Makové koláče
Makové koláče

Vianočné makové kopýtka

Vojto Artz
prezident SZKC a šéfkuchár Metro, 22. decembra 2020
Vianočné makové kopýtka
Foto: Dušan Křístek
24
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g uvarené
200 g
200 g
2 ks
550 g
1 bal.
Plnka:
100 g
150 ml
1 bal.
1 bal.
250 g mletý
50 g
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Prelisované uvarené zemiaky, maslo, cukor, vajcia, múku premiešanú s práškom do pečiva, so soľou a s nastrúhanou citrónovou kôrou spracujeme na cesto. Cesto rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 40 x 30 cm.

  2. 2

    Plnka: Mlieko zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, so škoricovým cukrom, s nastrúhanou citrónovou kôrou a necháme zovrieť. Odložíme z ohňa, pridáme pomletý mak a slivkový lekvár, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Každý plát cesta potrieme tretinou makovej plnky a z dlhších strán stočíme smerom k stredu. Potom pomocou mokrého noža rozkrájame na 5 cm široké kúsky.

  4. 4

    Preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 180 stupňov.

Diskusia k receptu

haji
Po dlouhé době pěkný recept od profíka, včetně servisu.
1x sobon




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia