Medová roláda

Vianočná medová roláda s orechami

Autor receptu: theflyingbaker

12-14
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: V robote s nadstavcom metlička vyšľaháme vajcia so štipkou soli a medom do nadýchanej svetlej peny. Do medovo-vaječnej peny prilejeme olej a rýchlo zašľaháme. Pridáme mleté orechy, múku, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Ručne premiešame, prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotrieme ku okrajom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút. Upečené cesto necháme mierne vychladnúť, zrežeme okraje, prikryjeme papierom na pečenie a preklopíme. Stiahneme spodný papier, prikryjeme novým papierom na pečenie a zrolujeme do rolády.
  2. Karamel: Cukor upálime na karamel. Postupne pridáme horúcu smotanu na šľahanie, necháme prevrieť a karamel odstavíme. Smotanu na šľahanie prilievame postupne, aby sa hmoty spojili a zmes sa nezrazila. Do mierne vychladnutého karamelu prihodíme maslo, premiešame. Hotový karamel prelejeme do misky a necháme úplne vychladnúť v chladničke.
  3. Krém: Smotanu na šľahanie vymiešame s mascarpone dopolotuha. Pridáme karamel a opäť prešľaháme. Roládu rozrolujeme a naplníme krémom. Časť krému odložíme na zdobenie. Zrolujeme a necháme stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.
  4. Orechy v karameli: Cukor necháme nasucho skaramelizovať v panvici. Pridáme orechy, obalíme ich v karameli a prilejeme vodu. Preložíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
  5. Roládu potrieme zvyšným krémom, polejeme karamelom a ozdobíme orechmi.