Tradičná „šoudra“ z bravčového stehna
Róbert Hudák
executive chef spoločnosti Primestar Hotels, 20. januára 2020
executive chef spoločnosti Primestar Hotels, 20. januára 2020
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Postup
-
1
Všetky koreniny a pretlačený cesnak zmiešame a zmesou dôkladne potrieme mäso. Vo vychladenej vode rozmiešame soľ a týmto nálevom zalejeme pripravené mäso. Solíme 12–14 dní, každý tretí deň mäso obraciame v náleve.
- 2
Nasolené mäso opláchneme teplou vodou a zavesíme do udiarne. Ak nemáme udiareň, nasolené mäso zabalíme do fólie, vložíme do vody zohriatej na 80 °C, počkáme, kým teplota klesne na 70 °C a varíme 2 hodiny, teplotu vody udržiavame. Vyúdenú šunku uskladňujeme na chladnom a vetranom mieste.
- 3
Šunku nakrájame na tenké plátky a môžeme podávať so šľahačkou dochutenou chrenom a s pečivom. Šunka je slanšia, chuťovo ju dobre dopĺňa sladká šiška.
Tiež šunka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu