Makové koláče

Vianočné makové kopýtka

Autor receptu: redakcia

24
porcií
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Prelisované uvarené zemiaky, maslo, cukor, vajcia, múku premiešanú s práškom do pečiva, so soľou a s nastrúhanou citrónovou kôrou spracujeme na cesto. Cesto rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 40 x 30 cm.
  2. Plnka: Mlieko zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, so škoricovým cukrom, s nastrúhanou citrónovou kôrou a necháme zovrieť. Odložíme z ohňa, pridáme pomletý mak a slivkový lekvár, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Každý plát cesta potrieme tretinou makovej plnky a z dlhších strán stočíme smerom k stredu. Potom pomocou mokrého noža rozkrájame na 5 cm široké kúsky.
  4. Preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 180 stupňov.