Hubová nátierka
Hubová nátierka

Nátierka z bedlí na hrianky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 14. septembra 2018
Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept)
Foto: kimlo

Ak sa vám podarí v hubárskej sezóne nazbierať viac bedlí, dá sa okrem klasického vyprážania využiť aj na túto pochúťku. Je určená na hrianky Zobraziť celý popisAk sa vám podarí v hubárskej sezóne nazbierať viac bedlí, dá sa okrem klasického vyprážania využiť aj na túto pochúťku. Je určená na hrianky a dá sa na nej pochutnávať vďaka sterilizácii aj mimo sezónu. Recept som našiel na internete ale upravil podľa seba, výsledok ma nesklamal.

20 minút
príprava
45 minút
na 100 °C

Suroviny

1 kg
3 PL
5 strúčikov
0,5 KL
0,5 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Najprv si vyhliadneme vhodný les. Može byť zmiešaný alebo ihličnatý, najlepšie na svetlejších miestach, čistinkách alebo okrajoch... aha tu sú...

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nazbierame klobúky aj stopky, najmä ak sú mladé, stopky použijeme tiež.

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Doma ich očistíme od lístia a ihličia.

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som našiel aj zopár suchohríbov, tie použijem tiež, ale nemusia byť...

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bedle a kto chce aj suchohríby nakrájame na kocky... Z bedlí nakrájame aj stopky.

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a dáme orestovať do väčšieho hrnca na rozpálenú bravčovú masť. Pridáme rascu, soľ a mleté korenie, a chvíľu restujeme. Pridáme prelisovaný cesnak, ešte chvíľu orestujeme. Ak treba, podlejeme troškou vody, ja som nepodlieval. Stíšime plameň a prikryjeme pokrievkou, dusíme asi 15 minút. Zmes zmenší svoj objem.

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vydusení tekutiny vezmeme tyčový mixér a zmes rozmixujeme na hladkú kašu. Naplníme do menších pohárov a sterilizujeme 45 minút pri 100 °C.

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zvyšok bedlí urobíme klasickým spôsobom, obalené ako rezne...

    Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

pivonka
Krásna úroda a spracovanie perfektné. Škoda, že nie som hubárka.
1x kimlo
haji
Velmi chutný receptík, dobrý nápad! Taková nátierka by aj mne chutila. Jsi šikovný a hlava otevřená!
1x kimlo
evanaaa
Musí byť výborná a v zime akoby si poklad našiel.....a dúfam, že aj z iných húb či hríbov, ak nie sú bedle.....pochúťka to bude stále.
1x kimlo
tiginko
my včera skoro podobná večera: hrianky potreté cesnakom a na ne položené bedle opečené na bravčovej masti, posolené a pokmínované. Sme sa zalizovali až za ušami. Hubám zdar a sláva!
1x kimlo
motyka
Fajnová nátierka. Zajtra ideme na huby, možno bude aj nátierka. @Kimlo - dokedy je potrebné ju spotrebovať ?
kimlo
@Motyka (14.9.2018 18:39)
Čo robievam podobnú ( mám ju aj v receptoch ) tak tá vydrží aj 2 roky. Takze toto môže byt podobne keďže je to sterilizovane...
dvorka
Vďaka za recept. Nie sme hubári, za nami príde občas plný košík. V sobotu bol s dubákmi. A tak som včera urobila zo zbytku čo sa nezmestili do sušičky túto nátierku. Je skvelá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia