Vianočné makové kopýtka
Vojto Artz
prezident SZKC a šéfkuchár Metro, 22. decembra 2020
prezident SZKC a šéfkuchár Metro, 22. decembra 2020
Foto: Dušan Křístek
24
porcií
porcií
25 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g uvarené |
|
200 g |
|
200 g |
|
2 ks |
|
550 g |
|
|
|
|
|
1 bal. |
|
Plnka: | |
100 g |
|
150 ml |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
|
|
250 g mletý |
|
50 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Prelisované uvarené zemiaky, maslo, cukor, vajcia, múku premiešanú s práškom do pečiva, so soľou a s nastrúhanou citrónovou kôrou spracujeme na cesto. Cesto rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 40 x 30 cm.
- 2
Plnka: Mlieko zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, so škoricovým cukrom, s nastrúhanou citrónovou kôrou a necháme zovrieť. Odložíme z ohňa, pridáme pomletý mak a slivkový lekvár, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
- 3
Každý plát cesta potrieme tretinou makovej plnky a z dlhších strán stočíme smerom k stredu. Potom pomocou mokrého noža rozkrájame na 5 cm široké kúsky.
- 4
Preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 180 stupňov.
Tiež makové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu