Tvarohové koláče

Tradičné svadobné koláčiky

Autor receptu: redakcia

Malé kysnuté koláčiky s tvarohovou plnkou a posýpkou, kedysi nesmeli chýbať na žiadnej svadbe. To však neznamená, že si ich nemôžete upiecť kedykoľvek...

2 plechy
porcie
50 (+ kysnutie) minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Obe múky vysypeme do misy, primiešame soľ, sušené droždie, maslo izbovej teploty, teplé mlieko, kryštálový cukor zamiešaný so žĺtkami, vanilkový cukor a nastrúhanú kôru z biocitróna. V robote s hákovým nadstavcom vypracujeme hladké cesto, treba ho miesiť aj 10 minút. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky a nelepí sa. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť asi hodinu na teplom mieste.
  2. Na plnku zmiešame tvaroh, žĺtok, práškový a vanilkový cukor.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm, nakrájame na malé štvorčeky s rozmerom asi 5 x 5 cm. Každý naplníme lyžicou tvarohovej plnky, zabalíme do cesta a vytvarujeme do tvaru gule. Na povrchu vytvoríme jamku, vložíme do nej lyžičku lekváru a koláčiky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  4. Na posýpku zmiešame cukor s múkou, polejeme roztopeným maslom a prstami miešame, kým sa suroviny nespoja a nevytvoria malé hrudky. Posypeme ňou koláčiky.
  5. Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 minút.
  6. Roztopené maslo zmiešame s rumom a zmesou potrieme upečené koláčiky hneď po vytiahnutí z rúry.