Domáca bravčová šunka
Tradičná „šoudra“ z bravčového stehna
Autor receptu: redakcia
Postup- Všetky koreniny a pretlačený cesnak zmiešame a zmesou dôkladne potrieme mäso. Vo vychladenej vode rozmiešame soľ a týmto nálevom zalejeme pripravené mäso. Solíme 12–14 dní, každý
tretí deň mäso obraciame v náleve.
- Nasolené mäso opláchneme teplou vodou
a zavesíme do udiarne. Ak nemáme udiareň,
nasolené mäso zabalíme do fólie, vložíme do
vody zohriatej na 80 °C, počkáme, kým teplota
klesne na 70 °C a varíme 2 hodiny, teplotu vody
udržiavame. Vyúdenú šunku uskladňujeme na
chladnom a vetranom mieste.
- Šunku nakrájame na tenké plátky a môžeme
podávať so šľahačkou dochutenou chrenom
a s pečivom. Šunka je slanšia, chuťovo ju dobre
dopĺňa sladká šiška.
|