Foto: andys
Domáci zemiakovo-rascový chlieb je v rodine môjho manžela dlhoročnou veľkonočnou tradíciou. Tradície sú na to, aby sa odovzdávali z pokolenia na pokolenie a prípadne Zobraziť celý popisDomáci zemiakovo-rascový chlieb je v rodine môjho manžela dlhoročnou veľkonočnou tradíciou. Tradície sú na to, aby sa odovzdávali z pokolenia na pokolenie a prípadne aj niekomu ďalšiemu, napríklad vám, milí varecháči :)
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny:
-
2
Z vlažnej vody (asi 2 dl), lyžičky kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme nastrúhané varené zemiaky a ostatné suroviny.
-
3
Vlažnú vodu pridáme podľa potreby a rukami vymiesime nie veľmi riedke ani husté cesto.
-
4
Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľký hrubý plát.
-
5
Preložíme na štvyrikrát (ako lístkové cesto). Raz...
-
6
...dva...
-
7
...tri...
-
8
...štyri. Preložené cesto necháme ešte 15 minút odpočívať a postup ešte raz zopakujeme.
-
9
Bochník preložíme na mierne vymastený a pomúčený pekáčik, potrieme vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 stupňoch, hornom aj spodnom ohreve bez ventilátora cca 1 hodinu.
-
10
Upečený chlebík vyberieme na mriežku, ešte raz potrieme vodou a necháme vychladnúť. Podávame s čímkoľvek, na čo máme práve chuť ;)
@sovka , keď dáš zemiaky v šupke, tak by Ti cesto nemalo zrednúť.
@marcy , dobrá rada s tým Z, vďaka (aj keď nám ta prasklinka nevadí, chlapci - manžel so synom - si to tam potom potajomky odlamujú ;))
@ancicka , pozerala som Tvoj recept, chlebík máš nádherný. Dávaš surové zemiaky?