Pomarančový zákusok
Pomarančový zákusok

Trojfarebné pomarančové rezy fotorecept

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 18. marca 2023

Tieto rezy sú veľkou klasikou medzi zákuskami, pre mnohých známe ako Sunquickové rezy. Sunquick je však v tomto recepte nahradený pomarančovým džúsom, čo však Zobraziť celý popisTieto rezy sú veľkou klasikou medzi zákuskami, pre mnohých známe ako Sunquickové rezy. Sunquick je však v tomto recepte nahradený pomarančovým džúsom, čo však zákusku neuberá na chuti. Rezy sú veľmi lahodné a naozaj šťavnaté, tak ako sa patrí. Vyskúšajte tento recept aj vy!

16
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Tmavý korpus:
6 ks
120 g
 štipka
3 PL (horúca)
3 PL
120 g
3 PL
1 ČL
Svetlý korpus:
4 ks
80 g
 štipka
2 PL (horúca)
2 PL
100 g
1 ČL
Pomarančový rozvar:
400 ml
100 ml
2 bal.
Vanilkový krém:
500 ml
60 g
100 g
1 ČL
250 g (zmäknuté)
Ganache:
100 ml
100 g
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Tmavý korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej a vodu. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Múku, kakao a prášok do pečiva zmiešame. K žĺtkovej hmote postupne striedavo primiešame sneh a zmes sypkých ingrediencií. Vylejeme na plech (25x35 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25-30 minút.

  2. 2

    Svetlý korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej a vodu. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Múku a prášok do pečiva zmiešame. K žĺtkovej hmote postupne striedavo primiešame sneh a zmes sypkých ingrediencií. Vylejeme na plech (25x35 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20 minút.

  3. 3

    Vanilkový krém: Väčšiu časť mlieka dáme zohriať. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlatý klas, cukor a vanilkovú pastu (ak nemáme, môžeme pokojne použiť vanilínový cukor). Vlejeme do horúceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prikryjeme fóliou a necháme dôkladne vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do svetlej peny, postupne doň pridávame rozmiešaný vychladnutý puding a vyšľaháme na hladký krém (pozn.: ak by bol krém náhodou trochu redší, stačí ho dať na 10 minút do chladničky).

  4. 4

    Pomarančový rozvar: V hrnci zmiešame džús s vodou a vanilínovými cukrami a privedieme do varu. Odstavíme.

  5. 5

    Tmavý korpus vodorovne prekrojíme na polovicu. Prvý plát potrieme polovicou krému (3 PL krému si odložíme), na krém uložíme svetlý plát, ktorý po lyžiciach bohato polejeme pomarančovým rozvarom. Nanesieme druhú časť krému, priložíme tmavý plát, ktorý potrieme odloženými 3 PL krému. Odložíme do chladničky minimálne na dve hodiny, lepšie však na noc.

  6. 6

    Ganache: Smotanu na šľahanie zohrejeme pod bod varu a zalejeme ňou na kúsky nalámanú horkú čokoládu. Necháme minútu postáť a rozmiešame na hladkú polevu. Polevou polejeme vrch zákusku. Zákusok môžeme dozdobiť rozdrvenými lyofilizovanými (mrazom sušenými) malinami. Odložíme do chladničky. Zrežeme okraje, nakrájame na rezy a môžeme podávať.

    Trojfarebné pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prajem dobrú chuť!

    Trojfarebné pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu