Voňavá nátierka z čerstvých húb fotorecept
Foto: sracz
Ak mi tu niečo chýba, tak to sú „výpady“ z mojich rodných Košíc, do ich okolia. Niet nad potulky po našich lesoch a lúkach, Zobraziť celý popisAk mi tu niečo chýba, tak to sú „výpady“ z mojich rodných Košíc, do ich okolia. Niet nad potulky po našich lesoch a lúkach, spojené s hubárčením. Nuž a potom ich spracovanie do podoby gurmánskych lahôdok od praženíc, cez polievky, či kombinácie s mäsom, až po moje halušky s hubami na slanine a zeleným „trojbojom“. Tu naďabiť na čerstvé huby je doslova zázrak a keď, tak za „hriešnu“ cenu. Moju „prišahanu ulapilo zachcivaňe“, tak som experimentoval s hubami „kúpenskými“, čím vznikla táto nátierka.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL čerstvé |
|
3-4 PL |
|
240-250 g |
|
450-500 g čerstvé (portobello, cremini) |
|
3-4 ks |
|
120-150 ml (alebo sladké červené víno) |
|
podľa potreby (čerstvo mletá) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
3-4 vetvičiek |
|
6-7 lístkov |
|
120-150 g |
|
podľa potreby domáci |
|
Postup
-
1
Huby boli už naplátkované a tak už stačilo len pripraviť potrebné suroviny, olúpať strúčiky cesnaku, pokrájať šalotku (alebo mladú cibuľku, či Vami obľúbený druh cibule) a podusiť ju na masle a oleji.
-
2
Potom k nej priložiť zmes húb a po zmiešaní nechať na miernom ohreve podusiť (so zatvorenými očami „lovím“ v pamäti vôňu našich hríbov, kozákov, hlív, kuriatok...).
-
3
Medzičas som optimálne využil na pokrájanie mandlí a vlašských orechov „nahrubo“ a ich opraženie na suchej panvici.
-
4
K ruke pripravil lístočky tymianu (po ľavej ruke na spojnici cesty medzi Smižanami a Spišským Štvrtkom, na okraji hája s červenými smrekmi, nájdete hustý vysoký „koberec“ s materinou dúškou) a šalvie, oboje z vlastnej úrody. Na pretlačený cesnak a sherry, tiež dôjde...
-
5
...lebo som ho pridal k poduseným hubám, spolu s koreninami (čerstvo mletá borievka a čierne korenie, soľ, mletá sladká paprika a drvená rasca) a s pretlačenými strúčikmi cesnaku.
-
6
Po premiešaní a krátkom podusení na prepojenie chutí, som zmes podlial „deckom“ Moscatel Sherry (ak ho nemáte, môžete podliať sladkým červeným vínom, ktoré obľubujete hlavne Vy).
-
7
Po asi 7 minútach a odparení alkoholu ešte vložiť opražené mandle a orechy, zasypať pokrájanými lístkami čerstvého tymianu a šalvie (kto chce, pridá aj petržlenovú vňať).
-
8
Následne použiť „prostriedok malej kuchyňskej mechanizácie“, alias ponorný mixer a všetko „roztentočkovať“ na Vami požadovanú konzistenciu.
-
9
Preložiť do čistých „kontajnerov“ a po krátkom vychladnutí povrch nátierky pokryť domácim brusnicovým lekvárom (podľa znalcov vraj džemom nazývame iba citrusové dielo). P. S.: Ten väčší okamžite, po ochutnaní z menšieho, znárodnil švagor Laci-Maci a tak po 24 hodinovej „pauze“ som pripravil dávku № 2.
-
10
Zvyšok z malého, ozdobený ružou „šipárom z vlastného chovu“, na krajcoch vekle, som využil na vzorovú ukážku aj pre Vás.
-
11
Síce s časovým skĺzom, ale predsa len ešte pridávam decembrový pohľad na ešte so zelenými plodmi obsypaný pomarančovník.
Diskusia k receptu