Slaný kapustový koláč
Verzere (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Verzere je štvorcový veľký moldavský piroh plnený hlávkovou alebo kyslou kapustou.* Tento recept mám z knihy, ktorá vyšla v 80-tych rokoch, a obsahuje veľa výborných receptov rôznych národov. V zime verzere nesmie chýbať. Robila som ho aj s hlávkovou kapustou, ale s kyslou nám chutí viac.
4 porcie |
20 minút príprava |
60 minút na 170 °C |
Postup
- Kapustu trocha poprekrajujeme. Na oleji orestujeme nakrájané cibule. Pridáme kapustu, osolíme, okoreníme čiernym korením a šalviou (čerstvú narežeme nadrobno, sušenú namrvíme). Podusíme asi 15 minút.
- Natvrdo uvarené vajíčka nasekáme a vmiešame do kapusty. Necháme vychladnúť.
- Všetky prísady na cesto zmiešame a dobre vypracujeme.
Cesto rozdelíme na polovice.
- Každú vyvaľkáme na štvorec asi 20x20 cm.
- Na jeden štvorec dáme náplň trocha do kopčeka.
- Zakryjeme druhým cestom.
- Okraje poprehýňame nahor, aby sa cesto nerozchádzalo. Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Pečieme na 170 °C dozlata. Upečený piroh hneď potrieme roztopeným maslom.
- Nakrájame (do stredu ako tortu) a podávame.
- Poznámka: Verzere môžeme pripravovať aj z hlávkovej kapusty. V tom prípade postupujeme úplne rovnako, len namiesto kyslej kapusty dáme podusiť najemno nastrúhanú hlávkovú kapustu.