Hubová nátierka
Hubová nátierka

Nátierka z bedlí na hrianky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 14. septembra 2018
Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept)
Foto: kimlo

Ak sa vám podarí v hubárskej sezóne nazbierať viac bedlí, dá sa okrem klasického vyprážania využiť aj na túto pochúťku. Je určená na hrianky Zobraziť celý popisAk sa vám podarí v hubárskej sezóne nazbierať viac bedlí, dá sa okrem klasického vyprážania využiť aj na túto pochúťku. Je určená na hrianky a dá sa na nej pochutnávať vďaka sterilizácii aj mimo sezónu. Recept som našiel na internete ale upravil podľa seba, výsledok ma nesklamal.

20 minút
príprava
45 minút
na 100 °C

Suroviny

1 kg
3 PL
5 strúčikov
0,5 KL
0,5 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Najprv si vyhliadneme vhodný les. Može byť zmiešaný alebo ihličnatý, najlepšie na svetlejších miestach, čistinkách alebo okrajoch... aha tu sú...

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nazbierame klobúky aj stopky, najmä ak sú mladé, stopky použijeme tiež.

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Doma ich očistíme od lístia a ihličia.

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som našiel aj zopár suchohríbov, tie použijem tiež, ale nemusia byť...

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bedle a kto chce aj suchohríby nakrájame na kocky... Z bedlí nakrájame aj stopky.

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a dáme orestovať do väčšieho hrnca na rozpálenú bravčovú masť. Pridáme rascu, soľ a mleté korenie, a chvíľu restujeme. Pridáme prelisovaný cesnak, ešte chvíľu orestujeme. Ak treba, podlejeme troškou vody, ja som nepodlieval. Stíšime plameň a prikryjeme pokrievkou, dusíme asi 15 minút. Zmes zmenší svoj objem.

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vydusení tekutiny vezmeme tyčový mixér a zmes rozmixujeme na hladkú kašu. Naplníme do menších pohárov a sterilizujeme 45 minút pri 100 °C.

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zvyšok bedlí urobíme klasickým spôsobom, obalené ako rezne...

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

pivonka
Krásna úroda a spracovanie perfektné. Škoda, že nie som hubárka.
1x kimlo
haji
Velmi chutný receptík, dobrý nápad! Taková nátierka by aj mne chutila. Jsi šikovný a hlava otevřená!
1x kimlo
evanaaa
Musí byť výborná a v zime akoby si poklad našiel.....a dúfam, že aj z iných húb či hríbov, ak nie sú bedle.....pochúťka to bude stále.
1x kimlo
tiginko
my včera skoro podobná večera: hrianky potreté cesnakom a na ne položené bedle opečené na bravčovej masti, posolené a pokmínované. Sme sa zalizovali až za ušami. Hubám zdar a sláva!
1x kimlo
motyka
Fajnová nátierka. Zajtra ideme na huby, možno bude aj nátierka. @Kimlo - dokedy je potrebné ju spotrebovať ?
kimlo
@Motyka (14.9.2018 18:39)
Čo robievam podobnú ( mám ju aj v receptoch ) tak tá vydrží aj 2 roky. Takze toto môže byt podobne keďže je to sterilizovane...
dvorka
Vďaka za recept. Nie sme hubári, za nami príde občas plný košík. V sobotu bol s dubákmi. A tak som včera urobila zo zbytku čo sa nezmestili do sušičky túto nátierku. Je skvelá.
anastaz
Išli sme na dubáky, no našli sme len tri. Zato bedle boli na každom kroku. Vtedy som si spomenul, že mám uložený tento recept. Tak na spiatočnej ceste som ich nazbieral a urobil presne podľa kimlovho receptu. Ochutnal som len trochu, čo sa nezmestilo do pohárov, chutilo to veľmi uspokojivo. Po odležaní to musí byť ešte lepšie. Teším sa na zimu, keď pri konzumácii nátierky budem mysľou i duchom v lese, kde som ich nazbieral.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia