Domáca bravčová šunka

Tradičná „šoudra“ z bravčového stehna

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Všetky koreniny a pretlačený cesnak zmiešame a zmesou dôkladne potrieme mäso. Vo vychladenej vode rozmiešame soľ a týmto nálevom zalejeme pripravené mäso. Solíme 12–14 dní, každý tretí deň mäso obraciame v náleve.
  2. Nasolené mäso opláchneme teplou vodou a zavesíme do udiarne. Ak nemáme udiareň, nasolené mäso zabalíme do fólie, vložíme do vody zohriatej na 80 °C, počkáme, kým teplota klesne na 70 °C a varíme 2 hodiny, teplotu vody udržiavame. Vyúdenú šunku uskladňujeme na chladnom a vetranom mieste.
  3. Šunku nakrájame na tenké plátky a môžeme podávať so šľahačkou dochutenou chrenom a s pečivom. Šunka je slanšia, chuťovo ju dobre dopĺňa sladká šiška.