Vichyssoise - francúzska pórová polievka (foterecept)

marianne - fotkamarianne, 5. novembra 2012
Vichyssoise - francúzska pórová polievka (foterecept)
Foto: marianne

Recept je z knihy aj o francúzskej kuchyni a je svetová:-) Krk ale na to nedám, že to tak na 100 percent má Zobraziť celý popisRecept je z knihy aj o francúzskej kuchyni a je svetová:-) Krk ale na to nedám, že to tak na 100 percent má byť a nijako inak. Sa mi páčila, tak som ju uvarila. Do tohoto receptu nejde cibuľa, niekde sa píše,že ide. Píšu ešte, že patrí k skvostom francúzskej kuchyne, je prijateľná aj pre deti, ktoré nemajú por v obľube. Podávame ju s dobrým žitným chlebom, vychladenú, ale môže sa aj teplá.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček nakrájaný
4 hrnčeky - jemne nakrájané
1 PL
3 hrnčeky
1 hrnček alebo
1/2 hrnčeka
1/4
1/2 CL
štipka alebo biele mleté čerstvé
 kolieska cerstveho alebo osmahnutý na masle




Postup

  1. 1

    Umytý a pokrájaný por pražíme na masle do mäkka, ale nie do hneda. Môžeme pridať aj cibuľu nakrájanú nadrobno, ale v tomto recepte nebola.

    Vichyssoise - francúzska pórová polievka (foterecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme zemiaky, vodu a postrúhaný muškátový orech. Privedieme do varu, stiahneme teplotu, varíme 30 minút.

    Vichyssoise - francúzska pórová polievka (foterecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme vychladnúť.Rozmixujeme v mixeri, pridáme mlieko alebo smotanu do vychladnutej polievky spolu soľou a korením. Ozdobime čerstvými alebo osmahnutými kolieskami poru alebo petržlenovej vňate, pažítky.

    Vichyssoise - francúzska pórová polievka (foterecept) - obrázok 3
  4. 4

    Je fantastická.

    Vichyssoise - francúzska pórová polievka (foterecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

