Kysnuté koláče

Veľkonočné judášky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Maslová chuť s vôňou citróna. Judášky aktuálne na blížiace sa sviatky.

10 ks
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme 1 ČL práškového cukru, 1 PL múky a na teplom mieste necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme žĺtky, zmäknuté maslo pokrájané na malé kúsky, zbytok surovín a kvások. Vymiesime hladké cesto, ktoré pomúčime a dáme na teplé miesto nakysnúť aspoň na 1 hodinu.
  3. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  4. Cesto rozdelíme na 10 bochníkov.
  5. Z každej časti bochníka urobíme 25 cm dlhé šúľky a vytvarujeme z nich judášky, viď foto.
  6. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme pripravené judášky, ktoré necháme na plechu ešte 10 minút nakysnúť.
  7. Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom. Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 25 minút.
  8. Upečené posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.