Kysnuté koláče
Veľkonočné judášky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Maslová chuť s vôňou citróna. Judášky aktuálne na
blížiace sa sviatky.
10 ks porcií |
50 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme 1 ČL práškového cukru, 1 PL múky a na teplom mieste necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme žĺtky, zmäknuté maslo pokrájané na malé kúsky, zbytok surovín a kvások. Vymiesime hladké cesto, ktoré pomúčime a dáme na teplé miesto nakysnúť aspoň na 1 hodinu.
- Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozdelíme na 10 bochníkov.
- Z každej časti bochníka urobíme 25 cm dlhé šúľky a vytvarujeme z nich judášky, viď foto.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme pripravené judášky, ktoré necháme na plechu ešte 10 minút nakysnúť.
- Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom. Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 25 minút.
- Upečené posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.