Medová roláda fotorecept
Foto: olinecka
Milovníkov medových zákuskov určite poteší chuťou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
100 g |
|
100 g tekutý |
|
160 g |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
200 g čerstvé zmäknuté |
|
5 PL |
|
2,5 PL |
|
250 ml |
|
(nemusí byť) |
|
Na potretie: | |
|
|
Čokoládová poleva: | |
150 ml 33 % |
|
150 g (mliečna, horká) |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
1 celé vajce a 4 žĺtky vyšľaháme s cukrom a medom do penista. Múku preosejeme, spojíme so sódou bikarbónou a po častiach vmiešame do vaječnej peny. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta.
-
3
Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a papier potrieme maslom.
-
4
Rúru predhrejeme na 180 stupňov, na plech vylejeme pripravené cesto, vrch uhladíme. Korpus pečieme 10 minút do zlatista.
-
5
Upečený korpus za horúca preklopíme na utierku, ktorú sme trocha navlhčili.
-
6
Zrolujeme a necháme vychladnúť.
-
7
Plnka: V mlieku rozhabarkujeme múku, dáme variť a za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý zakryjeme potravinovou fóliou, necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s medom a spojíme s vychladnutým krémom.
-
8
Korpus rozvinieme, potrieme domácim slivkovým lekvárom. Ak máme hustý lekvár, zohrejeme ho najprv v mikrovlnke.
-
9
Následne korpus potrieme pripravenou plnkou. Trocha krému odložíme na zdobenie.
-
10
Zrolujeme do rolády a dáme do chladničky stuhnúť... Pripravíme čokoládovú polevu. Smotanu na šľahanie dáme do hrnca, ohrejeme do horúca, pridáme čokoládu polámanú na menšie kúsky a miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Hrniec vrátime späť na sporák a miešame, pokiaľ sa nám nerobia bublinky. Čokoládu, nevaríme !
-
11
Polejeme pripravenou čokoládovou polevou roládu a ozdobíme. Pred podávaním pokrájame, dobrú chuť.
Milá @olinecka , v surovinách na cesto máš uvedené iba 4 žĺtky, ale podľa postupu na sneh do cesta potrebujeme aj 4 bielka...🤔
Opravím ďakujem za nahliadnutie receptu, krásny dník.