Kvasené uhorky
Kvasené uhorky

Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. júna 2017
Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept)
Foto: sracz

Spomienková, aj keď podľa mojeho gusta, no hlavne možností, pripravená lahôdka našej úžasnej babičky lady Ann. Na výsadbu, či výsev záhradky používala svojský kalendár. Zobraziť celý popisSpomienková, aj keď podľa mojeho gusta, no hlavne možností, pripravená lahôdka našej úžasnej babičky lady Ann. Na výsadbu, či výsev záhradky používala svojský kalendár. Napr. posledný deň pre cesnak do hriadky 15. 11., pre zemiaky do „hroblí“ 9. máj, pre uhorky zas na Urbana t. j. 25. 5. S uhorkami súvisí aj táto jej špecialita, pre ktorú používala tzv. vyradené. Krivé, väčšie, alebo výrezky. Pán Učiteľ Ondrej Čisárik nás naučil ako mať uhorky len rovné. Sadiť ich s oporou, ako fazuľu na sucho.

30-45 minút
príprava

Suroviny

Zálievka:
2 000 ml
500 ml (8%)
100-120 g
100 g (vo vrecúšku)
12-15 ks „anglické“ menšie (do 200 mm)
2-3 ks menšia
4-6 strúčikov
2-3 ks menšia
4-6 ks (baranie rohy)
12-16 ks čerstvý a sušený - vetvičky
24-30 ks
12-16 ks
12-16 ks (jalovec)
2 ks (končeky)




Postup

  1. 1

    Z uvedených ingrediencií som uvaril zálievku a nechal ju vychladnúť.

    Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja som „rýchlokvašky“ tentoraz robil z tejto zostavy, ale obmeňte si ju, prosím, podľa vlastných chutí a predstáv.

    Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uhorky som uložil do pomocného vedierka s vodou a potom každú umyl a kefkou očistil pod tečúcou studenou vodou.

    Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na dno fliaš som uložil 3÷4 vetvičky suchého kôpru, olúpanú a na kolieska pokrájanú cibuľu a karotku, po 2÷3 strúčiky cesnaku, do väčšej pikantné papričky (menšiu som pripravil len na jemno, čiže bez papričiek), po 12÷15 guličiek čierneho korenia, po 6÷8 borievky a nového korenia.

    Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z dôkladne umytých uhoriek som odrezal obidva konce (asi 20÷25 mm) a do kríža ich nadrezal (tam, kde sa mi to zdalo potrebné, urobil som „durch“ zárez aj uprostred (asi 50÷60 mm); teraz som uhorky „zafixoval“ suchými „pätkami“ chleba a zalial ich vychladnutou zálievkou.

    Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Fľaše som uzatvoril viečkami a uložil ich na 24 hodín do záhradky pod figovník; nasledujúci večer som viečka pootvoril, aby ľahko mohol unikať plyn z kvasenia a pod figovníkom ich nechal ešte 48 hodín, kedy už obsah fliaš krásne voňal, potom som ich síce 5 dní naďalej nechal vonku, ale už v tieni; posledých 48 hodín kvašáky dozrievali už v kuchyni; potom som z fliaš vybral chlebové „pätky“, ktoré statočne splnili svoju úlohu.

    Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tak a tu je prvá „koštovka“ kvašákov. Ako inak, než s „burkovčiakom“ (krajcom) domáceho chlebíka so „šmaľcom“ (domácou škvarenou masťou). Nechceme sa chváliť, ale „bars fajné“ až prudko jedlé. V kritických podmienkach tunajších arizonských vyše 45 °C teplôt (dnes 0 16,42 AZČ, keď dokončievam tento rcp je ešte stále 115 °F = 46,1 °C, slovenské studené kvašáky robia s „rozhicovaným“ ľudským organizmom doslova zázraky! Veď pripravte si ich a ochutnajte i Vy!

    Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto je časť mojich byliniek. Uložil som ich do tieňa pod strom a dva razy denne zalievam. Kvetináč na pravo obsahuje trojkombináciu (rozmarín, mäta a tymián) a ľavý dve bazaličky voňavé.

    Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hriadka na priamom slnku, napriek každodennému polievaniu, však trpí.

    Uhorky alias kvašáky spod AZ Slnka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Toto prišlo ako na zavolanie kamarát. Už aj idem nakladať začínajú tepla a takéto kvašáky sú ako liek v tomto teple. Nie je tak ako u vás, ale aj to je pre mňa dosť.
1x zahra
frezia68
@Sracz :Tvoj recept aj mne privodil spomienky na detstvo,keď ako detváky sme v horúcom lete chodili vyjedať kvašáky do fľaše,kde tiež bol pridaný konček z chleba.A merali sme cestu zo záhrady do kuchyne,kým sme nevideli dno fľaše :-) a ani to netrvalo dlho,lebo nás bolo dosť.Ale tie horúčavy u Vás nezávidím,mňa by ubili.Pridala som 5* a posielam ochladenie :-).
zahra
Neexistuje na svete lepsi nalev ako z Deka. Mate stastie, ze mate dodavatelaaz do USA. A mate stastie, ze vam to vari.:))) Pridavam five.
pelda5
Já ladím s vinnými listy a listy z černého rybízu. Jinak dobré šťouchnutí, jde hledat větší sklenice :-) :-) :-)
1x pelda5
izabella929
@sracz , sa hráš vo voľnom čase na Mičurina?super zábava keď sa darí.-)tiež spomienky na kvašáky z čias, keď som už nevedela čo s uhorkami..nech sa darí...
skylight
Do pravych kvasakov sa nema nic pridavat okrem soli (3-4 dkg na 1 liter vody) , a kto ich ma rad pikatne (ako my), tak ich moze kusok okorenit chili paprickami (my davame suche pomlete chili papricky do nalevu). Ziaden cukor, ocot, deko, ziadne dalsie prisady, zeleninu, borievku a ani chleba. Chcete asi mat chut mliecne skvasenych uhoriek, a nie chut dalsich desiatich prisad. Ved mliecne kvasenie uhorky dokonale konzervuje, nie je potrebne pridavat ocot ani DEKO. My robime kvasaky iba so solou a chili, vydrzia po skvaseni cely rok, pricom jeme a vychutnavame chut kvasenej uhorky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia