Tvarohovo-syrové pagáče fotorecept
Foto: cesminaz
Recept na dobré pagáče sa vždy zíde :-)
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
cca 300 ml |
|
150 ml |
|
2,5 PL |
|
50 g |
|
Okrem toho: | |
300 g na strúhanie |
|
1 ks na potretie |
|
Postup
-
1
Budeme potrebovať 1 kelímok jemného tvarohu a smotanu. Ja som použila takú kyselkavejšiu, hustejšiu. Použijete kľudne takú smotanu, aká je u vás dostupná, či už kyselkavá alebo sladšia, hlavne nech je hustejšia :-) S pohárikom som odobrala 1,5 dl :-)
-
2
V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky a soľ. Potom pridáme smotanu, tvaroh, dopoly spustené maslo (margarín), žĺtky a napučaný kvások, ktorý sme si dopredu pripravili z 1,5 dl mlieka + 1 kl cukru +d roždie. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame do cesta postupne. Vypracujeme hladké, od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Posypeme ho troška múkou a už len bez miesenia napravíme do tvaru bochníka. Cesto dáme na teplejšie miesto nakysnúť na cca 1-1,5 h - závisí od izbovej teploty.
-
3
Kým cesto kysne si nastrúhame na jemnejšie syr. Ja som použila Edam, ale môžte použiť aj iný tvrdý syr, napr. Gouda, Ementál atd. Celkom podľa vašej chuti :-) Potrebujeme celkovo cca 300 g syra. Z toho 250 g do pogáčov a cca 50 g na posyp navrch. Ale kludne môzte dať syr aj od oka :-)
-
4
Za 1 hodinu nám cesto do trištvrte nakyslo - to úplne stačí, keďže ešte bude aj tak kysnúť. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozťapkáme ho najprv rukami a následne ho vyvaľkáme na hrúbku cca 7 mm.
-
5
Posypeme všade syrom, trocha osolíme a zľahka zvinieme. Takto necháme zakryté 25 - 30 minút podkysnúť.
-
6
Podkysnutý závin rozťapkáme rukami a následne ešte vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Celé natreme rozšľahaným vajcom a následne posypeme strúhaným syrom. Takto posypané vykrajujeme pagáče. Moje mali priemer 5 cm. Z tejto dávky mi vyšlo toľko pagáčov, kľlko je na fotke :-)
-
7
Pagáče poukladáme na plech s papierom a dáme ihneď do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Treba si to radšej sledovať.
-
8
Pagáče sú veľmi chutné. Sú presne dobré slané a majú výbornú syrovú chuť. Čerstvé, v deň pečenia sú z vonka jemne chrumkavé, ale výborné sú aj na druhý a tretí deň :-) Moje pagáče narástli na výšku 2, 5cm, takže ak ich chcete mať ešte vyššie, tak si cesto pred vykrajovaním rozvaľkajte aspoň 2,5-3 cm :-) Prajem dobrú chuť.
Diskusia k receptu