Koložvárska kapusta
Koložvárska kapusta

Vegetariánska koložvárska kapusta fotorecept

3baby - bez fotky3baby, 5. novembra 2020
Vegetariánska koložvárska kapusta (fotorecept)
Foto: 3baby

Inšpiráciu som našla na jednej stránke, ktorá sa zaoberá zdravým životným štýlom, niečo som dokombinovala sama.

4-6
porcie
60 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

300 g uvarená
800 g
1 bal.
1 hrnček
1 ks
1 strúčik
1 bal.
100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na úvod si uvaríme ryžu. Ja robím ryžu veľmi jednoducho - 1 hrnček ryže prepláchnem v sitku so studenou vodou, nechám odkvapkať. V hrnci na troške oleja ryžu opečiem, pridám 1,5 hrnčeka vriacej vody (z kanvice), pridám 1 lyžičku soli, nechám ešte chvíľočku 1-2 min variť prikryté pokrievkou a potom vypnem oheň. Nechám zakryté oddychovať. O 30 minút je ryža hotová. Pripravíme si všetky suroviny. Tu mi chýba ryža, lebo už je uvarená :-).

    Vegetariánska koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame cibuľu, dáme ju na panvicu s olejom, jemne osmažíme. Pridáme na pásiky nakrájanú hlivu, posypeme trošku mletej papriky, posolíme a podlejeme cca 1 hrnčekom vody. Zakryjeme a necháme možno tak 10 minút dusiť na slabom plameni. Je dobré, ak nám vznikne dostatok šťavy, ktorou využijeme neskôr.

    Vegetariánska koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hrnček červenej šošovice si premyjeme vodou a šup s ňou do hrnca. Zalejeme asi 300-400 ml vriacej vody z kanvice, pridáme rajčinový pretlak, soľ, 1 rozdrvený strúčik cesnaku a necháme na miernom plameni dusiť. Neprikrývame, potrebujeme vidieť, ako sa varí. Ak treba, prilejeme ešte vodu. Po chvíli šošovica zmäkne, môžeme ju osoliť, dochutiť mletým čiernym korením. Mala by zostať taká ako redšia kaša s kúskami mäkkej šošovice.

    Vegetariánska koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kapustu prepláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Začíname vrstviť - ja mám takéto misy na zapekanie, ale dobrý je aj šikovný pekáčik s vyššími stenami. Najprv si nádoby vymastíme olejom. Naspodok dáme vrstvu ryže, potom ide hliva, polejeme aj šťavou, nasleduje šošovica, utlačíme trošku a opakujeme vrstvy, až sa nám všetko minie. Vrch potrieme kyslou smotanou.

    Vegetariánska koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme 40-50 min na 175 °C. Necháme vychladnúť. Dobrú chuť prajem.

    Vegetariánska koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Zatiaľ 3 komentáre
Rád by som v sebe našiel silu vzdať sa mäsa keďže človek vie čím si musia tie zvieratá na velko-porazkach prejsť..a preto obdivujem ľudí čo sa dali na túto bezmasitu potravu..určite to nechutí tak dobre ako s mäsom a klobáskou ale kustek by som okostoval :D
2x 3baby, haji
@kuko95 (5.11.2020 20:22)

Milý @kuko95 - ja mám tiež rada aj mäso, ale veľmi mi chutia jedlá, kde je veľa zeleniny, a aj strukovín. Dcéra je vegatariánka, takže vymýšľame spolu rôzne recepty. Keby sa online dala poslať jedna porcia- tak by som ti poslala na koštovku. Prajem pekný deň a ďakujem za komentár.
1x haji
Příjemný receptík, srdečné komenty. Mně by také chutnalo. Vegetariánských receptov není nikdy dost.
1x 3baby