Hubová nátierka
Hubová nátierka

Voňavá nátierka z čerstvých húb fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. apríla 2020
Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept)
Foto: sracz

Ak mi tu niečo chýba, tak to sú „výpady“ z mojich rodných Košíc, do ich okolia. Niet nad potulky po našich lesoch a lúkach, Zobraziť celý popisAk mi tu niečo chýba, tak to sú „výpady“ z mojich rodných Košíc, do ich okolia. Niet nad potulky po našich lesoch a lúkach, spojené s hubárčením. Nuž a potom ich spracovanie do podoby gurmánskych lahôdok od praženíc, cez polievky, či kombinácie s mäsom, až po moje halušky s hubami na slanine a zeleným „trojbojom“. Tu naďabiť na čerstvé huby je doslova zázrak a keď, tak za „hriešnu“ cenu. Moju „prišahanu ulapilo zachcivaňe“, tak som experimentoval s hubami „kúpenskými“, čím vznikla táto nátierka.

6-8
porcií
15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL čerstvé
3-4 PL
240-250 g
450-500 g čerstvé (portobello, cremini)
3-4 ks
120-150 ml (alebo sladké červené víno)
podľa potreby (čerstvo mletá)
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
3-4 vetvičiek
6-7 lístkov
120-150 g
podľa potreby domáci




Postup

  1. 1

    Huby boli už naplátkované a tak už stačilo len pripraviť potrebné suroviny, olúpať strúčiky cesnaku, pokrájať šalotku (alebo mladú cibuľku, či Vami obľúbený druh cibule) a podusiť ju na masle a oleji.

    Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom k nej priložiť zmes húb a po zmiešaní nechať na miernom ohreve podusiť (so zatvorenými očami „lovím“ v pamäti vôňu našich hríbov, kozákov, hlív, kuriatok...).

    Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzičas som optimálne využil na pokrájanie mandlí a vlašských orechov „nahrubo“ a ich opraženie na suchej panvici.

    Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K ruke pripravil lístočky tymianu (po ľavej ruke na spojnici cesty medzi Smižanami a Spišským Štvrtkom, na okraji hája s červenými smrekmi, nájdete hustý vysoký „koberec“ s materinou dúškou) a šalvie, oboje z vlastnej úrody. Na pretlačený cesnak a sherry, tiež dôjde...

    Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...lebo som ho pridal k poduseným hubám, spolu s koreninami (čerstvo mletá borievka a čierne korenie, soľ, mletá sladká paprika a drvená rasca) a s pretlačenými strúčikmi cesnaku.

    Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po premiešaní a krátkom podusení na prepojenie chutí, som zmes podlial „deckom“ Moscatel Sherry (ak ho nemáte, môžete podliať sladkým červeným vínom, ktoré obľubujete hlavne Vy).

    Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po asi 7 minútach a odparení alkoholu ešte vložiť opražené mandle a orechy, zasypať pokrájanými lístkami čerstvého tymianu a šalvie (kto chce, pridá aj petržlenovú vňať).

    Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Následne použiť „prostriedok malej kuchyňskej mechanizácie“, alias ponorný mixer a všetko „roztentočkovať“ na Vami požadovanú konzistenciu.

    Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Preložiť do čistých „kontajnerov“ a po krátkom vychladnutí povrch nátierky pokryť domácim brusnicovým lekvárom (podľa znalcov vraj džemom nazývame iba citrusové dielo). P. S.: Ten väčší okamžite, po ochutnaní z menšieho, znárodnil švagor Laci-Maci a tak po 24 hodinovej „pauze“ som pripravil dávku № 2.

    Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zvyšok z malého, ozdobený ružou „šipárom z vlastného chovu“, na krajcoch vekle, som využil na vzorovú ukážku aj pre Vás.

    Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Síce s časovým skĺzom, ale predsa len ešte pridávam decembrový pohľad na ešte so zelenými plodmi obsypaný pomarančovník.

    Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept, dobrý nápad!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia