Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Veľkonočné judášky fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 8. apríla 2022
Veľkonočné judášky (fotorecept)
Foto: olinecka

Maslová chuť s vôňou citróna. Judášky aktuálne na blížiace sa sviatky.

10 ks
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
1 bal. čerstvé
150 ml vlažné
150 g zmäknuté
3 PL
2 ČL
3 ks
z 1/2 citróna
1 bal.
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto.

    Veľkonočné judášky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme 1 ČL práškového cukru, 1 PL múky a na teplom mieste necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme žĺtky, zmäknuté maslo pokrájané na malé kúsky, zbytok surovín a kvások. Vymiesime hladké cesto, ktoré pomúčime a dáme na teplé miesto nakysnúť aspoň na 1 hodinu.

    Veľkonočné judášky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Veľkonočné judášky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na 10 bochníkov.

    Veľkonočné judášky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z každej časti bochníka urobíme 25 cm dlhé šúľky a vytvarujeme z nich judášky, viď foto.

    Veľkonočné judášky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme pripravené judášky, ktoré necháme na plechu ešte 10 minút nakysnúť.

    Veľkonočné judášky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom. Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 25 minút.

    Veľkonočné judášky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečené posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.

    Veľkonočné judášky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

olinecka
@haji (8.4.2022 19:41)

Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči.
marienka44
Čítala som, že predstavujú povraz, na ktorom sa obesil zradca Judáš. Môžu sa robiť aj uzlíky. Máš ich pekné a chystám sa aj ja tento rok urobiť. Majú sa podávať na Zelený štvrtok.
marianne
Aj ja sa na ne chystám tento rok, po prvý krát. Vykutrala som starodávny česky recept z knihy: Jak se vaří na venkově, kde sú staré krajové lidové předpisy.... píšu, vraj originál, tak som zvedavá. Tvoje sú utešené Olinečka, odkukám od teba jeden z tvarov, poskúšam aj tie povrazové, čo Marienka píše.
marianne
A na spestrenie: v knihe píšu, že pred pečením sa majú potrieť rozpusteným maslom a upečene potrieť rozohriatým medom.
Vraj chránia pred osím a hadím uštipnutím, chránia pred zdravotnými neduhami.:-)
olinecka
@marianne (11.4.2022 19:40)

Samé nové správy... Som rada že sa recept páči, ďakujem za nahliadnutie receptu.
zolik
@marianne (13.4.2022 19:11)
Mohlo. Máš ich vydarené. Mne sa páčia. A najviac sa mi páči ten uzol vľavo.
Prajem veselú Veľkú noc

marianne
@zolik (13.4.2022 21:55)

Aj Tebe krásne Veľkonočné sviatky a vôbec všetkým tu ma vareche.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia