Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka fotorecept
Foto: sracz
Spomienková, aj keď podľa mojeho gusta, no hlavne možností, pripravená lahôdka našej úžasnej babičky lady Ann. Na výsadbu, či výsev záhradky používala svojský kalendár. Zobraziť celý popisSpomienková, aj keď podľa mojeho gusta, no hlavne možností, pripravená lahôdka našej úžasnej babičky lady Ann. Na výsadbu, či výsev záhradky používala svojský kalendár. Napr. posledný deň pre cesnak do hriadky 15. 11., pre zemiaky do „hroblí“ 9. máj, pre uhorky zas na Urbana t. j. 25. 5. S uhorkami súvisí aj táto jej špecialita, pre ktorú používala tzv. vyradené. Krivé, väčšie, alebo výrezky. Pán Učiteľ Ondrej Čisárik nás naučil ako mať uhorky len rovné. Sadiť ich s oporou, ako fazuľu na sucho.
príprava
Suroviny
Zálievka: | |
2 000 ml |
|
500 ml (8%) |
|
100-120 g |
|
100 g (vo vrecúšku) |
|
12-15 ks „anglické“ menšie (do 200 mm) |
|
2-3 ks menšia |
|
4-6 strúčikov |
|
2-3 ks menšia |
|
4-6 ks (baranie rohy) |
|
12-16 ks čerstvý a sušený - vetvičky |
|
24-30 ks |
|
12-16 ks |
|
12-16 ks (jalovec) |
|
2 ks (končeky) |
|
Postup
-
1
Z uvedených ingrediencií som uvaril zálievku a nechal ju vychladnúť.
-
2
Ja som „rýchlokvašky“ tentoraz robil z tejto zostavy, ale obmeňte si ju, prosím, podľa vlastných chutí a predstáv.
-
3
Uhorky som uložil do pomocného vedierka s vodou a potom každú umyl a kefkou očistil pod tečúcou studenou vodou.
-
4
Na dno fliaš som uložil 3÷4 vetvičky suchého kôpru, olúpanú a na kolieska pokrájanú cibuľu a karotku, po 2÷3 strúčiky cesnaku, do väčšej pikantné papričky (menšiu som pripravil len na jemno, čiže bez papričiek), po 12÷15 guličiek čierneho korenia, po 6÷8 borievky a nového korenia.
-
5
Z dôkladne umytých uhoriek som odrezal obidva konce (asi 20÷25 mm) a do kríža ich nadrezal (tam, kde sa mi to zdalo potrebné, urobil som „durch“ zárez aj uprostred (asi 50÷60 mm); teraz som uhorky „zafixoval“ suchými „pätkami“ chleba a zalial ich vychladnutou zálievkou.
-
6
Fľaše som uzatvoril viečkami a uložil ich na 24 hodín do záhradky pod figovník; nasledujúci večer som viečka pootvoril, aby ľahko mohol unikať plyn z kvasenia a pod figovníkom ich nechal ešte 48 hodín, kedy už obsah fliaš krásne voňal, potom som ich síce 5 dní naďalej nechal vonku, ale už v tieni; posledých 48 hodín kvašáky dozrievali už v kuchyni; potom som z fliaš vybral chlebové „pätky“, ktoré statočne splnili svoju úlohu.
-
7
Tak a tu je prvá „koštovka“ kvašákov. Ako inak, než s „burkovčiakom“ (krajcom) domáceho chlebíka so „šmaľcom“ (domácou škvarenou masťou). Nechceme sa chváliť, ale „bars fajné“ až prudko jedlé. V kritických podmienkach tunajších arizonských vyše 45 °C teplôt (dnes 0 16,42 AZČ, keď dokončievam tento rcp je ešte stále 115 °F = 46,1 °C, slovenské studené kvašáky robia s „rozhicovaným“ ľudským organizmom doslova zázraky! Veď pripravte si ich a ochutnajte i Vy!
-
8
Toto je časť mojich byliniek. Uložil som ich do tieňa pod strom a dva razy denne zalievam. Kvetináč na pravo obsahuje trojkombináciu (rozmarín, mäta a tymián) a ľavý dve bazaličky voňavé.
-
9
Hriadka na priamom slnku, napriek každodennému polievaniu, však trpí.
Ale existuje, a to bez Deka. Uz roky zaváram zeleninu bez Deka, len ocot, soľ, cukor a nejaké koreniny, a nemá to chybu...vyskúšaj a uvidis...
Dakujem.
Tak je. Deko obsahuje kyselinu sorbovú a tá zastavuje kvasenie.