Domáca bravčová šunka fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 30. novembra 2012 4:05
Ďalšie recepty »
Domáca bravčová šunka (fotorecept)Foto: rennatte

Tak a už som sa konečne odhodlala, dôkladne naštudovala rady a pokyny na internete k príprave chutnej domácej šunky, zvolila som bravčovú. Šunkovar nový ešte zabalený čakal na svoju premiéru. Výsledok? Výborná šunka, sklamanie so šunkovaru. Prečo? Lebo Orion-zásielkový obchod predáva šunkovar z materiálu, ktorý po varení ostane čierny, ako keby obhoraný, ale podľa nich je to úplne v poriadku, no nebudem sa rozpisovať, poďme na šunku.

20
porcií
30 min
príprava
120 min
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (pliecko, stehno)
13 g
1 KL
1 KL
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Mäso nakrájame na hrubšie pásy, alebo kocky a prehnetiem mlynčekom na mäso, ale bez nástavca s dierkami a nožov, nebudeme mäso mlieť, ale hniesť iba špirálou v mlynčeku

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    takto prehnetené mäso osolíme, ocukrujeme a rukami dobre vymiesime, tak že budeme soľ vtláčať do mäsa a hniesť medzi prstami až začne byť mazlavé

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dáme do nádoby, dobre uzavrieme a odložíme na 2 dni do chladničky

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po dvoch dňoch mäso preložíme do misy a znova dobre prehnetieme

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do šunkovaru vložíme mikroténový sáčik a po častiach vkladáme mäso a dobre utláčame, po naplnení sáčik zviažeme, tak aby sa do mäsa nedostala voda

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    uzavrieme šunkovar a pevne stlačíme

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dáme do hrnca s vodou, tak aby šunkovar bol ponorený vo vode

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vložíme teplomer a prikryjeme pokrievkou, dáme variť, voda nesmie vrieť, teplotu udržujeme medzi 75-80°C 2 hodiny. Po dvoch hodinách vodu vylejeme a šunkovar necháme vychladnúť, vyberieme šunku so šunkovaru a necháme ešte v chladnúť, po úplnom vychladnutí krájame na plátky.

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a takto dopadol môj šunkovar, aké mate skúsenosti so šunkovarom? Mňa v Orione presviedčajú, že to je normálna reakcia materiálu na vodu, ale ja pochybujem,,,,

    Domáca bravčová šunka (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist