciam, obalím, prenášam a ruky i priestor, na ktorom pracujem, zostanú čisté.
dakujem ua pochvalu a uloženie do kk.
nuura
@pusta , kedze ste stopli diskusiu pod Vasim receptom / strudla/, dovolim si reagovat na Vas koment urceny mne pod tymto receptom. Provokujete vy vlastnymi klamstvami. Uz len to, ze ste stopli diskusiu, vsetkych utvrdilo v tom, ze opat klamete. No a na dalsie Vase vyjadrenia ani nebudem reagovat. Bolo by to pod moju uroven.
pusta
@nuura , super.
povedala som pravdu, za tým si stojím.
bodka. nemienim diskutovať s nikým.
1x pusta
darinocka
Stačí vložiť pečeň doprostred krídla a konček krídelka /časť,ktorú zvykneme odsekávať/ založiť pod jeho širšiu časť,Zvyčajne tak bývajú
upravené krídla na chladených kurčatách.Pečeň je zachytená medzi kosťami.Asi tento spôsob mala na mysli aj evanaaa ;*)
rela
@brambora , tiež sa vyhýbam "pražencom". Krídelka som "vyprážala" v rúre. Veľmi úsporne som olejom natrela papier na pečenie, krídelka boli výborné. "Vyprážať" v rúre som sa naučila od šikovných varecháčok. Snáď Ti táto rada príde vhod.
nyja
Zdá sa, že všetci na SVK v detstve maškrtili túto dobrotu,,,všetci okrem mňa. Nikdy som to nejedla, ale vyprážané krídelká sú de luxe. Niekedy tento prefíkaný receptík musím vyskúšať. Nepochybujem, že je to dobrota. A tie ihly a špáradlá iste budem musieť použiť. Veď na to sú aj určené, nie?
redakcia
Komentáre od autorky receptu:
@Nyja , pripravíš, ochutnáš, neoľutuješ, spravíš znovu :-) jasne že špáradlá a ihly sú na to!!! dakujem za pochvalu :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha