Vianočná štóla fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 20. novembra 2010

Recept na tento kolac mam od nasho priatela nemca. On si tento kolac pravidelne pecie na vianoce. My mame tento kolac tiez radi, ja Zobraziť celý popisRecept na tento kolac mam od nasho priatela nemca. On si tento kolac pravidelne pecie na vianoce. My mame tento kolac tiez radi, ja ho peciem aj viacej razy do roka.

10
porcií
110 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

125 ml
1 PL
275 g
25 g
40 g
1/2 KL
1 ks
1 salka
1/2 salky, šúpané
4 PL
200 g




Postup

  1. 1

    Hrozienkovu zmes; hrozienka, kandizovane ovocie zalejeme rumom, najlepsie den pred pecenim.

    Vianočná štóla  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslo si rozpustime vo vlaznom mlieku. Prilejeme ho k muke do ktorej sme dali kvasnice,cukor, sol a vajicko. Vymiesime vlacne cesto. Cesto odlozime na hodinu na teple miesto a nechame ho vykysnut. Mandle si nakrajame na tenke rezanceky. Vykysnute cesto si dame na dosku, roztlacime prstami a ulozime nan hrozienka s mandlami.

    Vianočná štóla  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vsetko spolu premiesime a nechame kysnut este asi 30 minut.

    Vianočná štóla  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnute cesto rozvalkame a polozime nan rozvalkanu marcipanovu hmotu.

    Vianočná štóla  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kolac stocime, dame na plech a nechame este asi 30 minut kysnut. Dame do vyhriatej rury 180C a pecieme 45 minut.

    Vianočná štóla  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upeceny kolac potrieme rozpustenym maslom a posypeme jemnym krystalovym cukrom.

Diskusia k receptu

julica
yes. vdaka zan, bude na vianoce. mozno spravim marcipanovy tunel, nerozlozim ho rovnomerne... myslis, ze to moze nieco pokazit?
marianne69
Ale si sa Danielka rozpiekla:-),no vyzera to mnaaaam,uz sa tesim,ako ho na vianoce vyskusam,uvazujem,ze namiesto stedraka,ale to mi asi neprejde,tak budu obidva.
palokuchki
@julica urcite nic nepokazis. Ten nas priatel to robi tymto sposobom, ale videla som recepty kde to robia, ako spominas. Marzipan sa da do prostriedku cesta ako banan na slonie slzy a presne tak isto sa aj cesto prehne.
danculka
Tak toto vyskúšam aj ja,vyzerá to dobre,nemusia byť stále tvatožníky ,orechovníky atd.dávam si to do KK.Dík
elisticka
Danka aj ja robim kazde Vianoce aj tieto sa chystam je to vynikajuci kolacik:-)))
helca103
vždy sa sem dostanem neskoro večer a potom slintam...úžasný receptík ako pozeram a marcipán je moje pokušenie. Tieto Vianoce sa nechystám vela piect ale toto určite vyskúšam ešte počas adventu. Kupila som super marcipán v Lidli musím ho predsa vyskúšať :-)
babav
@palokuchki , prezradila si nemecke tajomstvo na tento ich znamy vianocny kolac,ktory sa vzdy okolo vianoc objavi v obchodoch
u nas , v roznych lakavych baleniach.Raz som neodolala a kupila ho,ale som bola sklamana chutou. Urcite vyskusam upiect podla tvojho receptu.Zda sa byt pochutkovy.Vdaka!
palokuchki
Dakujem vam vsetkym. Tesi ma, ze sa vam recept paci. @babav , ja som tiez prvykrat jedla vianocnu stolu kupovanu. Aj ja som bola sklamana ako chutila. S tymto receptom som ale spokojna, dufam, ze budete aj vy.
kuchticka
@palokuchki. poznam tiez tento nemecky vianocny kolac, ale inekupujem. Iba doma robeny je super, mam recept uz vela rokov. Vdaka za pripomenutie, ze bych ho zasa raz mohla upiect. Ako budete slavit Vianice ked bude u vas leto??? Asi ako obycajne. Majte sa dobre!.
sovka62
Ešte som taký nepiekla, ale k Vianociam vyskúšam. Myslím, že sa dá upiecť vopred, kdesi som čítala, že už v novembri. To by sa mi páčilo, mať ho hotový v predstihu. Len aby sme ho neochutnali, lebo to by som asi na Vianoce piekla znova -:))))))))))))))
remcula
Nááádhera!!! To musím zkusit to nemá chybu!!!!!!
sherin
toto je vyborna vianocna stola, urcite ju urobim :) KK
gittka
krásne sa ti vydarila.určite vyskúšam.isto bude všetkým chutit...
palokuchki
Potesili ma vase komentare. @sovka62 , @julica ja neviem ci kolac vydrzi tak dlho. My sme ho dost rychlo zjedli. Ale ked ho date do mraznicky tak urcite bude vyborny po rozmrazeni. Ja robim tak, ze ho nakrajam na platky, zmrazim a potom si vyberiem len potrebne mnozstvo. @kuchticka vianoce sa snazim slavit ako sme boli zvyknuti na Slovensku. Vsetko si tak pripravime, len to pocasie nemozeme zmenit. Mavame tu 30C.
evanaaa
Pre mňa škoda, nemôžem vyskúšať, leda by som si urobila marcipán bez cukru, ak by to šlo. Ďalšia z vecí, ktorú závidím.
babkakatka
určite vyskúšam len kde dostanem marcipánovú hmotu ? aj ja mámdobrý recept na orechové a makové Beigli , poznáte to ?
kimlo
Môžem potvrdiť že sa robieva 3-4 týždne pred vianocami. Ja som to robil 2x, ešte horúce som to potrel maslom a posypal vrstvou práškového cukru, tým netreba šetriť, musí byť aspoň 0,5mm vrstva. Potom so to zabalil do alobalu a nechal do vianoc vonku na balkóne v krabici (mám ho presklený takže tam nemrzne.. )
porzellanka
U nas sa robia stoly uz teraz, na zaciatku adventu musia byt hotove a naozaj musia "odlezat".
polievame ich maslom a obalime v praskovom cukre, nie v krystalovom.
Tento tyzden zaciname piect :-)
maorka
super recept.. tiež som bola len raz sklamaná kupenou štolou... dufam že po dnešnom recepte nikdy viac.. určite ho vyskušam.. no predsa otázočka.. marcipanova hmota - to je tá ktorá sa poživa na zdobenie torty? V akom balení si kúpila @helca 103 ten marcipán v Lidli? Ja som tam videla len marcipanové "kmene"obalené čokoládou...
palokuchki
@babkakatka nepoznam kolaciky ktore spominas, ak mas moznosti upec ich a recept daj na varechu. @maorka , dufam ze budes spokojna. @porzellanka mne sa stola zdala uz dost sladka od toho marcipanu, preto som ju len tak slabo posypala.
rona1
marcipanovu hmota si robíš sama, alebo ju kúpiš? ja som ešte s maricipanom nepiekla ďakujem.
monzet
Dnes som tento krásny závin upiekla,vonia fantasticky,ale ochutnáme až na Vianoce,už čaká zabalený v komore.Mňam,teším sa naň.
babulienka
Mne dnes spoluziacka poslala foto ako sa jej podarila stola ,skoda ze ju tu nemozem posunut.Nikdy som ju nepiekla a kedze mi napisala ze je to kysnute cesto tak som ostala prekvapena ze uz dnes pecie. To vydrzi do Vianoc myslim ci nestvrdne, nezostarne atd. preto som si klikla sem a co vsetko som sa dozvedela. Naozaj je pravda, ze do smrti sa clovek uci. Odkedy plavam po Vareche zistujem co vsetko neviem.
babulienka
Mam dotaz v profile pises ze zijes v Australili a potom tam mas ze si z Nitry ako tomu mam rozumiet? Pytas sa na vajicka V dedinke kde mam chalupu vsimla som si ze tam gazdinky nakladaju vajicka do 4litrovych flias ale cim ich zalievaju neviem nakolko som mimo v USA,nemozem sa ani spytat. Ale po navrate pred Vianocami Ti to zistim.
palokuchki
@babulienka ja som uz moju stolu co som vtedy upiekla uz aj zjedla. Ale normalne vzdy co napeciem drzim v mraznicke. Zijem v Australii na farme. Pochadzam od Nitry.
rona1
Včera som ju vyskúšala a veľmi nám chutí......je mäkučká a sladučká mňam..... Všimla som si, že bol tu dotaz o uskladnení vajíčok, moja babka ich uskladňovala takto: do hrnca nasypala zrno potom uložila vajíčka/ vrstvila/, potom to uložila do komory. Výhoda bola, že aj keby bolo niektoré zlé, tak ostatné sú v poriadku.
palokuchki
@rona dakujem za radu s vajickami. Som tiez velmi rada ze ti kolacik chuti. Vzdy ma potesi, ked sa niekto ozve, ze vyskusal moj recept a ze mu chutil.
helca103
@maorka iba teraz som objavila Tvoju otázku , nečítam každy den všetky recepty ...škoda že sa to neda najeko zistit inak ako prelistovaním všetkého kde som niečo napísala. A tá marcipánová hmota je v 200g balení a ak sa mi podarí pridat foto tak budem rada...
helca103
robila som tuto štolu a je úžasná nemá chybu,,jediná zmena bola u mňa že som ju dala do formy na biskupský chlebík aby mala pekný tvar. Určite ju budem robiť častejšie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia