Veterníky
Veterníky

Veterníky

Michal Prokop
šéfcukrár a majiteľ Suncafé, Petržalka, 15. decembra 2020
Veterníky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
70 minút
príprava
15 minút
na 210/180 °C

Suroviny

400 g
200 g
3 g
225 g
6 ks
Karamelový krém:
100 g
100 g (35 %)
35 g
Vanilkový puding:
1 bal.
(množstvo podľa návodu na obale pudingu)
(množstvo podľa návodu na obale pudingu)




Postup

  1. 1

    Vodu s olejom a so soľou privedieme vo väčšom hrnci do varu. Keď zovrie, stiahneme zo sporáka, prisypeme múku a poriadne premiešame. Miešame, kým sa časť vody neodparí, aj keď sa bude zdať, že hmota prihára. Cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od hrnca aj od varešky a má tvar gule či malého bochníka. Necháme vychladnúť a postupne ručne alebo kuchynským robotom primiešavame jedno vajíčko po druhom. Pripravené cesto preložíme do cukrárskeho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie striekame kôpky.

  2. 2

    Rúru predhrejeme na 210 stupňov, vložíme plech a po 10 minútach teplotu znížime na 180 stupňov. Rúru počas pečenia nesmieme otvárať. Veterníky pečieme celkovo asi 15 minút, závisí od rúry.

  3. 3

    Pripravíme dva krémy. Z mlieka, cukru a vanilkového pudingového prášku uvaríme puding podľa návodu na obale. Necháme vychladnúť prikrytý fóliou, aby sa neurobila koža. Na karamelový krém rozpustíme na panvici cukor, kým mierne zhnedne, potom pridáme maslo a veľmi pomaly vlievame smotanu. Miešame, kým sa v nej karamel neroztopí. Trošku povaríme, necháme poriadne vychladnúť (môžeme urobiť aj večer vopred) a vyšľaháme. Veterníky rozrežeme a plníme pomocou cukrárskeho vrecúška najprv vanilkovým pudingom a naň nastriekame karamelový krém. Vrchnú časť veterníkov môžeme namočiť v rozpustenej čokoláde.

Diskusia k receptu

jozka2
Tvoje veterniky su ukazkove,len do nich zakusnut
mariaklara
tak tieto sú parááádne....ako eifelovka :-D ukladám a určite vyskúšam...:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia