Ovocný koláč
Ovocný koláč

Výborný kysnutý koláč s celozrnnou múkou

siuuu - fotkasiuuu, 19. júla 2021
Výborný kysnutý koláč s celozrnnou múkou
Foto: Siuuu

Kysnutý koláč mám rada od detstva, keď ho piekla babka - tradične slivkový alebo marhuľový. Ja mám svoj recept na cesto aj ovocnú oblohu. Zobraziť celý popisKysnutý koláč mám rada od detstva, keď ho piekla babka - tradične slivkový alebo marhuľový. Ja mám svoj recept na cesto aj ovocnú oblohu. A obložený višňami patrí medzi naše topky. Celozrnná verzia vznikla náhodou, keď som nemala doma hladkú múku a použila som čo dom dal. A aj keď by som kysnuté veci veľmi nemala jesť, 1-2x za rok neodolám. Uvedené množstvá surovín sú na 1 veľký resp. 1 veľký a jeden menší plech - podľa hrúbky cesta a veľkosti použitého hrnčeka (2 resp. 2,5 dl).

25-30 ks
porcií
15 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

2 hrnčeky
2,5 - 3 hrnčeky
2 hrnčeky
1/3 hrnčeka
1/2 hrnčeka
1 bal.
1 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
podľa chuti
Okrem toho:
podľa chuti (na posypanie)
podľa chuti (na posypanie)
1 PL (na posypanie hotového koláča)
1-2 PL (na vymastenie pekáča)




Postup

  1. 1

    Najskôr zohrejeme mlieko, olej a krupicový alebo kryštálový cukor - zahrievame, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Ak je zmes príliš teplá, necháme ju vychladnúť. U mňa zvyčajne netreba - krupicový cukor sa rozpustí prakticky hneď, a zmes je iba jemne vlažná.

  2. 2

    Do misy dáme 4 hrnčeky múky (1/2 hrnčeka múky odložíme bokom), pridáme sušené droždie, mliečnu zmes a varechou dobre vypracujeme cesto. V závislosti od druhu použitej múky je niekedy potrebné trocha múky pridať (ak robím iba z pšeničnej hladkej nie je treba, dnes v kombinácii so špaldovou celozrnnou jemnou bolo cesto príliš riedke, tak som ešte 1-2 PL múky musela pridať). Prikryjeme a necháme vykysnúť. Používam misku kysku - v tomto teple bolo cesto vykysnuté hádam za pol hodinu. Inak zvyčajne kysne 1 až 1,5 hodiny (pri čisto celozrnnej verzii aj viac). Následne do cesta pridáme zvyšok múky, ktorú sme zmiešali s práškom do pečiva, soľou a jedlou sódou bikarbónou - zapracujeme do cesta.

  3. 3

    Pekáč vymastíme olejom a naolejovanými rukami cesto roztiahneme po celom pekáči, obložíme ovocím, posypeme mletými vlašskými orechmi a krupicovým či kryštálovým cukrom. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 25 minút. Po upečení zľahka poprášime práškovým cukrom.

  4. 4

    Koláč je možné robiť aj čisto z celozrnnej múky - potom treba nechať kysnúť dlhšie. Na tejto fotografii je takmer čisto celozrnná verzia (dve šálky celozrnnej pšeničnej strednej, dve šálky celozrnnej špaldovej hladkej a pol šálky polohrubej pšeničnej).

    Výborný kysnutý koláč s celozrnnou múkou - obrázok 4
  5. 5

    Verzia z bielej pšeničnej múky - s mandľovými lupienkami namiesto orechov.

    Výborný kysnutý koláč s celozrnnou múkou - obrázok 5

Diskusia k receptu

pivonka
To zmiatlo aj mňa, tiež som hľadala droždie (veď kysnutý), ale asi tam netreba.
@siuuu , dávaš veľmi kvalitné recepty, ale oni sa jedia aj očami. Fotku vieš naaranžovať ako profesionál. Tá utierka na sivom podklade nemá chybu.
haji
Pěkný recept. Jen název je trochu zavádějící. Kysnuté je buď s kváskem nebo s droždím /živý organismus/. Kypřené je se sodou, vinným kameňom či pr.do peč. /sypká kypřidla/.Alespoň podle mých zkušeností, znalostí. Ale chápu, že u vás doma je tento název zaběhnutý. Krásné a chutné foto!
luwinka
V bode č. 2 uvádzas že prikryjeme a necháme vykysnúť. A čím to vykysne? Nejak mi to tiež nesedí, potom tam dávaš sódu bicarnonu a prášok do pečiva. Môžeš nám to vysvetliť? Ďakujem, inak koláčik vyzerá veľmi dobrý.
evanaaa
Takže treba opraviť, nech to zbytočne nemätie, presne, ako píše @haji , čo je kysnuté cesto.....ale nepopieram, koláč je iste aj takýto dobrý.
evanaaa
.....nedopísala som - pol malej lyžičky sódy bic. a PDP ešte z neho kysnuté cesto v žiadnom prípade nerobí, sóda sa dáva aj inde, a je to aj tak zanedbateľné množstvo. Preto aj nechápem, keď píšeš, že by si kysnuté nemala jesť...?
siuuu
Ďakujem dievčatá za upozornenie ... 3x som to po sebe čítala kým som to uverejnila a že mi chýba v recepte droždie, som si vôbec nevšimla ... ale doplnila soooom. Nabudúce budem pozornejšia.
1x haji
siuuu
@vodnarka (20.7.2021 10:56)

1 balíček sušeného droždia ... už som doplnila do receptu, nedopatrením mi to vypadlo pri písaní receptu.
haji
@siuuu (22.7.2021 17:48)
V klidu, opravené to je, recept je dobrý, není co řešit. Jsme všichni jenom lidé. Hezký večer!