Vegánske perníky
Vegánske perníky

Vegánske perníčky s matcha a s cviklovým práškom

Betty Szabóová a Nikol Rapčová
Makery Restaurant v Bratislave, 12. decembra 2022
Vegánske perníčky s matcha a s cviklovým práškom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Perníčky pre tých, ktorí uprednostňujú vegánsku stravu alebo radi experimentujú a chcú svoj vianočný stôl obohatiť o niečo nové.

20 ks
porcií
25 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
240 g (+ 20 g na podsypanie)
2 g
100 g
2 g
8 g
80 g
40 g
12 g strúhaný
2 g (semienka zo struku)
8 g
8 g
2 ks
40 g
20 g




Postup

  1. 1

    Tekvicu upečieme a pripravíme z nej pyré. Múku, prášok do pečiva, hnedý cukor, soľ a perníkové korenie premiešame v miske spolu s tekvicovým pyré. Pridáme roztopený kokosový olej a agávový sirup. Zo zmesi vypracujeme tuhšie cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice.

  2. 2

    Do jednej polovice pridáme vanilku, cviklový prášok a trochu perníkového korenia. Do druhej polovice pridáme nastrúhaný zázvor, matcha prášok a kôru z limety. Matcha a cviklový prášok sa dávajú do cesta kvôli zafarbeniu, keďže jeden mu dodá zelenú a druhý purpurovú farbu. Dostať ich kúpiť v obchodoch so zdravou výživou alebo v e–shopoch. Výslednú chuť ani textúru neovplyvňujú, takže ak ich nemáte, môžete perníčky piecť bez nich.

  3. 3

    Obidve cestá prepracujeme, aby sa dobre spojili s pridanými ingredienciami.

  4. 4

    Cestá rozdelíme na 20 rovnakých častí, z ktorých vyvaľkáme slížiky dlhé cca 20 cm a hrubé asi 0,5 cm. Takto vznikne 20 ružových slížikov a 20 zelených. Vždy spojíme jeden ružový a jeden zelený a obtočíme ich okolo seba, zatočíme a položíme na plech s papierom na pečenie. Na plechu všetky pocukrujeme škoricovým cukrom.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút. Na záver môžeme poprášiť práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

evanaaa
Perníčky mi to nepripomína, aj keď to chuťovo nemusí byť zlé, len nechápem ten tvar, aspoň na oko to mohlo byť trochu prijateľnejšie.....ale asi pre vegánov aj iné tvary.....
2x dvorka a haji
haji
@evanaaa (13.12.2022 18:56)
Nahlédni na diskusiu Co dnes vaříte? 23. díl
Dám odpověď tam - o tvaru.


evanaaa
@haji , išla som sa podívať na tú diskusiu ako mi odporúčaš, ale e tam dosť príspevkov, nechcelo sa mi ich znovu všetky čítať, tak neviem, kde to malo akože byť, o tom tvare.....
haji
@evanaaa (14.12.2022 18:57)
CUKROVÉ HŮLKY
Červenobílé cukrové hůlky, tzv. candy canes, platí za tradiční prvek amerických vánočních motivů a vyskytují se na nich snad stejně často jako punčochy nad krbem. Podle legendy přitom nemají se Spojenými státy mnoho společného – vzniknout totiž měly v druhé půli sedmnáctého století v Německu pro potřeby kolínského sbormistra, který si lízátky ve tvaru tyčinek zajišťoval klid svých sboristů během církevních ceremonií. Červenobílé žíhání nebylo normou ještě na přelomu 19. a 20. století, a přestože je dnes zobrazováno nejčastěji, candy canes se nadále vyrábějí i v duhovém zbarvení.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia