Vichyssoise - francúzska pórová polievka (foterecept)

Autor receptu: marianne

Recept je z knihy aj o francúzskej kuchyni a je svetová:-) Krk ale na to nedám, že to tak na 100 percent má byť a nijako inak. Sa mi páčila, tak som ju uvarila. Do tohoto receptu nejde cibuľa, niekde sa píše,že ide. Píšu ešte, že patrí k skvostom francúzskej kuchyne, je prijateľná aj pre deti, ktoré nemajú por v obľube. Podávame ju s dobrým žitným chlebom, vychladenú, ale môže sa aj teplá.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umytý a pokrájaný por pražíme na masle do mäkka, ale nie do hneda. Môžeme pridať aj cibuľu nakrájanú nadrobno, ale v tomto recepte nebola.
  2. Pridáme zemiaky, vodu a postrúhaný muškátový orech. Privedieme do varu, stiahneme teplotu, varíme 30 minút.
  3. Necháme vychladnúť.Rozmixujeme v mixeri, pridáme mlieko alebo smotanu do vychladnutej polievky spolu soľou a korením. Ozdobime čerstvými alebo osmahnutými kolieskami poru alebo petržlenovej vňate, pažítky.
  4. Je fantastická.