Vanilkové veterníčky s ovocnou polevou
cukrárka hotela Hviezda*** v Dudinciach, 12. apríla 2017

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
| Odpaľované cesto: | |
| 250 ml |
|
| 70 ml |
|
| 3 ks |
|
| 140 g |
|
| štipka |
|
| na vymastenie plechu |
|
| na vysypanie plechu |
|
| Krém: | |
| 250 ml |
|
| 1/2 bal |
|
| 1,5 PL |
|
| 100 g |
|
| 1/2 bal |
|
| 100 g |
|
| Poleva: | |
| 130 g |
|
| 1 PL |
|
| 1 PL horúca |
|
| z 1/2 citróna |
|
| 20 g |
|
Postup
-
1
Príprava odpaľovaného cesta: V hrnci necháme zovrieť vodu a olej so štipkou soli. Keď zmes zovrie, prisypeme múku a uvaríme hustú kašu. Keď sa začne odliepať od nádoby, kašu odstavíme a postupne po jednom do nej zamiešame vajcia. Cesto dáme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame veterníky na vymastený a pomúčený plech.
- 2
Rúru vyhrejeme na 220 °C, keď vložíme veterníky do rúry, teplotu znížime na 200 °C a pečieme zhruba 20 minút. Rúru neotvárame, aby veterníky neklesli.
- 3
Krém: Počas pečenia odpaľovaného cesta dáme zovrieť 100 ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame kryštálový cukor, vanilkový puding a múku. Za stáleho miešania uvaríme na hustú kašu. Odstavíme zo sporáka a do ešte horúcej hmoty pridáme vanilkový cukor. Keď zmes vychladne, pridáme maslo a ručným šľahačom vymiešame krém.
- 4
Vychladnuté veterníky rozrežeme, naplníme vanilkovým krémom a polejeme ovocnou polevou, ktorú pripravíme tak, že preosiaty práškový cukor zalejeme sirupom a horúcou vodou, roztopeným maslom, citrónovou šťavou a všetko vymiešame dohladka.
Tiež veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu