Foto: rennatte
Tak a už som sa konečne odhodlala, dôkladne naštudovala rady a pokyny na internete k príprave chutnej domácej šunky, zvolila som bravčovú. Šunkovar nový Zobraziť celý popisTak a už som sa konečne odhodlala, dôkladne naštudovala rady a pokyny na internete k príprave chutnej domácej šunky, zvolila som bravčovú. Šunkovar nový ešte zabalený čakal na svoju premiéru. Výsledok? Výborná šunka, sklamanie so šunkovaru. Prečo? Lebo Orion-zásielkový obchod predáva šunkovar z materiálu, ktorý po varení ostane čierny, ako keby obhoraný, ale podľa nich je to úplne v poriadku, no nebudem sa rozpisovať, poďme na šunku.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mäso nakrájame na hrubšie pásy, alebo kocky a prehnetiem mlynčekom na mäso, ale bez nástavca s dierkami a nožov, nebudeme mäso mlieť, ale hniesť iba špirálou v mlynčeku
-
2
takto prehnetené mäso osolíme, ocukrujeme a rukami dobre vymiesime, tak že budeme soľ vtláčať do mäsa a hniesť medzi prstami až začne byť mazlavé
-
3
dáme do nádoby, dobre uzavrieme a odložíme na 2 dni do chladničky
-
4
po dvoch dňoch mäso preložíme do misy a znova dobre prehnetieme
-
5
do šunkovaru vložíme mikroténový sáčik a po častiach vkladáme mäso a dobre utláčame, po naplnení sáčik zviažeme, tak aby sa do mäsa nedostala voda
-
6
uzavrieme šunkovar a pevne stlačíme
-
7
dáme do hrnca s vodou, tak aby šunkovar bol ponorený vo vode
-
8
vložíme teplomer a prikryjeme pokrievkou, dáme variť, voda nesmie vrieť, teplotu udržujeme medzi 75-80°C 2 hodiny. Po dvoch hodinách vodu vylejeme a šunkovar necháme vychladnúť, vyberieme šunku so šunkovaru a necháme ešte v chladnúť, po úplnom vychladnutí krájame na plátky.
-
9
a takto dopadol môj šunkovar, aké mate skúsenosti so šunkovarom? Mňa v Orione presviedčajú, že to je normálna reakcia materiálu na vodu, ale ja pochybujem,,,,
bea
@marianne nic si z toho nerob, pismenka sa obcas popletu aj mne aj inym ludom a niekedy z toho vyjde celkom vtipne slovo alebo veta :-)
Vzhľad šunkovaru vôbec nezmení chuť šunky. Môže byť aj z hrdzavého plechu, ale pokiaľ nepríde do styku s mäsom , chuť a vzhľad šunky to neovplyvní. Mal som niekedy dávno veľkú liatinovu formu , ale vymenil som ju za tento hliníkový valec. Robíme aj s deťmi v ňom často, ale pekný strieborný vzhľad si stále zachováva. Pravdepodobne , keď si ju dala na ležato, prišlo mäso do styku s formou. Ja ju varím vo zvislej polohe- voda asi 2 cm pod hornou časťou formy. Soľ dávam 10g rýchlosoli a 10g údenej soli.
na videu je najskôr pečenie chleba až tak šunka aešte niečo z toho ORIONU je ten šunkovar velmi drahý nato aby takto zareagoval material pri jeho použití tiež by som sa obrátila na štátnu išpekciu, aby tento tovar prešiel kontrolou. a zároveň by som si požiadal ich stanovisko čo máte s týmto tovarom robiť.....
Mňa skôr na tvojom postupe zarazilo to PONORENIE ŠUNKOVARU DO VODY a POLEŽIAČKY, v mojom návode sa presne toto urobiť nesmie. Varí sa "postojačky" a voda má siahať cca do 2/3, nesmie vniknúť dovnútra šunkovaru. To tak máš uvedené v návode?
)
Jasné, šunkovar po ležiačky alebo postojačky, ako komu vyhovuje :) Len ma to prekvapilo, lebo ja mám na obale vyslovene uvedené, že sa to nemá.
Máš pravdu - treba to odskúšať aj na stojáka.
Na kg mesa 2dkg rychlosoli
2 dcl studenej vody
Dobre vymiesame a nechame aspon 2 dni zriet v chladnicke.
Po dvoch dnoch dobre premiesame natlacime
trebars do tlacenkovych criev volakedy sa dali kupit
take silnejsie,hrubsie.Ked nie tak do sunkovaru teplota by nesmela prekrocit 72 st.C.Sunka sa vlastne len moci
V tej vode od 72-75 st.C
Po uvareni sa sunka chladi aspon hodinu v studenej
vode a az potom moze do chladnicky krajat by sa
mala az na druhy den aby stuhla.Ja mam sunkovar
z liatiny.V ziadnom pripade forma nesmie zcerniet
je to proti hygiene.Reakcia vody z rychlosolou atd.
Samozrejme taketo formy sa nesmu umyvat Savom
a podobnymi chemikaliami inak zcerneju
Tvoja sunka ak dovolis z odborneho hladiska uspela
na 1* je bez chyby GRATULUJEM
V reze je krasna,riadne ju utacil vo vrecku,este predtym ako ju dal do sunkovara,je sudrzna,kupovana sa moze schovat:-)
pri príprave bola urobená zásadná chyba, lebo šunkovar bol utopený do vody na ležato, a teda keďže netesní, tak sa vyvarili komponenty vo vnútri (mäso, atď.) do horúcej vody a vznikli nánosy na povrchu.
Zásadne sa šunkovar dáva do vody na stojato tak, aby vrch bol niekoľko centimetrov nad vodou.
Je o tom množstvo videí:
pozri 4. minútu 25 sekundu
alebo
pozri 2. minútu 24 sekundu