Koložvárska kapusta

Vegetariánska koložvárska kapusta (fotorecept)

Autor receptu: 3baby

Inšpiráciu som našla na jednej stránke, ktorá sa zaoberá zdravým životným štýlom, niečo som dokombinovala sama.

4-6
porcie
60 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Postup

  1. Na úvod si uvaríme ryžu. Ja robím ryžu veľmi jednoducho - 1 hrnček ryže prepláchnem v sitku so studenou vodou, nechám odkvapkať. V hrnci na troške oleja ryžu opečiem, pridám 1,5 hrnčeka vriacej vody (z kanvice), pridám 1 lyžičku soli, nechám ešte chvíľočku 1-2 min variť prikryté pokrievkou a potom vypnem oheň. Nechám zakryté oddychovať. O 30 minút je ryža hotová. Pripravíme si všetky suroviny. Tu mi chýba ryža, lebo už je uvarená :-).
  2. Nakrájame cibuľu, dáme ju na panvicu s olejom, jemne osmažíme. Pridáme na pásiky nakrájanú hlivu, posypeme trošku mletej papriky, posolíme a podlejeme cca 1 hrnčekom vody. Zakryjeme a necháme možno tak 10 minút dusiť na slabom plameni. Je dobré, ak nám vznikne dostatok šťavy, ktorou využijeme neskôr.
  3. Hrnček červenej šošovice si premyjeme vodou a šup s ňou do hrnca. Zalejeme asi 300-400 ml vriacej vody z kanvice, pridáme rajčinový pretlak, soľ, 1 rozdrvený strúčik cesnaku a necháme na miernom plameni dusiť. Neprikrývame, potrebujeme vidieť, ako sa varí. Ak treba, prilejeme ešte vodu. Po chvíli šošovica zmäkne, môžeme ju osoliť, dochutiť mletým čiernym korením. Mala by zostať taká ako redšia kaša s kúskami mäkkej šošovice.
  4. Kapustu prepláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Začíname vrstviť - ja mám takéto misy na zapekanie, ale dobrý je aj šikovný pekáčik s vyššími stenami. Najprv si nádoby vymastíme olejom. Naspodok dáme vrstvu ryže, potom ide hliva, polejeme aj šťavou, nasleduje šošovica, utlačíme trošku a opakujeme vrstvy, až sa nám všetko minie. Vrch potrieme kyslou smotanou.
  5. Pečieme 40-50 min na 175 °C. Necháme vychladnúť. Dobrú chuť prajem.