Veľkonočný chlieb mojej svokry fotorecept

andys - fotkaandys, 24. apríla 2011
Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept)
Foto: andys

Domáci zemiakovo-rascový chlieb je v rodine môjho manžela dlhoročnou veľkonočnou tradíciou. Tradície sú na to, aby sa odovzdávali z pokolenia na pokolenie a prípadne Zobraziť celý popisDomáci zemiakovo-rascový chlieb je v rodine môjho manžela dlhoročnou veľkonočnou tradíciou. Tradície sú na to, aby sa odovzdávali z pokolenia na pokolenie a prípadne aj niekomu ďalšiemu, napríklad vám, milí varecháči :)

75 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1,5 lyžičky
1,5 lyžičky
2 lyžičky
3 ks varené v šupke
1 kocka
500 ml vlažná




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny:

    Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vlažnej vody (asi 2 dl), lyžičky kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme nastrúhané varené zemiaky a ostatné suroviny.

    Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vlažnú vodu pridáme podľa potreby a rukami vymiesime nie veľmi riedke ani husté cesto.

    Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľký hrubý plát.

    Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Preložíme na štvyrikrát (ako lístkové cesto). Raz...

    Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...dva...

    Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...tri...

    Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...štyri. Preložené cesto necháme ešte 15 minút odpočívať a postup ešte raz zopakujeme.

    Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Bochník preložíme na mierne vymastený a pomúčený pekáčik, potrieme vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 stupňoch, hornom aj spodnom ohreve bez ventilátora cca 1 hodinu.

    Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečený chlebík vyberieme na mriežku, ešte raz potrieme vodou a necháme vychladnúť. Podávame s čímkoľvek, na čo máme práve chuť ;)

    Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

sovka62
Mne sa zemiakový nedarí. Cesto so zemiakmi mám po každom kysnutí redšie a redšie a nakoniec namiesto chleba upečiem placku. Asi niekde robím chybu.
marcy
Sovka :-) tie tri zemiaky bohato stačia,najlepšie z predchádzajúceho dňa,cesto neredne.Ja som teraz nemala zemiaky,tak som pridala kelímok 250 ml tučnej kyslej smotany,chlebík je ako manna a nekruší sa :))...ešte zvyknem pred pečením urobiť Z- tko,chlebík nepraskne a keď aj hej,nezostane ani smietka :))
violetacamorova
Mama piekla tento chlebík, je výborný, kamarátka po 15 rokoch pýtala recept na ten výborný chlebík, čo niekedy jedla u nás.
andys
Ďakujem všetkým :)
@sovka , keď dáš zemiaky v šupke, tak by Ti cesto nemalo zrednúť.
@marcy , dobrá rada s tým Z, vďaka (aj keď nám ta prasklinka nevadí, chlapci - manžel so synom - si to tam potom potajomky odlamujú ;))
@ancicka , pozerala som Tvoj recept, chlebík máš nádherný. Dávaš surové zemiaky?
jumotka
Na takom chlebíku som vyrastala,mamka piekla naraz aj päť,dobrota :-)
cica2
nádherný chlebík, hneď by som si hlavne tú chrumkavú kôrku odlomila:))
marianna76
super chleba , takýto recept mám aj ja, a je najlepší, skúsim tiež prekladať.
gman
obdivujem kazdeho, komu sa dari takyto paradny chlieb :)
janger
Ked ho vidim, tak mi slinky tecu ;-))). Mnam.
maartina
chlebík je ukážkový :) ...hneď by som si dala ...skúsim ho upiecť na víkend
orchidea
Ten chlebík je krásny, ja som zatiaľ piekla chlieb iba v pekárničke, nemám odvahu piecť inakší ale tento tvoj ma láka, no uvidím či to nerisknem a nevyskúšam.
andys
@orchidea , vyskúšaj, nie je to nič zložité. Držím palce, nech sa Ti podarí ;)
havino
pekný ho máš, ja tiež takýto pečiem, len davam 4 zemiaky v šupke na kilo muky, muku,ale obyčajnu hladku a neprekladám ho,ale premiešavam 2x po 20 min, na treti krát ide do rúry
betka11
chlebík sa Ti vydaril parádny,takýto klasický zemiakový som už dávno nepiekla-@sovka62 mne sa to stalo tiež,mama mi poradila,že zemiakové cesto treba zamiesiť trošku na hustejšie ako zvyčajne a opatrne zo solou, toť môj postreh
kadely
Na jedničku! Hned ho vyzkouším, i když velikonoce budou zase až za rok. Vypadá to jednoduše a moje pekárnička si odpočine.
brigita
Tiež pečiem akýto chlebik už asi 35 rokov a nedám naň dopustiť. Kto ste neskúšali ani neviete o čo ste prišli. Naučila ma ho robiť moja stará mama.
gabbriella
prečo sa chlebík volá veľkonočný? Podľa mňa je to výborný chlieb na každý deň...
andys
@gabbriella - moja svokra ho pekáva iba na Veľkú noc, tak preto. Ale súhlasím, je vhodný na každý deň :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia