Vanilkové veterníky
Vanilkové veterníky

Vanilkové veterníky

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 15. apríla 2022

Dokonalá kombinácia vanilkovej chuti a šľahačky v podobe týchto vynikajúcich veterníkov. Všetkým prajem krásnu Veľkú noc plnú šťastia, radosti a pokoja. SlovakBaker

22
porcií
40 minút
na 190 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
180 ml
85 g
štipka
130 g
3-4 ks (veľkosť M)
Vanilkový žĺtkový krém:
400 ml
1,5 bal.
2 ks
140 g
150 g (zmäknuté)
 podľa chuti
Šľahačka:
360 ml (33%)




Postup

  1. 1

    Odpaľované cesto: Vodu, maslo a štipku soli privedieme do varu. Stiahneme z plameňa, vsypeme múku, zamiešame. Vrátime na plameň a odpaľujeme 2-3 minúty, pokým nezískame hladkú hmotu. Cesto necháme vychladnúť.

  2. 2

    Medzitým pripravíme puding. Väčšiu časť mlieka zohrejeme, vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlatý klas, žĺtky a cukor. Vlejeme do mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Vychladnuté cesto premiešame a postupne zašľahávame rozľahané vajcia. Množstvo pridaných vajec záleží na konzistencii cesta. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame veterníky. Veterníky pokropíme studenou vodou, aby počas pečenia pekne narástli. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme cca 40 minút. Upečené veterníky necháme vychladnúť. Z tohto množstva cesta by malo vyjsť 22 stredne veľkých veterníkov.

  4. 4

    Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny. V druhej miske rozmiešame vychladnutý puding a ten postupne zašľahávame do maslovej peny. Prilejeme rum a vyšľaháme na hladký krém. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a odložíme.

  5. 5

    Vychladenú smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha a prenesieme do ďalšieho cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

  6. 6

    Veterníky prekrojíme, naplníme vanilkovým krémom a potom šľahačkou. Pocukrujeme a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

olinecka
Parádne veterniky, príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia