Vichyssoise - francúzska pórová polievka (foterecept)
Foto: marianne
Recept je z knihy aj o francúzskej kuchyni a je svetová:-) Krk ale na to nedám, že to tak na 100 percent má Zobraziť celý popisRecept je z knihy aj o francúzskej kuchyni a je svetová:-) Krk ale na to nedám, že to tak na 100 percent má byť a nijako inak. Sa mi páčila, tak som ju uvarila. Do tohoto receptu nejde cibuľa, niekde sa píše,že ide. Píšu ešte, že patrí k skvostom francúzskej kuchyne, je prijateľná aj pre deti, ktoré nemajú por v obľube. Podávame ju s dobrým žitným chlebom, vychladenú, ale môže sa aj teplá.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 hrnček nakrájaný |
|
4 hrnčeky - jemne nakrájané |
|
1 PL |
|
3 hrnčeky |
|
1 hrnček alebo |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/4 |
|
1/2 CL |
|
štipka alebo biele mleté čerstvé |
|
kolieska cerstveho alebo osmahnutý na masle |
|
Postup
-
1
Umytý a pokrájaný por pražíme na masle do mäkka, ale nie do hneda. Môžeme pridať aj cibuľu nakrájanú nadrobno, ale v tomto recepte nebola.
-
2
Pridáme zemiaky, vodu a postrúhaný muškátový orech. Privedieme do varu, stiahneme teplotu, varíme 30 minút.
-
3
Necháme vychladnúť.Rozmixujeme v mixeri, pridáme mlieko alebo smotanu do vychladnutej polievky spolu soľou a korením. Ozdobime čerstvými alebo osmahnutými kolieskami poru alebo petržlenovej vňate, pažítky.
-
4
Je fantastická.
varecha.pravda.sk/recepty/vichyssoise-francuzska-studena-...
Bola výborná, je to ale iný recept, ide tam zeler a pór vôbec nie, takže sú to dve polievky pod jedným názvom. Určite vyskúšam aj tú tvoju.
aj dnes je u nas naobed na programe v ramci zdravej
vyzivy a zachovania stihlej linie po sviatkoch ! :-)
co sa tyka tvojho uvodneho zamyslenia, ze ci je naozaj francuzska, tak ti poviem, vo Francuzsku ju kazdy vari podla svojho, to mas ako s gulasom alebo halaszle... kazdy ma svoj recept a mysli si, ze je ten original...
a @malacibulka , tebe chcem odkazat, ze ano polievocka moze byt podla mna aj v kategorii pre stihlych, lebo je vyvazena + chcem dodat, ze ked taku polievocku zje na veceru Francuzska, urcite si uz za nou nic ine neda... ;-))))
jaj, a este nieco, akurat ju mame dnes na obed, a chcela som si pozriet na vareche ako ju varia ostatni varechaci, tak som nadabila na tvoju a ta sa najviac priblizuje k tej mojej;-)
kazdemu tuto polievocku vrelo odporucam;-))) moj manzel si do nej velmi rad pridava este krutony+struhany syr... to je cele;-)