Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami fotorecept
Foto: pusta
Moji chlapi ma požiadali o pagáče pre návštevu, majú ich veľmi radi, spravila som tieto, použila som múku hladkú pšeničnú, hladkú špaldovú a grahamovú, Zobraziť celý popisMoji chlapi ma požiadali o pagáče pre návštevu, majú ich veľmi radi, spravila som tieto, použila som múku hladkú pšeničnú, hladkú špaldovú a grahamovú, vajcia, maslo, kyslú smotanu a droždie, obohatila som ich ľanovými semienkami, veľmi im chutili k vínku.
porcia
príprava
na 200 °C
Suroviny
200 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
4 ČL |
|
50 g čerstvé |
|
1 ČL |
|
1-2 PL celé |
|
175 ml pochúťková |
|
250 g čerstvé vlažné rozpustené |
|
3 ks |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do misy som dala preosiatu hladkú pšeničnú múku, hladkú múku špaldovú T 630, hladkú grahamovú múku, soľ, premiešala som spolu, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom, zaliala vlažnou kyslou smotanou, pridala som ľanové semienka, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 20 minút,...
-
2
..ked kvások vykysol, pridala som vajcia, časť vlažného masla, ktoré som postupne pridávala na 3x, všetko som dôkladne miesila rukami, kým sa nespojilo v cesto, na povrchu sa nevytvorili veľké bubliny, cesto sa odlepovalo od rúk i od misy a vzniklo polomäkké lesklé hladké pružné cesto, vytvarovala som z cesta bochník, ktorý som prikryla čistou utierkou a nechala som ho kysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 2 hodiny.
-
3
Vykysnuté cesto som dala na ľahko pomúčenú dosku, neprepracovaa som ho, rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 2 mm,...
-
4
...z dlhšej strany som preložila dolnú tretinu cesta do stredu, cez ktorú som preložila hornú tretinu cesta, potom som preložila tretinu cesta z ľava do prava a cez ňu zase tretinu cesta z prava do ľava, až bolo na sebe 9 vrstiev cesta, prikryla som ho utierkou a nechala som ho 20 minút odpočívať po každom prekladaní, celý postup som opakovala celkom 3x,
-
5
..po posledných 20 -tich minútach odpočívania som cesto rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1,5 cm, vôbec netreba podsypávať múkou, s cestom sa výborne pracuje,...
-
6
...formičku som vždy namočila do múky a povykrajovala som pagáčiky o priemere 4 cm,...
-
7
...na povrchu som spravila mriežku pocou mriežkovača, dá sa aj noýžom a protichodným krúživým pohybom čepele noža o pagáčiky z jednej strany a dlane z druhej strany som ich pekne zaguľatila,...
-
8
...poukladala na plechy, vystlané teflonovou foliou jeden, druhý pečiacim papierom, potrela som povrch pagáčikov rozšľahaným vajcom, nechala som ich na teple ešte 30 minút podkysnúť, mne vyšlo 55 kusov,ich množstvo záleží od veľkosti použitého vykrajovača, vložila som ich piecť do rúry...
-
9
...vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, piekla som ich do ružova 25 minút, nechala som ich vychladnúť,...
-
10
...dala na podnos a podávali sa k dobrému kvalitému suchému vínečku ako malé pohostenie pri družnom priateľskom rozhovore.
-
11
Tieto pagáčiky sú veľmi chutné, s ľahkou orieškovou príchuťou, doplnené ľanovými semienkami sú vláčne i na druhý deň, sú vhodné ako slaná chuťovka, ako pohostenie k vínečku, ako príloha k sýtym polievkam a aj samostatne.
verím, že tieto pagáčiky tvojmu staršiemu synovi veľmi zachutia :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk.
máš pravdu, narobila som ich fakt hodne, hrajkala som sa s tým, len čo je pravda, ale čo už človek z lásky k nim pre nich nespraví :-))
som rada, že aj tebe sa páčia.
dakujem za uznanie a za 5*
dakujem za krásne ocenenie a za 5*.
dakujeeeem ti, aj za uloženie do kk.
ak máte radi práve oškvarkové, samozrejme ich môžeš pridať.
ja dávam na 500 g múky 250 gramov mletých oškvarkov, tu by som ich dala 300 gramov, bud zmiešala najprv s cestom, potom by som znížila množstvo rozpusteného masla, zapracovávala by som ho až na koniec, len po troškách, celkom na 3x, len toľko, koľko cesto v pohode prijme, záleží od toho, aké mastné oškvarky máš.
druhou možnosťou je nechať zomleté oškvarky v chladničke, kým ich začneš zapracovávať a pri každom rozvaľkaní cesta po predchádzajúcom skladaní, by som cesto potrela maslom tenkou vrstvou , na maslo by som rozotrela asi 1/3 mletých oškvarkov a pokračovala, ako je v tomto recepte.
dúfam, že som zodpovedala tvoju otázku. tie oškvarky by som predtým tiež osolila a okorenila čerstvo mletým korením podľa svojej chuti a premiešala, medzi skladaniami cesta by odpočívali v chladničke do použitia.
dakujem ti za pochvalu a tiež ťa srdečne pozdravujem.
a @marienke odkazujem, nech nevymýšľa, oškvarkových pagáčikov je tu dosť, nech vyhľadá rovno s oškvarkami. Toto je vhodný recept práve na nie oškvarkové. Ale dobre si jej poradila @pusta , nech si dá, ale to nemá už potom nič spoločné s pôvodným receptom :-(
ak dnes už aj skúšaš, tak to ma veľmi teší :-)
veľmi pekne poprosím aj o spätnú oddozvu potom.
dakujem za krásnu pochvalu
si veľmi milá :-)
dakujem za peknú pochvalu.
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem ti za pochvalu a prajem ti, aby si mala rúru čo najskôr v poriadku!
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem ti za pochvalu a prajem ti, aby si mala rúru čo najskôr v poriadku!
dakujem za pochvalu.
* @monnikka
prepáč mi, dakujem.
vľmi si ma potešila :-)
dakujem ti.
dakujem srdečne.
dakujem.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*