Tvarohové koláče

Tvarohové a lekvárové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jemné, ľahučké kysnuté koláče s tvarohovou a lekvárovou plnkou :-) Sú výborné.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dáme múku, cukor, van.cukor, sol, citrónovú kôru a vsetko dobre premiešame lyžicou. Pridáme olej, bielok a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2dl mlieka+droždie+1kl cukor. Tých zvyšných cca.3-3,5 dl vody pridávame počas hnetenia postupne a zakaždým tekutinu dobre vpracujeme do cesta. Vypracujeme jemné, od polomäkkého mäkšie cesto,ktoré sa oddeluje od misky. Pomocou trochy múky ho krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnút.
  2. Kým cesto kysne, si pripravíme plnku. Ja tu mám dvojaky lekvár/džem na pečenie, ktorý nevytečie. My máme radi do koláčov marhulový, alebo jahodový :-) Dalej si pripravíme tvarohovú plnku. Ja som použila 1 jemný krémový tvaroh a 1 normálny/klasický tvaroh. Pridáme hrozienka, cukor podla chuti a za 1 pl pudingového prášku - to kvôli šťave, čo môže tvaroh pustit, nech vám koláč nepremočí :-)
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na cca. 20-21 rovnakých kúskov. Každé jedno cesto znova premiesime do bochníčka.
  4. S cestom ihned pracujeme dalej. Každý bochníček rozťapkáme a do stredu dáme za 1Pl tvarohovej plnky - netreba šetriť :-) Cesto uzavrieme do tvaru buchty a s uzavretou stranou nadol poukladáme koláče na naolejovaný plech dalej od seba. Natrieme žltkom, ktoré sme si rozmiešali s pár kvapkami vody a dáme užaj piect do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Pre istotu treba sledovat.
  5. Koláče hned po vybratí z rúry potrieme kúskom masla a necháme vychladnút.
  6. Koláče podla chuti pocukrujeme a môžme si na nich pochutnať :-) Cesto je výborné, lahučké a jemné. Fantasticky chutia aj s tvarohovou a aj s lekvárovou plnkou :-) Výborné sú aj na druhý deň. Nech vám chutia ;-P
  7. Tvarohové :-) Jemné cesto a štavnatá tvarohová plnka ;-P
  8. Lekvárové :-) Mne osobne chuťovo velmi pripomínajú šišky, tie rakúske "krapfen" :-)