Vianočné pečivo - rumové guľky a šuhajdy z ľadových gaštanov
Recepty rýchle a chutné. Guliek budete mať cca 20 stredne veľkých a šuhájd cca 30 ks, priemer košíčka 3,5 cm.
Suroviny
| Rumové guľky: | |
| 250 g |
|
| 100 g |
|
| 2 PL |
|
| 50 g |
|
| 2 PL |
|
| 0,5 dl |
|
| (na obaľovanie) |
|
| Šuhajdy: | |
| 200 g |
|
| 10 čokoládových tyčiniek |
|
| 50 g |
|
| 159 g mleté |
|
| 120 g |
|
| 50 ml vlažná |
|
| 3 PL |
|
Postup
-
1
Rumové guľky: Piškóty rozmixujeme, pridáme ostatné suroviny a spojíme do hustej hmoty. Ak je riedka, pridáme orechy alebo piškóty. Urobíme guľky a obalíme ich v kokose. Ja mám najradšej, keď sa mi pri pečení suchých vianočných koláčikov, niektorý plech nepodarí a to potom pridávam do guliek, namiesto piškót.
-
2
Šuhajdy: Čokoládu a stužený tuk rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme nalámané tyčinky ľadové gaštany. Mleté orechy, cukor, rum a vodu zmiešame na hustejšiu kašu. Ak je veľmi tuhá, pridáme vodu. Do papierových košíčkov, použila som košíčky s priemerom 3,5 cm, dáme na spodok dve-tri lyžice čokolády, necháme stuhnúť . Potom dáme malou lyžičkou orechovú plnku, zarovnáme a zalejeme čokoládou. Ozdobíme podľa fantázie.
-
3
Z týchto dávok vyjde: Rumové guľky - cca 20ks stredne veľkých, šuhajdy - cca 30 ks









Diskusia k receptu