Vidiecky slivkáč - Rustical plum tart fotorecept
Foto: bambulkaaa
Máme obdobie sliviek a ja slivky ľúbim tak som dnes skúsila tento fajný a jednoduchý koláčik, ktorý som objavila na internete a povedala som Zobraziť celý popisMáme obdobie sliviek a ja slivky ľúbim tak som dnes skúsila tento fajný a jednoduchý koláčik, ktorý som objavila na internete a povedala som si že ho odskúšam keď budú dozrievať slivky no a padlo to na dnes a neľutujem lebo je naozaj fajný :)
Suroviny
300 g |
|
2 ks |
|
3 PL |
|
štipka |
|
100 g (alebo Hera) |
|
1 PL kyslá |
|
Náplň : | |
300 g čerstvé |
|
2 PL |
|
mletá |
|
1 Pl zarovnaná |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Urobíme si cesto: na dosku si odvážime a preosejeme múku pridáme soľ, kr.cukor, smetol (v originálnom recepte píšu maslo no ja som nemala tak som dala smetol s maslovou príchuťou), kyslú smotanu a jedno celé vajce a jeden žĺtok (bielko si necháme na potretie koláča). Zamiesime si cesto a odložíme si ho do chladničky najmenej na 30 minút pokiaľ si pripravíme slivky.
-
2
Odvážime si slivky umyjeme, odkôstkujeme si ich a prekrojíme na polovice. Dáme si ich do misky kde si ich zamiešame s troška ml. škoricou, kr. cukrom, hl. múkou a kukuričným škrobom. Cesto si rozvaľkáme do tvaru kruhu o priemere približne 27-28 cm a do stredu si naukladáme slivky od okraja asi tak 6 cm. Vrch sliviek si este môžete, no nemusíte posypať škoricou a po kúskoch si čisté cesto začneme prekladať na slivky tak ako na obrázku.
-
3
Keď máme všetko cesto poprekladané vrch cesta si potrieme bielkom a posypeme kr.cukrom (ja som posypala aj troška vanilkovým cukrom). Opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 180°C 40-45 minút až máme povrch upečený do zlatista.
-
4
Nedalo mi a už som ho aj koštovala koláčik je fajný šťavnatý a vrch chrumkavý vyskúšať ho sa oplatilo :)
Diskusia k receptu