Slaný kapustový koláč

Verzere (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Verzere je štvorcový veľký moldavský piroh plnený hlávkovou alebo kyslou kapustou.* Tento recept mám z knihy, ktorá vyšla v 80-tych rokoch, a obsahuje veľa výborných receptov rôznych národov. V zime verzere nesmie chýbať. Robila som ho aj s hlávkovou kapustou, ale s kyslou nám chutí viac.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Kapustu trocha poprekrajujeme. Na oleji orestujeme nakrájané cibule. Pridáme kapustu, osolíme, okoreníme čiernym korením a šalviou (čerstvú narežeme nadrobno, sušenú namrvíme). Podusíme asi 15 minút.
  2. Natvrdo uvarené vajíčka nasekáme a vmiešame do kapusty. Necháme vychladnúť.
  3. Všetky prísady na cesto zmiešame a dobre vypracujeme. Cesto rozdelíme na polovice.
  4. Každú vyvaľkáme na štvorec asi 20x20 cm.
  5. Na jeden štvorec dáme náplň trocha do kopčeka.
  6. Zakryjeme druhým cestom.
  7. Okraje poprehýňame nahor, aby sa cesto nerozchádzalo. Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  8. Pečieme na 170 °C dozlata. Upečený piroh hneď potrieme roztopeným maslom.
  9. Nakrájame (do stredu ako tortu) a podávame.
  10. Poznámka: Verzere môžeme pripravovať aj z hlávkovej kapusty. V tom prípade postupujeme úplne rovnako, len namiesto kyslej kapusty dáme podusiť najemno nastrúhanú hlávkovú kapustu.