baskag
áno áno, takéto ja ľúbim :-) čoskoro skúsim ten skvost :-)
parles
Určitě dobrá polévka, ale je mi líto toho póru. Proč se má po osmažení na másle ještě půl hodiny vařit, když se nakonec stejně vše rozmixuje? Přidal bych ho do hrnce krátce před dovařením brambor a zachránil bych tím vitamíny.
marianne
@parles pretoze sa musia uvarit s porom aj zemiaky a tie potrebuju minimalne 20 minutiek inak su skovite a to je v tomto recepte neziaduce..Ale mozes si technologicky postup zvolit podla seba.Ze najskor osmahnes por a zvlast uvaris zemiaky,potom zmiesas dohromady.Ja som ju takto varila po prvy krat,presne podla knihy.A bola vyborna.
marianne
@pivonka na tuto istu som sa dnes pozerala na vareche aj ja,ked som kontrolovala,kolko ich na vareche uz je.Mrkla som aj na google ale s celerom a petrzlenom som nasla len tuto na vareche.Vacsinou boli s porom a cibulou.
lusinkab
Ukladam si a na buduce urobim podla teba:-) milujem tuto porovo - zemiackovu polievku,krasny fotorecept :-)
alena45
v podstate ju robievam, od @Diabambulky , ale nemixujem, krémovým polievkam som ešte neprišla na chuť. Ale je fakt, že je lahodná a robievam ju veľmi často, lebo je aj rýchlo hotová.
marianne
vdaka dievcence:-)@alena45 moj otec robil tuto istu aj s muskatovym orieskom,ale bez mixovania. Pamatam si ju tiez z detstva.Sme ani nevedeli,ze vraj pochadza z kupelov Vichy.:-)
pivonka
@marianne , ani vo sne by ma nenapadlo kritizovať ťa za nesprávne zloženie tvojho receptu. Len som podotkla, ako rôzne môžu vyzerať jedlá pod tým istým názvom.
marianne
@pivonka bez obav, ved ja som to ani ako kritiku nebrala a keby aj, nic sa nedeje:-) je to len polievka...Ja o tej polievke co si ty robila od sefkuchara viem,rano som ju pozerala, predtym ako som isla varit tu svoju.To je v poriadku...
garanco
Páči sa mi tento recept, odkedy som sa starala o moje "pipinky"- vnučky, tak som začala variť veľa krémových polievok, aby nevideli, čo papajú..a tak som si ich obľúbila, uvarím podľa Teba určite!
alexdidi
Vyzerá výborne a určite ju aj podľa teba vyskúšam.Robila som vichyssoise podľa trochu odlišného receptu a bola výborná,teraz skúsim takto.
jeka
@Marianne ,dakujem ti za rcp.na polievočku,prišla mi vhod,lebo už neviem aké polievky mám vymyšľať(mám dvoch starkých,ktorí chcú každý deň polievku).
marianne
Dakujem vam vsetkym za komentariky:-) @jeka dufam,ze starkym bude chutit a nielen im...:-)
domci4
vynikajúca :P dnes som ju robila, superná :)
marianna76
Pórkovú polievku mi poradila Alenka... tak pór som kúpila a som rada, že som našla túto tvoju mixnutú... skúsim i takto. dík
malacibulka
Pekny recept, ale akoze nehnevaj sa - kremova polievka medzi receptami pre stihlu liniu? maslo, smotana, mlieko? PRERADIT. Take nieco ma rozculuje. Potesim sa receptu ktory si mozem dovolit len aby som zistila ze nemozem. Toto je tahanie za nos.
marianne
ooooo @malacibulka prepac,ze som ta vytahala za nos a AKOZE sa na teba nehnevam,pretoze si myslim,ze pol hrnceka smotany a lyzica masla v celom hrnci,nezruinuje tvoju urcite skvelu figuru,ale kedze si taka poburena,idem skontrolovat tag,ci som to tam omylom nezafajkla...ten vojensky ton si odpust,ci mam sa postavit do pozoru..?
marianne
som to opravila,az ta nahodou @malacibulka od rozculenia neklepne,to by som si naozaj na svedomie nevzala...hlboko sa ti ospravedlnujem,ze som ti sposobilia ujmu na zdravi...
marianne
a este taka mala poznamocka @malacibulka :ved Ti nic nebrani plnotucne mlieko vymenit za nizkotucne,maslo vynechat a smotanu nahradit nejakou nizkotuckou jogurtovou gebuzinou.Stihla linia je zarukou,ci aj zdrava je otazne,kazdy mame na to iny nazor....
marianne
a vies co?ja ju do tej kolonky pre stihlu liniu pekne vratim,PRETOZE je z knihy o STIHLEJ LINII: PRECO FRANCUZSKY NEPRIBERAJU,taaak a ked pridem domov dolozim fotku ako dokaz...finito
marianne
a za nic sa v tomto pripade neospravedlnujem,nebude ma tu "@malacibulka stavat do pozoru,doma mam vojaka s povolania a neposlucham...
evusik
@marianne ty si navarila nielen krásnu polievku ale aj krásny monológ si tu spustila... ani nevieš ako som sa z chuti zasmiala hneď takto z rána.... nedaj sa!!!! a prajem krásny deň :-)
evusik
ja si to viem úplne živo predstaviť :-)
janger
:-)))))). No a to este nestojis v POZORE? Ale som sa zasmiala :-). A ten tvoj monolog, super! Aj mne kolkokrat veci napadaju tak postupne....Mohla som este to povedat, to povedat .....A polievocka - vyborna. Nieco pre mojho muza, ten je porovy :-). Pa-pa.
jerica
@marianne , polievky u nás majú prím , tvoja je vynikoš !!!! :-) ešte , že máme varechu :-)) pôr zbožňujem , kde sa hodí , vždy si nájde cestu do jedla:-)
miamia
@marianne , robievam ju podobne, velmi dobry receptik si dala...ja davam smotanu na varenie 10%, neprida zas az tolko tuku...a zvysok vybeham... :) su aj tucnejsie, treba si to sledovat, ak niekto potrebuje... mnohi ludia varia s klasickou na slahanie, co ma 33%!
francoise
Vynikanuca polievka, robim ju uz roky presne ako Ty,
aj dnes je u nas naobed na programe v ramci zdravej
vyzivy a zachovania stihlej linie po sviatkoch ! :-)
pivonka
Dnes prišla na rad táto tvoja polievočka a je fakt výborná. Som rada, že nie je zahustená múkou. Krémové polievky mám rada.
angie
Jednoducho skvelááááááááá.
francuzska1
tato polievocka je jedna z mojich mojich oblubenych;-))) robievam ju podobne, len s tym rozdielom, ze ja davam poru o trosku viac ako zemiakov, resp. nie viac ako zemiakov, ako vyjde...
co sa tyka tvojho uvodneho zamyslenia, ze ci je naozaj francuzska, tak ti poviem, vo Francuzsku ju kazdy vari podla svojho, to mas ako s gulasom alebo halaszle... kazdy ma svoj recept a mysli si, ze je ten original...
a @malacibulka , tebe chcem odkazat, ze ano polievocka moze byt podla mna aj v kategorii pre stihlych, lebo je vyvazena + chcem dodat, ze ked taku polievocku zje na veceru Francuzska, urcite si uz za nou nic ine neda... ;-))))
jaj, a este nieco, akurat ju mame dnes na obed, a chcela som si pozriet na vareche ako ju varia ostatni varechaci, tak som nadabila na tvoju a ta sa najviac priblizuje k tej mojej;-)
marianne
dakujem @francuzska1 ja tiez nabuduce toho poru pridam viac,tato je u nas velmi oblubena....pridaj recept aj na tu svoju,rada skusim podla teba...
francuzska1
prepac @marianne , az teraz som sa dostala opatovne k tebe;-(... ako som spominala robievam ju tak ako aj ty, len s tym, ze ja davam hrnec a pol az 2 zemiakov na 3-4 hrnceky poru, inak uplne ako ty, takze som si myslela, ze je zbytocne pridavat tak podobne recepty;-)
kazdemu tuto polievocku vrelo odporucam;-))) moj manzel si do nej velmi rad pridava este krutony+struhany syr... to je cele;-)
mijaita
@Marianne polevku vichyssois znam, ale dlouho jsem ji nevarila. Doma porek, zadny napad a padla mi tu do oka. Alespon ti pridavam fotku k peknemu receptu. Moje uprava spociva v umenseni mnozstvi brambor, coz na polevce chut neubere. Dobre jsi udelala, recept se vzdycky hodi!


allbinko
Ano takto sa robi je to povodne studena polievka teda podavana az po vychladnuti a smotana tam uz nemusi ist pouziva sa iba biela cast poru a ta zelena na ozdobu ale pekny recept. Dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia