Veterníky

Veterníky s vanilkovým krémom a karamelovou šľahačkou

Autor receptu: redakcia

15 ks
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 220/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vodu, soľ a maslo necháme zovrieť v hrnci s hrubým dnom. Do vriacej zmesi pomaly sypeme múku a počas stáleho miešania zmes varíme na slabom ohni, až kým sa nezačne vytvárať na dne a stenách hrnca povlak. Cesto necháme vychladnúť.
  2. Do vychladnutého cesta postupne po jednom zamiešame (môžeme aj mixérom) vajíčka a dôkladne vypracujeme hladké cesto. Z cesta pomocou vrecúška a veľkej špičky striekame na plech s papierom na pečenie plné kolieska s priemerom asi 6 cm. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 220 °C asi 10 minút. Keď veterníky narastú, teplotu stiahneme na 180 °C a dopečieme ešte 15 minút. Rúru počas pečenia veterníkov neotvárame. Upečené veterníky po vychladnutí rozrežeme na polovice jemným vrúbkovaným nožom.
  3. Krém: Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Po vychladnutí ho pomaly primiešame do rozmixovaného masla a miešame na najnižšej rýchlosti, aby sa krém nezrazil. Veterníky naplníme krémom pomocou vrecúška so špičkou.
  4. Šľahačka: Z cukru upálime svetlý karamel, zalejeme ho mliekom, rozpustíme a necháme dobre vychladnúť. Potom pridáme dve práškové šľahačky a najvyššom stupni dobre vyšľaháme. Vrecúškom s ozdobnou špičkou bohato nastriekame na plnku.
  5. Poleva: Z kryštálového cukru pripravíme karamel a zalejeme ho 50 ml vody. Rozpustíme a nalejeme do misky, kde sme nasypali 100 g práškového cukru. Šľaháme mixérom, až kým neprestaneme cítiť zrnká cukru. Polevou ponatierame vrchy veterníkov. Dáme stuhnúť do chladu a podávame.