Tradičné svadobné koláčiky
remeselná pekáreň Srdiečko, 30. septembra 2022
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Malé kysnuté koláčiky s tvarohovou plnkou a posýpkou, kedysi nesmeli chýbať na žiadnej svadbe. To však neznamená, že si ich nemôžete upiecť kedykoľvek...
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
5 g |
|
7 g |
|
100 g |
|
230 g |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
80 g |
|
z 1 biocitróna |
|
Na plnku: | |
250 g |
|
1 ks |
|
40 g |
|
1 bal. |
|
Okrem toho: | |
300 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posýpku: | |
150 g |
|
150 g |
|
70 g roztopené |
|
Na poliatie: | |
80 g |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Obe múky vysypeme do misy, primiešame soľ, sušené droždie, maslo izbovej teploty, teplé mlieko, kryštálový cukor zamiešaný so žĺtkami, vanilkový cukor a nastrúhanú kôru z biocitróna. V robote s hákovým nadstavcom vypracujeme hladké cesto, treba ho miesiť aj 10 minút. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky a nelepí sa. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste.
- 2
Na plnku zmiešame tvaroh, žĺtok, práškový a vanilkový cukor.
- 3
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm, nakrájame na malé štvorčeky s rozmerom asi 5 x 5 cm. Každý naplníme lyžicou tvarohovej plnky, zabalíme do cesta a vytvarujeme do tvaru gule. Na povrchu vytvoríme jamku, vložíme do nej lyžičku lekváru a koláčiky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- 4
Na posýpku zmiešame cukor s múkou, polejeme roztopeným maslom a prstami miešame, kým sa suroviny nespoja a nevytvoria malé hrudky. Posypeme ňou koláčiky.
- 5
Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 minút.
- 6
Roztopené maslo zmiešame s rumom a zmesou potrieme upečené koláčiky hneď po vytiahnutí z rúry.
Tiež tvarohové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu