Domáca bravčová šunka fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 30. novembra 2012
Domáca bravčová šunka (fotorecept)
Foto: rennatte

Tak a už som sa konečne odhodlala, dôkladne naštudovala rady a pokyny na internete k príprave chutnej domácej šunky, zvolila som bravčovú. Šunkovar nový ešte zabalený čakal na svoju premiéru. Výsledok? Výborná šunka, sklamanie so šunkovaru. Prečo? Lebo Orion-zásielkový obchod predáva šunkovar z materiálu, ktorý po varení ostane čierny, ako keby obhoraný, ale podľa nich je to úplne v poriadku, no nebudem sa rozpisovať, poďme na šunku.

20
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (pliecko, stehno)
13 g
1 KL
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na hrubšie pásy, alebo kocky a prehnetiem mlynčekom na mäso, ale bez nástavca s dierkami a nožov, nebudeme mäso mlieť, ale hniesť iba špirálou v mlynčeku

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    takto prehnetené mäso osolíme, ocukrujeme a rukami dobre vymiesime, tak že budeme soľ vtláčať do mäsa a hniesť medzi prstami až začne byť mazlavé

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dáme do nádoby, dobre uzavrieme a odložíme na 2 dni do chladničky

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po dvoch dňoch mäso preložíme do misy a znova dobre prehnetieme

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do šunkovaru vložíme mikroténový sáčik a po častiach vkladáme mäso a dobre utláčame, po naplnení sáčik zviažeme, tak aby sa do mäsa nedostala voda

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    uzavrieme šunkovar a pevne stlačíme

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dáme do hrnca s vodou, tak aby šunkovar bol ponorený vo vode

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vložíme teplomer a prikryjeme pokrievkou, dáme variť, voda nesmie vrieť, teplotu udržujeme medzi 75-80°C 2 hodiny. Po dvoch hodinách vodu vylejeme a šunkovar necháme vychladnúť, vyberieme šunku so šunkovaru a necháme ešte v chladnúť, po úplnom vychladnutí krájame na plátky.

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a takto dopadol môj šunkovar, aké mate skúsenosti so šunkovarom? Mňa v Orione presviedčajú, že to je normálna reakcia materiálu na vodu, ale ja pochybujem,,,,

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ako vidieť z obrázku,
pri príprave bola urobená zásadná chyba, lebo šunkovar bol utopený do vody na ležato, a teda keďže netesní, tak sa vyvarili komponenty vo vnútri (mäso, atď.) do horúcej vody a vznikli nánosy na povrchu.
Zásadne sa šunkovar dáva do vody na stojato tak, aby vrch bol niekoľko centimetrov nad vodou.
Je o tom množstvo videí:




pozri 4. minútu 25 sekundu
alebo




pozri 2. minútu 24 sekundu



1x peli
@vanilka111 mam s tym celozivotny problem,vzdy sa so mnou mama vadila,ze som nepozorna a zle odpisujem z tabule,tym padom priklad z matematiky vypocitany nespravne,on bol vypocitany spravne,len zle odpisany,tym padom nespravny vysledok.V tomto pripade som ich poplietla,komicky,no co uz?zastrelit sa preto nepojdem.:-D