Bravčová krkovička
Bravčová krkovička

Trhaná bravčová krkovička v domácej žemli

Patrik Stupňan
šéfkuchár hotela Lesná v Starej Lesnej, 16. decembra 2021
Trhaná bravčová krkovička v domácej žemli
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

800 g
100 ml (najlepšie domáca)
Žemle:
350 ml
15 g
500 ml




Postup

  1. 1

    Žemle: Do vlažnej vody dáme droždie, premiešame a necháme napučať. Múku dáme do misy robota, prilejeme k nej kvások a vypracujeme redšie cesto. Keď sa suroviny spoja, pridáme soľ. Hotové cesto necháme kysnúť asi hodinu.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na 200 g bochníky, ktoré naukladáme na plech s papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 250 stupňov a bochníky v nej pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ďalších 30 minút. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Trhaná bravčová krkovička: Mäso nakrájame na väčšie kocky. Do kastróla dáme olej, mäso a opečieme, nech sa zatiahne. Dochutíme soľou a korením. Potom ho dusíme vo vlastnej šťave do mäkka. Keď je mäso mäkké, pridáme BBQ omáčku a natrháme ho pomocou varechy.

  4. 4

    Hotové mäso naplníme do rozrezaných bochníkov a môžeme servírovať.

  5. 5

    TIP: BBQ omáčku môžeme kúpiť alebo si ju môžeme urobiť sami. Jeden z najjednoduchších receptov je rozmixovať cibuľu, papriku a kečup, ochutiť soľou, hnedým cukrom a mletou paprikou. Zmes varíme, až zhustne na želanú konzistenciu. Omáčku môžeme dať aj do pohárov a sterilizovať.

Diskusia k receptu

evanaaa
Môže byť dobré, ale neviem, ako dlho by sa mala tá krkovička dusiť vo vlastnej šťave, kým bude úplne mäkká, na trhanie, nevydusí sa zatiaľ tá šťava? Myslím, že aj za pol hodiny bude vyparená, ale mäso zatiaľ nezmäkne.
bugout
@evanaaa (16.12.2021 21:16) ja to robím v trúbe dlhé hodiny... Dopredu nič neopekam. Na noc to natriem zmesou oleja a korenín a ráno dám do trúby. Recepty sa dosť líši niekto robí na vyššej teplote kratšie niekto na nižšej dlhšie. Sem tam to vždy skontrolujem a prilejem trochu vody.. A teda robím tak akékoľvek mäso (teda mastnejšie mäso)
1x zahra
bugout
@zahra (17.12.2021 11:39) ďakujem to ma teší. Ono veľa receptov mám aj z tadeto, alebo tu u x krát sú... Nechcem to tu spamovať, takže sa snažím dávať len také čo tu nie sú, alebo keď ich robím inak (napríklad môj granadir 😂) ale budem sa snažiť...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia