Hubová nátierka

Voňavá nátierka z čerstvých húb (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ak mi tu niečo chýba, tak to sú „výpady“ z mojich rodných Košíc, do ich okolia. Niet nad potulky po našich lesoch a lúkach, spojené s hubárčením. Nuž a potom ich spracovanie do podoby gurmánskych lahôdok od praženíc, cez polievky, či kombinácie s mäsom, až po moje halušky s hubami na slanine a zeleným „trojbojom“. Tu naďabiť na čerstvé huby je doslova zázrak a keď, tak za „hriešnu“ cenu. Moju „prišahanu ulapilo zachcivaňe“, tak som experimentoval s hubami „kúpenskými“, čím vznikla táto nátierka.

6-8
porcií
15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Huby boli už naplátkované a tak už stačilo len pripraviť potrebné suroviny, olúpať strúčiky cesnaku, pokrájať šalotku (alebo mladú cibuľku, či Vami obľúbený druh cibule) a podusiť ju na masle a oleji.
  2. Potom k nej priložiť zmes húb a po zmiešaní nechať na miernom ohreve podusiť (so zatvorenými očami „lovím“ v pamäti vôňu našich hríbov, kozákov, hlív, kuriatok...).
  3. Medzičas som optimálne využil na pokrájanie mandlí a vlašských orechov „nahrubo“ a ich opraženie na suchej panvici.
  4. K ruke pripravil lístočky tymianu (po ľavej ruke na spojnici cesty medzi Smižanami a Spišským Štvrtkom, na okraji hája s červenými smrekmi, nájdete hustý vysoký „koberec“ s materinou dúškou) a šalvie, oboje z vlastnej úrody. Na pretlačený cesnak a sherry, tiež dôjde...
  5. ...lebo som ho pridal k poduseným hubám, spolu s koreninami (čerstvo mletá borievka a čierne korenie, soľ, mletá sladká paprika a drvená rasca) a s pretlačenými strúčikmi cesnaku.
  6. Po premiešaní a krátkom podusení na prepojenie chutí, som zmes podlial „deckom“ Moscatel Sherry (ak ho nemáte, môžete podliať sladkým červeným vínom, ktoré obľubujete hlavne Vy).
  7. Po asi 7 minútach a odparení alkoholu ešte vložiť opražené mandle a orechy, zasypať pokrájanými lístkami čerstvého tymianu a šalvie (kto chce, pridá aj petržlenovú vňať).
  8. Následne použiť „prostriedok malej kuchyňskej mechanizácie“, alias ponorný mixer a všetko „roztentočkovať“ na Vami požadovanú konzistenciu.
  9. Preložiť do čistých „kontajnerov“ a po krátkom vychladnutí povrch nátierky pokryť domácim brusnicovým lekvárom (podľa znalcov vraj džemom nazývame iba citrusové dielo). P. S.: Ten väčší okamžite, po ochutnaní z menšieho, znárodnil švagor Laci-Maci a tak po 24 hodinovej „pauze“ som pripravil dávku № 2.
  10. Zvyšok z malého, ozdobený ružou „šipárom z vlastného chovu“, na krajcoch vekle, som využil na vzorovú ukážku aj pre Vás.
  11. Síce s časovým skĺzom, ale predsa len ešte pridávam decembrový pohľad na ešte so zelenými plodmi obsypaný pomarančovník.