Nátierka z bedlí na hrianky fotorecept
Foto: kimlo
Ak sa vám podarí v hubárskej sezóne nazbierať viac bedlí, dá sa okrem klasického vyprážania využiť aj na túto pochúťku. Je určená na hrianky Zobraziť celý popisAk sa vám podarí v hubárskej sezóne nazbierať viac bedlí, dá sa okrem klasického vyprážania využiť aj na túto pochúťku. Je určená na hrianky a dá sa na nej pochutnávať vďaka sterilizácii aj mimo sezónu. Recept som našiel na internete ale upravil podľa seba, výsledok ma nesklamal.
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Najprv si vyhliadneme vhodný les. Može byť zmiešaný alebo ihličnatý, najlepšie na svetlejších miestach, čistinkách alebo okrajoch... aha tu sú...
-
2
Nazbierame klobúky aj stopky, najmä ak sú mladé, stopky použijeme tiež.
-
3
Doma ich očistíme od lístia a ihličia.
-
4
Ja som našiel aj zopár suchohríbov, tie použijem tiež, ale nemusia byť...
-
5
Bedle a kto chce aj suchohríby nakrájame na kocky... Z bedlí nakrájame aj stopky.
-
6
...a dáme orestovať do väčšieho hrnca na rozpálenú bravčovú masť. Pridáme rascu, soľ a mleté korenie, a chvíľu restujeme. Pridáme prelisovaný cesnak, ešte chvíľu orestujeme. Ak treba, podlejeme troškou vody, ja som nepodlieval. Stíšime plameň a prikryjeme pokrievkou, dusíme asi 15 minút. Zmes zmenší svoj objem.
-
7
Po vydusení tekutiny vezmeme tyčový mixér a zmes rozmixujeme na hladkú kašu. Naplníme do menších pohárov a sterilizujeme 45 minút pri 100 °C.
-
8
Zvyšok bedlí urobíme klasickým spôsobom, obalené ako rezne...
Tak ich mám rad tiež. Aj zajtra sa chystám takže hubám zdar!
Čo robievam podobnú ( mám ju aj v receptoch ) tak tá vydrží aj 2 roky. Takze toto môže byt podobne keďže je to sterilizovane...
Myslím že áno, treba vyskúšať