Vegánske bolognese

blissofplants - fotkablissofplants, 9. marca 2022

Vegánske alebo vegetariánske bolognese sa väčšinou robí zo sójovej drte (granulátu), ktoré ste možno už vyskúšali. Objavila som sunflower mince, ktoré je urobené Zobraziť celý popisVegánske alebo vegetariánske bolognese sa väčšinou robí zo sójovej drte (granulátu), ktoré ste možno už vyskúšali. Objavila som sunflower mince, ktoré je urobené zo slnečnicových semienok a prvýkrát urobila bolognese z nich.? Ak sa na Slovensku nedá kúpiť, nahradiť ich samozrejme môžete sójovou drťou.

Suroviny

 podľa vlastného výberu
50 g
2 strúčiky
1 ks
1/4 ks
1 ks
1/4 ks
2 ks
250 g drť (alebo sunflower mince)
450 g (rustica passata)
150 ml




Postup

  1. 1

    Vo veľkej panvici zohrejeme olej a orestujeme nadrobno nakrájaný pór, papriku a stonkový zeler.

  2. 2

    Postupne pridáme zvyšok nakrájanej zeleniny a cesnak, ak treba, podlejeme vodou a prikryté varíme zhruba 10 minút.

  3. 3

    Vmiešame sójovú drť/granulát (alebo ak máme 'slnečnicovú'), passatu, dobre ochutíme a varíme zhruba 20 minút alebo kým je zelenina uvarená.

  4. 4

    Medzitým si uvaríme obľúbené cestoviny a podávame.

Diskusia k receptu

afataga
Je jasne, ze bolognese to nie je, ale pokojne by som to jedla, ovsem bez sojovej drte.
Tak som si spomenula, ze nedavno tu niekto pisal o tom, ze ked sa na nejaky tovar napise vegan, ze je to marketing. Musim s tym len suhlasit, aj ked nemam nic proti veganom, nech si kazdy je, co chce. Ale minule som si kupila lak na vlasy aky si kupujem uz roky a tam napis vegan. Tak som porovnala s tym nevegan a hadaj co, zlozenie na chlp to iste. Takze ozaj len marketing. Ved ked sa clovek zamysli, tak by na polovici tovaru v obchode muselo byt napisane vegan. Napr. mak, orechy, muky, ryza, fazula, ovocie, zelenina, pracie prasky atd atd. To len taka uvaha na zamyslenie.
blissofplants
@afataga (9.3.2022 15:16)

Áno súhlasím!!
Málokedy napíšem do názvu 'vegán' ale prišlo mi to stále lepší názov ako 'slnečnicové bolognese' ?
V tomto recepte sa nachádza 'sunflower mince' nie sójový? píšem recepty v angličtine a občas pri preklade presne neviem ako nazvať produkt, ktorý ešte na Slovensku s veľkou pravdepodobnosťou 'nedorazil'.
V tomto prípade 》 sunflower mince 》 mleté slnečnicové semiačka?! tak som to nechala v angličtine a nechala redakciu nech si s tým poradí??
Čo sa týka toho označenia 'vegan' , jasné je to marketingový ťah, pre mňa úplne zbytočné pretože z ingrediencií predsa viem čo produkt obsahuje?ale pre ľudí, ktorí sú si nie celkom istí a vyhýbajú sa živočíšnym produktom, to môže pomôcť.
Je ale mnoho nezdravých vegánskych produktov!!
Mnoho ľudí si myslí, že označenie vegan=zdravé čo často je ďaleko od pravdy!!
ALE stravovať sa vyváženou rastlinnou stravou/strukoviny, zelenina, ovocie, orechy, obilniny../je jednou z najdravších možností.?


afataga
@blissofplants (9.3.2022 16:01)

Jasne, suhlasim, ale naco pisu na lak ze vegan, ako keby bol aj nevegan s bravcovou mastou :-)
Viem, ze si tu nepouzila sojovu drt, ja len ze tu fakt nejem, pre mna je to nejedle. Tie mince nepoznam, ochutnala by som.
blissofplants
@afataga (9.3.2022 17:10)

Haha??no práve preto, že to je ten marketingový ťah??
Presne, dávajú to označenie takmer úplne všade, niet divu, že to ľuďom ide na nervy..
No ja ešte 'musím dávať pozor' či výrobky, ktoré kupujem sú aj cruelty-free/netestované na zvieratách/ tak to mám veselé ale po rokoch sa človek v tom už vyzná.
?Pekný večer ti prajem.?
mijaita
Zase super rc, tak az zas budu mit ty zeleniny, urcite sacham. A vis co? Mne tez sojova drt ani jina hmota sjova do jidelnicku neproniknou a tak me napadla slunecnicova seminka A co nevidim, tys je vymyslela take :)
Dam svoje pražená, kurbis olejem vytunena. Tak jo, brzo dovi :)
mata3636
Tie sunflower mince sú úplne pomleté semiačka? Či keď si ich budem doma mlieť, tak len tak bz bz s mixérom, väčšie kúsky?? Tiež sa mi rcp páči, máme radi také veci
afataga
@mata3636 (10.3.2022 13:00)

Podla mna nie iba pomlete semiacka, ale z nich nejake mince, asi zlisovane, neviem, nepoznam to, ale tak mi to vychadza.
haji
@blissofplants (16.3.2022 19:13)
Mince je v překladu "mletá, sekaná surovina". Uf, také jsem hledala na obrázku minci ve tvaru. No dobře. Haché mi nepřeložilo. Ale vizuelně to vypadá obdobně, si myslím. Možná vypadám jako neandrtálec, ale neva, u mě dobrý!
penci
Ja rada do vegetariánskej verzie bolognese omáčky pridávam ako náhradu mäsa lúpanú pohánku Nechutí mi sójová drť🙂
A k tomu “vegán” označeniu receptu …… keď je v recepte použité kuracie, hovädzie……. alebo iná základná surovina, tak aj názov receptu je tomu prispôsobený “Kuracie na….” “Hovädzie s ……” atď Tak prečo nie “vegán”?😉
Mne to pomáha, aby som nestrácala čas otváraním receptov, ktoré nehľadám 😍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia