Domáca bravčová šunka
Domáca bravčová šunka

Domáca šunka s medom a mletou paprikou

kvakac - fotkakvakac, 24. apríla 2020
Domáca šunka s medom a mletou paprikou
Foto: kvakac

Čo vám napíšem - fantázia, ktorá sa oplatí urobiť a ochutnať. Verte, potom to budete chcieť stále. Je to na spôsob debrecínky.

10
porcií
1500 minút
príprava
120 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

1000 g
10 g
10 g
1 KL
50 ml
50 ml
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Bravčové kare nakrájame na kocky asi 3 cm veľké. Do vody so smotanou dáme korenie, med, papriku a zmiešame. Z mäsa si odložíme asi 5 kúskov a ostatné zomelieme na veľkých okách tak 8 mm. Do misy dáme celé aj mleté kúsky mäsa a pripravenú zmes korenín s vodou a smotanou. Napokon nasypeme obe soli. Všetko spolu dobre vymiešame. Dobre znamená poriadne až sa vytvorí jedna pevná hmota, ktorá bude spolu držať, mäso ako malta. Pripravíme si šunkovar (ja mám Orion) do neho dáme sáčok a do sáčku pridávame mleté mäso a postupne do neho aj celé kúsky mäsa. Dobre to varechou tlačíme, aby hmota bola pekne spolu bez vzduchových bublín. Tu je stroj na šunku kúpený Kinekuse. Tam sú k tomu aj sáčky.

    Domáca šunka s medom a mletou paprikou - obrázok 1
  2. 2

    Keď naplníme sáčok, tak zatočíme a na to dáme uzáver s pružinou a druhým vrchnákom uzavrieme. Dáme do chladu na 24 hodín. Po tejto dobe to vložíme do väčšieho hrnca naplneného vodu, tak aby horný uzáver nebol vo vode. Varíme pomalý podľa teplomera 70 - 80 °C dve hodiny. Teplomer je súčasť výrobku.

    Domáca šunka s medom a mletou paprikou - obrázok 2
  3. 3

    Po dvoch hodinách hrniec vyberieme a dáme do studenej vody vychladnúť. Potom otvoríme, pružinu vyberieme a vniknutú vodu vylejeme. Šunku ešte nevyberáme, ale necháme v hrnci a hrniec dáme do chladničky dobre ochladiť aspoň na 12 hodín. Potom už môžme krájať a jesť takúto dobrotu. Pozor, je to návykové.

    Domáca šunka s medom a mletou paprikou - obrázok 3

Diskusia k receptu

kvakac
@haji (24.4.2020 15:34)

Vďaka za koment. Ja som už tiež doma. Pivo vypite misia splnená. Doma si robím toho veľa aj mäsa dávam do pohárov. Na to používam pomalý hrniec. Potom z pohárov mäsa dávam na obed, ktorý je rýchlo hotový. Hnevajú ma tie obchody hrozne zdraželi. Využívajú situáciu na pandémii.
haji
@kvakac (24.4.2020 15:49)
Ja som zavarovala maso vloni. Obyčejně, jen tak, kostky masa, sol, trocha vody. Šla jsem na jistotu. Ale uvažuju o podobném postupu, co jsi popsal, s PH. Jen musím nasbírat energiii... Kdybych byla zdravá, není co řešit. Takto musím s rozumom, abych nedošla o fyzické tělo, haha
evanaaa
@kvakac , vidím, že ty všetko využiješ správnym spôsobom, mať šunkovar, tak skúšam tiež, je to výhodné a ako vidím u teba, aj dobre to vypadá a chuť by som si vedela predstaviť. Spomínaš mäso - zaváraš ho, nemohol by so dať sem recept, ako to robíš? Aj ja som kedysi raz, pred dovolenkou zavarila mäso, ale zaujímal by ma aj tvoj spôsob, lebo ja som si ho najprv predpiekla, potom v pohároch sterilizovala a po 24 hodinách znovu. No, už som presne zabudla aj tie časy, ako dlho a na akých stupňoch. Budem rada, ak ho pridáš, ak budeš mať čas.....
farbuska
Vyzerá to veľmi dobre, ale šunkovar nemám. Tiež by ma však zaujímalo, ako zaváraš mäso. Robili sme kedysi podobne ako @evanaaa , ale to už bolo ozaj dávno a popisy sa kdesi podeli. Vďaka vopred.
sracz
Nuž čo!? "Kdo umí, ten umí a kdo neumí, ..., tlačí kočárek"! Týmto moravsko-slováckym sloganom chcem zdôrazniť aj zvýrazniť, ako vysoko si považujem Tvoje myslenie, ruky a tvorbu excelentných mužských a zároveň mariášnických "diel"! Vážený @Kvakac , milý kamarát Kvákač, predstavuješ opäť vynikajúcu pochúťku, inak aj nostalgickú spomienku na moju dávnu mladosť. Debrecínka na všelijako, ale extra na "Lečo la Itália", ako aj spišská klobása a párky i ďalšie iné "praváky" zapadli prachom, či odišli do zabudnutia. Podobne ako @Kimlo aj ja vlastním šunkovar ešte socialistickej výroby, šunky robím z kombinácií rôznych druhov mäsa, ale Tvoja debrecínka má odo dneška prednosť, voľno a zelenú na 1. koľaji. Tebou používaný "Orion" je na aký "ml/kg" objem/obsah mäsa (môj "starký" je na necelé kilo). Predpokladím, že Kinekus je obchoďák, v ktorom si ho splašil. Ak by Ťa to neobťažovalo, napíš mi, prosím, na frabla47@gmail.com , lebo "tajné správy" už na Vareche "sú neni"! Vopred ďakujem a želám krásne pohodové dni plné dobrých chutí, nápadov a humoru! P. S.: nechcem robiť múdreho ( zvlášť nie voči Tvojej osobnosti, praktickým skúsenostiam a šikovnosti, to by som si absolútne nedovolil), ale keď "debrecínka", tak "debrecínka" a preto Ti odporúčam Tvoju po "dobrom ochladení" polož na celofán, či alobal posypaný mletou červenou jemne pikantnou (Kurblik KN) paprikou a poroluj ju po celom obvode valca. V tom celofáne ju môžeš "garážovať" v chladničke! Ahoj, ciao a sevas! ... ta ňe?
zolik
@kvakac
Velmi pekna sunko-debrecinka. A mas pravdu s tymi obchodmi a cenami. Mama mi dnes cez skype hovorila to same. Ze minula 30€ a dokopy nic nekupila.
Aj ja by som prijala dobry a odskusany recept "z Tvojho hrnca" na zavarane mäso. Neponahla, staci do jesene (polovacky).
Maj sa pekne
kvakac
Vďaka vám za komenty @Evanaaa @Farbuska @Sracz a @Zolik . Ten šunkovár je na 1 kg mäsa. @Sracz ja som nedal názov debrecínka, ale som napísal, že je to na ten spôsob. Keď robím len pre seba tak ju vyváľam v paprike, ale keď je aj pre deti tak dám papriku do mäsa. Pre ostatných tie mäsa robím v pomalom hrnci. Vychádzam z 2,5 kg. Bravčové - 1 kg mastné mäso ( bôčik - krkovička) plus 1 kg chudé mäso ( plece - karé - stehno a 0,5 kg surovú masť. Masť krájam na 1 cm kocky ostatné mäso na 3 cm kúsky. Na to dávam 30g sušenej cibule, 30g sušený cesnak, pol KL rasce a 30g soli. Podlejem 100 ml vody a robím to na Low 5,5 hodiny. Potom to pripečiem na 15 minút na 170°C. Ja mám na tom hrnci aj pečenie tak to len prepnem. Keby som nemal dám do rúry na 200°C na 20 minút. Dávam to do pohárov, tak aby bol čistý a suchý vrch. Ak oblejem tak utriem vrch a závit poháru suchou čistou utierkou a zaviečkujem čistým a suchým viečkom. Dám ochladnúť a viečka mi pekne chytia. Treba dodržať čistotu a suchosť pri zavieraní. Po ochladení dám do chladničky a tam to mám aj mesiac. No keby som to nedával do chladničky, tak to dám do pary na 1 hodinu a na druhý deň opakujem znovu na jednú hodinu. Hovädzie - 1,5 kg hovädzej nožiny, 0,5 kg údené koleno aj s kožou ( alebo aj surové) to lepšie ochutí a 0,5 kg surovej slaniny + koreniny ako pri bravčovom mäse. Čas tiež ten istý. Tieto mäsa používam na polievky, rizota, perkelty atď. Potom mám pri varení skrátení čas varenia. Divinu robím ako hovädzie. No a nakoniec dá sa to jesť aj na studeno ako konzervu, ktorá omnoho chutnejšia ako s obchodu.
kimlo
@kvakac (25.4.2020 10:19)
Mal by si to niekedy dať ako komplet recept, toto sa nedá uložiť do KK :-)
Ale robievam podobne, dá sa aj zo surového masa, len sa to dlhšie varí. V čase núdze konzerva ako stvorená.
modrykamen
Robil som na Veľkú noc. Neporovnateľná s kupenskou, preparovanou vodou.Aj ja používam koreniny /podľa nálady, ale s medom som to neskúša.l Trošku cukru dávam. Smotana do šunky je pre mňa novinka /nespôsobí to kvasenie ?/Papriku používam po varení na obalenie/na spôsob debrecínky/. A cenovo sa tiež nedá porovnať s obchodnou.
kvakac
@robbi (25.4.2020 13:40)

Vďaka za koment. Je to vec ktorá sa oplatí kúpiť. Jednak ma človek lacnejšiu a chutnejšiu šunku, alebo paštétu. Takže keď si to urobíme doma, tak nemusíme často chodiť do obchodu. A tie ceny obchody dvihli, akoby sme mali nemecké platy.
kvakac
@modrykamen (25.4.2020 16:24)

Vďaka za koment. To som použil z dvoch receptov, ktoré boli súčasť šunkovaru. Tam bolo mlieko, ja som skúsil smotanu je to jemnejšie. A šunka je týždeň v chladničke, krájame z nej a neslizí ani nekvasí ako niektoré kúpené. Mám to veľa krát skúsené a som spokojný.
kvakac
@evicka63 (25.4.2020 20:38)

Vďaka za koment. Oplatí sa to mať doma. Podstate s tým nie je veľa roboty. Keď ma niekto rodinu, tak sa to vráti dvojnásobne. Teraz tato dobá nás učí, že čo si kto doma urobí, tak ma veľké plus.
1x haji
haji
@kvakac
Píšu ti sem, pod tvůj poslední recept. Už je v prodeji mladé, rané zelí, tedy kapusta!! Sice je trošku dražší, ale co dnes koupíš za hubičku? Určitě má jemnější jak listy, tak žíly, půjde ti líp balit!
Přeji hezký nedělní večer!
1x kvakac
kvakac
@haji (26.4.2020 16:19)

Vďaka za radu skočím si k vám na zelí na otočku ha - ha. No vážne ďakujem - počul som, že aj v Lidli majú mladú kapustu. Teraz momentálne máme holubkov dosť, čo zvýšilo so sterilizoval do pohárov. Budu neskôr.
1x haji
45678
@kvakac (24.4.2020 15:22)

Tak takýto recept poteší :-) verím, že je to topka a za iný peniaz ako v obchode, kde je kadečo v tom, palec hore@kvakac :-)
1x kvakac
kvakac
@45678 (27.4.2020 17:08)

Vďaka za koment. Výrobcovia naháňajú peniaze, tak nastavujú objem všeličím možným a výsledná chuť nula. Ja idem zajtra zarobiť tentoraz z kuracích prs.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia