Ovocný koláč

Výborný kysnutý koláč s celozrnnou múkou

Autor receptu: siuuu

Kysnutý koláč mám rada od detstva, keď ho piekla babka - tradične slivkový alebo marhuľový. Ja mám svoj recept na cesto aj ovocnú oblohu. A obložený višňami patrí medzi naše topky.* Celozrnná verzia vznikla náhodou, keď som nemala doma hladkú múku a použila som čo dom dal. A aj keď by som kysnuté veci veľmi nemala jesť, 1-2x za rok neodolám. Uvedené množstvá surovín sú na 1 veľký resp. 1 veľký a jeden menší plech - podľa hrúbky cesta a veľkosti použitého hrnčeka (2 resp. 2,5 dl).

25-30 ks
porcií
15 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr zohrejeme mlieko, olej a krupicový alebo kryštálový cukor - zahrievame, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Ak je zmes príliš teplá, necháme ju vychladnúť. U mňa zvyčajne netreba - krupicový cukor sa rozpustí prakticky hneď, a zmes je iba jemne vlažná.
  2. Do misy dáme 4 hrnčeky múky (1/2 hrnčeka múky odložíme bokom), pridáme sušené droždie, mliečnu zmes a varechou dobre vypracujeme cesto. V závislosti od druhu použitej múky je niekedy potrebné trocha múky pridať (ak robím iba z pšeničnej hladkej nie je treba, dnes v kombinácii so špaldovou celozrnnou jemnou bolo cesto príliš riedke, tak som ešte 1-2 PL múky musela pridať). Prikryjeme a necháme vykysnúť. Používam misku kysku - v tomto teple bolo cesto vykysnuté hádam za pol hodinu. Inak zvyčajne kysne 1 až 1,5 hodiny (pri čisto celozrnnej verzii aj viac). Následne do cesta pridáme zvyšok múky, ktorú sme zmiešali s práškom do pečiva, soľou a jedlou sódou bikarbónou - zapracujeme do cesta.
  3. Pekáč vymastíme olejom a naolejovanými rukami cesto roztiahneme po celom pekáči, obložíme ovocím, posypeme mletými vlašskými orechmi a krupicovým či kryštálovým cukrom. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 25 minút. Po upečení zľahka poprášime práškovým cukrom.
  4. Koláč je možné robiť aj čisto z celozrnnej múky - potom treba nechať kysnúť dlhšie. Na tejto fotografii je takmer čisto celozrnná verzia (dve šálky celozrnnej pšeničnej strednej, dve šálky celozrnnej špaldovej hladkej a pol šálky polohrubej pšeničnej).
  5. Verzia z bielej pšeničnej múky - s mandľovými lupienkami namiesto orechov.