Čokoládová roláda
Čokoládová roláda

Medová roláda s čokoládovou plnkou videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 8. októbra 2022

Sto rokov má recept na túto lahodnú roládu s čokoládovým krémom. Ako ju pripraviť, vám ukáže šéfredaktorka nášho mesačníka Varecha Janka Štrbková.

30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
1 ČL
4 ks
250 g
štipka
Na posypanie utierky:
Čokoládová plnka:
250 g
1 bal.
250 ml
100 g
Na ozdobenie:
250 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Najprv oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. K žĺtkom pridáme med a vyšľaháme žĺtkovú hmotu, šľaháme približne 10 minút. Múku zmiešame so sódou bikarbónou. Do žĺtkového základu striedavo po tretinách vmiešame múku a sneh z bielkov.

  2. 2

    Na plech vystlaný papierom na pečenie cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme. Pečieme 12 minút v rúre rozohriatej na 180 °C.

  3. 3

    Po upečení korpus preklopíme na utierku, ktorú sme poprášili trochou práškového cukru, aby sa cesto neprilepilo. Stiahneme papier na pečenie a pomocou utierky korpus zrolujeme. Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Čokoládová plnka: V miske rozmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie, vanilkový cukor a vyšľaháme do polotuha. Do misy dáme nasekanú čokoládu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Rozpustenú čokoládu prelejeme do studenej misky, kde ju schladíme. Vychladnutú tekutú čokoládu pridáme do mascarpone krému a vyšľaháme do tuha.

  5. 5

    Tretinu plnky odložíme do cukrárskeho vrecka, na záver ju použijeme na ozdobenie rolády, zatiaľ ju odložíme do chladničky. Zrolovaný korpus rozvinieme a naplníme pripravenou plnkou, opäť zrolujeme a vložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny. Nakoniec roládu dozdobíme odloženým krémom a ovocím.

Diskusia k receptu

chorvatka
Recept ma naozaj laka, ale som zvedava, ci mozno prazdny zrolovany korpus zmrazit a pouzit neskorsie ? A nie je krem prilis mastny kedze pomimo mascarponu tam ide aj slahacka ?

Dakujem za upresnenie
redakcia
@chorvatka (8.10.2022 23:08)

Odpoveď od Janky Štrbkovej: Priznám sa, že prázdny zrolovaný korpus som ešte neskúšala zamraziť, pretože upiecť ho čerstvý nie je časovo nejako extra náročné. Mám obavy, že po následnom rozmrazení a rozprestretí by korpus mohol praskať alebo sa mrviť. Vďaka mascarpone netreba do plnky použiť želatínu, plnka je pevnejšia, nerozteká sa, a po dobrom vychladení sa roláda dá pekne nakrájať. Namiesto mascarpone môžete skúsiť použiť menej tučný krémový tvaroh, ale ak chcete docieliť dokonalé úhľadné nakrájanie, radšej aj so želatínou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia