Vichyssoise - francúzska pórová polievka (foterecept)
Autor receptu: marianne
Recept je z knihy aj o francúzskej kuchyni a je svetová:-) Krk ale na to nedám, že to tak na 100 percent má byť a nijako inak. Sa mi páčila, tak som ju uvarila. Do tohoto receptu nejde cibuľa, niekde sa píše,že ide.
Píšu ešte, že patrí k skvostom francúzskej kuchyne, je prijateľná aj pre deti, ktoré nemajú por v obľube. Podávame ju s dobrým žitným chlebom, vychladenú, ale môže sa aj teplá.
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Umytý a pokrájaný por pražíme na masle do mäkka, ale nie do hneda. Môžeme pridať aj cibuľu nakrájanú nadrobno, ale v tomto recepte nebola.
- Pridáme zemiaky, vodu a postrúhaný muškátový orech. Privedieme do varu, stiahneme teplotu, varíme 30 minút.
- Necháme vychladnúť.Rozmixujeme v mixeri, pridáme mlieko alebo smotanu do vychladnutej polievky spolu soľou a korením. Ozdobime čerstvými alebo osmahnutými kolieskami poru alebo petržlenovej vňate, pažítky.
- Je fantastická.