Tvarohové a lekvárové koláče fotorecept
Foto: cesminaz
Jemné, ľahučké kysnuté koláče s tvarohovou a lekvárovou plnkou :-) Sú výborné.
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
200 g |
|
2 dl |
|
2 dl |
|
cca 3-3,5 dl |
|
1 ks |
|
z 1 citróna |
|
50 g |
|
2 bal. |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
250 g |
|
250 g |
|
|
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
(ľubovoľný na pečenie) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
kúsok |
|
Postup
-
1
Do jednej misky dáme múku, cukor, van.cukor, sol, citrónovú kôru a vsetko dobre premiešame lyžicou. Pridáme olej, bielok a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2dl mlieka+droždie+1kl cukor. Tých zvyšných cca.3-3,5 dl vody pridávame počas hnetenia postupne a zakaždým tekutinu dobre vpracujeme do cesta. Vypracujeme jemné, od polomäkkého mäkšie cesto,ktoré sa oddeluje od misky. Pomocou trochy múky ho krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnút.
-
2
Kým cesto kysne, si pripravíme plnku. Ja tu mám dvojaky lekvár/džem na pečenie, ktorý nevytečie. My máme radi do koláčov marhulový, alebo jahodový :-) Dalej si pripravíme tvarohovú plnku. Ja som použila 1 jemný krémový tvaroh a 1 normálny/klasický tvaroh. Pridáme hrozienka, cukor podla chuti a za 1 pl pudingového prášku - to kvôli šťave, čo môže tvaroh pustit, nech vám koláč nepremočí :-)
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na cca. 20-21 rovnakých kúskov. Každé jedno cesto znova premiesime do bochníčka.
-
4
S cestom ihned pracujeme dalej. Každý bochníček rozťapkáme a do stredu dáme za 1Pl tvarohovej plnky - netreba šetriť :-) Cesto uzavrieme do tvaru buchty a s uzavretou stranou nadol poukladáme koláče na naolejovaný plech dalej od seba. Natrieme žltkom, ktoré sme si rozmiešali s pár kvapkami vody a dáme užaj piect do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Pre istotu treba sledovat.
-
5
Koláče hned po vybratí z rúry potrieme kúskom masla a necháme vychladnút.
-
6
Koláče podla chuti pocukrujeme a môžme si na nich pochutnať :-) Cesto je výborné, lahučké a jemné. Fantasticky chutia aj s tvarohovou a aj s lekvárovou plnkou :-) Výborné sú aj na druhý deň. Nech vám chutia ;-P
-
7
Tvarohové :-) Jemné cesto a štavnatá tvarohová plnka ;-P
-
8
Lekvárové :-) Mne osobne chuťovo velmi pripomínajú šišky, tie rakúske "krapfen" :-)
Mám domáci marhuľový džem a ribezlový lekvár. Čo sa lepšie hodí?
Ďakujem za radu. A do tvarohu netreba aspoň žĺtok? "Buchty" sa mi veľmi páčia, vyskúšam. Všetko od Teba má môj obdiv. :-)
Tvarohovou náplň dělám jednoduše - z tvarohu v kostce, krystal cukr podle chuti a nic víc. Žádné vajce, žádný žloutek, ani puding.prášek. Od tej doby mi nic nevyteká. Chuť tvarohové náplně výborná. Rozinky jdou dodat v pohodě nahoru a pak zabalit, přesný počet jaký chci.
Ďakujem za rychlu pomoc, milá Haji. :-)
Ja do tvarohovej plnky vajce nedavam,je tam ten pudingovy prasok čo ho istí :-) Nič nevytečie.Ja mam rada v kolacoch/buchtach kremovitejšiu tvarohovú plnku a preto občas zriedim tvaroh aj so smotanou a napokon pridam ten pudingovy prasok.Ten pocas pečenia vpije tu štavu z tvarohu a plnka zostane kremovejšia,nie taká hrčkavá :-) Ale kto ako ma rád :-) Aj sposob od @Haji je dobrý. @Ywett :-) vdaka,som rada,ze sa ti páčia.