Makové koláče
Vianočné makové kopýtka
Autor receptu: redakcia
24 porcií |
25 minút na 180 °C |
Postup- Prelisované uvarené zemiaky, maslo, cukor, vajcia, múku premiešanú
s práškom do pečiva, so soľou a s nastrúhanou citrónovou kôrou spracujeme na
cesto. Cesto rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 40 x 30 cm.
- Plnka: Mlieko zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, so škoricovým cukrom, s nastrúhanou citrónovou kôrou a necháme
zovrieť. Odložíme z ohňa, pridáme pomletý mak a slivkový lekvár, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
- Každý plát cesta potrieme tretinou makovej plnky a z dlhších strán stočíme smerom k stredu. Potom pomocou mokrého noža rozkrájame na 5 cm široké kúsky.
- Preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 180 stupňov.
|