Veterníky
šéfcukrár a majiteľ Suncafé, Petržalka, 15. decembra 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
príprava
na 210/180 °C
Suroviny
400 g |
|
200 g |
|
3 g |
|
225 g |
|
6 ks |
|
Karamelový krém: | |
100 g |
|
100 g (35 %) |
|
35 g |
|
Vanilkový puding: | |
1 bal. |
|
(množstvo podľa návodu na obale pudingu) |
|
(množstvo podľa návodu na obale pudingu) |
|
Postup
-
1
Vodu s olejom a so soľou privedieme vo väčšom hrnci do varu. Keď zovrie, stiahneme zo sporáka, prisypeme múku a poriadne premiešame. Miešame, kým sa časť vody neodparí, aj keď sa bude zdať, že hmota prihára. Cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od hrnca aj od varešky a má tvar gule či malého bochníka. Necháme vychladnúť a postupne ručne alebo kuchynským robotom primiešavame jedno vajíčko po druhom. Pripravené cesto preložíme do cukrárskeho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie striekame kôpky.
- 2
Rúru predhrejeme na 210 stupňov, vložíme plech a po 10 minútach teplotu znížime na 180 stupňov. Rúru počas pečenia nesmieme otvárať. Veterníky pečieme celkovo asi 15 minút, závisí od rúry.
- 3
Pripravíme dva krémy. Z mlieka, cukru a vanilkového pudingového prášku uvaríme puding podľa návodu na obale. Necháme vychladnúť prikrytý fóliou, aby sa neurobila koža. Na karamelový krém rozpustíme na panvici cukor, kým mierne zhnedne, potom pridáme maslo a veľmi pomaly vlievame smotanu. Miešame, kým sa v nej karamel neroztopí. Trošku povaríme, necháme poriadne vychladnúť (môžeme urobiť aj večer vopred) a vyšľaháme. Veterníky rozrežeme a plníme pomocou cukrárskeho vrecúška najprv vanilkovým pudingom a naň nastriekame karamelový krém. Vrchnú časť veterníkov môžeme namočiť v rozpustenej čokoláde.
Tiež veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu