Domáca bravčová šunka
Domáca bravčová šunka

Tradičná „šoudra“ z bravčového stehna

Róbert Hudák
executive chef spoločnosti Primestar Hotels, 20. januára 2020
Tradičná „šoudra“ z bravčového stehna
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

1 kg
2 g
2 g
2 g
2 g
10 g
Nálev:
1 l prevarená
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky koreniny a pretlačený cesnak zmiešame a zmesou dôkladne potrieme mäso. Vo vychladenej vode rozmiešame soľ a týmto nálevom zalejeme pripravené mäso. Solíme 12–14 dní, každý tretí deň mäso obraciame v náleve.

  2. 2

    Nasolené mäso opláchneme teplou vodou a zavesíme do udiarne. Ak nemáme udiareň, nasolené mäso zabalíme do fólie, vložíme do vody zohriatej na 80 °C, počkáme, kým teplota klesne na 70 °C a varíme 2 hodiny, teplotu vody udržiavame. Vyúdenú šunku uskladňujeme na chladnom a vetranom mieste.

  3. 3

    Šunku nakrájame na tenké plátky a môžeme podávať so šľahačkou dochutenou chrenom a s pečivom. Šunka je slanšia, chuťovo ju dobre dopĺňa sladká šiška.

Diskusia k receptu

0 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: