Vichyssoise - francúzska studená zemiaková polievka

Jakub Reimitz
šéfkuchár reštaurácie Malecón a Tapas Baru v Bratislave, 8. júla 2010
Vichyssoise - francúzska studená zemiaková polievka
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

50 g
50 g
50 g
1 ks
250 g
200 ml
50 ml
50 ml




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji orestujeme nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, cibuľku a nakoniec zemiaky. Zeleninu zalejeme vývarom a varíme do mäkka. Potom pridáme smotanu a ešte varíme asi 10 minút. Nakoniec všetko dôkladne rozmixujeme.

  2. 2

    Pri mixovaní do polievky pomaly prilievame olivový olej. Polievku podávame studenú so šalátovou uhorkou nakrájanou na jemné rezance (julienne), créme fraîche a prípadne pažítkovým kaviárom.

  3. 3

    Náš tip: Túto polievku môžeme podávať aj teplú.

Diskusia k receptu

pivonka
Namotalo ma, že je studená, tak som ju uvarila. Je výborná, vrele odporúčam! Ale vývaru som dala viac.
celero
Jedli sme ju teplú a bola výborná. Určite ju uvarím aj inokedy. Ďakujem za recept :)
amelie
polievku som vyskúšala, chutila mi, ale vichyssoise to nie je. Vichyssoise je výslovne pórová polievka.
amelie
no, čo už... práve som si u jednej asi kanadskej gastroblogerky prečítala, že sa tento názov používa pre všetky studené zeleninové polievky...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia