Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Tradičné svadobné koláčiky

Žaneta a Bibiana Žiškové
remeselná pekáreň Srdiečko, 30. septembra 2022
Tradičné svadobné koláčiky
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Malé kysnuté koláčiky s tvarohovou plnkou a posýpkou, kedysi nesmeli chýbať na žiadnej svadbe. To však neznamená, že si ich nemôžete upiecť kedykoľvek...

2 plechy
porcie
50 (+ kysnutie) minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
5 g
7 g
100 g
230 g
2 ks
1 bal.
80 g
z 1 biocitróna
Na plnku:
250 g
1 ks
40 g
1 bal.
Okrem toho:
300 g
Na potretie:
1 ks
Na posýpku:
150 g
150 g
70 g roztopené
Na poliatie:
80 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Obe múky vysypeme do misy, primiešame soľ, sušené droždie, maslo izbovej teploty, teplé mlieko, kryštálový cukor zamiešaný so žĺtkami, vanilkový cukor a nastrúhanú kôru z biocitróna. V robote s hákovým nadstavcom vypracujeme hladké cesto, treba ho miesiť aj 10 minút. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky a nelepí sa. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste.

  2. 2

    Na plnku zmiešame tvaroh, žĺtok, práškový a vanilkový cukor.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm, nakrájame na malé štvorčeky s rozmerom asi 5 x 5 cm. Každý naplníme lyžicou tvarohovej plnky, zabalíme do cesta a vytvarujeme do tvaru gule. Na povrchu vytvoríme jamku, vložíme do nej lyžičku lekváru a koláčiky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  4. 4

    Na posýpku zmiešame cukor s múkou, polejeme roztopeným maslom a prstami miešame, kým sa suroviny nespoja a nevytvoria malé hrudky. Posypeme ňou koláčiky.

  5. 5

    Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 minút.

  6. 6

    Roztopené maslo zmiešame s rumom a zmesou potrieme upečené koláčiky hneď po vytiahnutí z rúry.

Diskusia k receptu