Domáca šunka s medom a mletou paprikou
Foto: kvakac
Čo vám napíšem - fantázia, ktorá sa oplatí urobiť a ochutnať. Verte, potom to budete chcieť stále. Je to na spôsob debrecínky.
porcií
príprava
na 70 - 80 °C
Postup
-
1
Bravčové kare nakrájame na kocky asi 3 cm veľké. Do vody so smotanou dáme korenie, med, papriku a zmiešame. Z mäsa si odložíme asi 5 kúskov a ostatné zomelieme na veľkých okách tak 8 mm. Do misy dáme celé aj mleté kúsky mäsa a pripravenú zmes korenín s vodou a smotanou. Napokon nasypeme obe soli. Všetko spolu dobre vymiešame. Dobre znamená poriadne až sa vytvorí jedna pevná hmota, ktorá bude spolu držať, mäso ako malta. Pripravíme si šunkovar (ja mám Orion) do neho dáme sáčok a do sáčku pridávame mleté mäso a postupne do neho aj celé kúsky mäsa. Dobre to varechou tlačíme, aby hmota bola pekne spolu bez vzduchových bublín. Tu je stroj na šunku kúpený Kinekuse. Tam sú k tomu aj sáčky.
-
2
Keď naplníme sáčok, tak zatočíme a na to dáme uzáver s pružinou a druhým vrchnákom uzavrieme. Dáme do chladu na 24 hodín. Po tejto dobe to vložíme do väčšieho hrnca naplneného vodu, tak aby horný uzáver nebol vo vode. Varíme pomalý podľa teplomera 70 - 80 °C dve hodiny. Teplomer je súčasť výrobku.
-
3
Po dvoch hodinách hrniec vyberieme a dáme do studenej vody vychladnúť. Potom otvoríme, pružinu vyberieme a vniknutú vodu vylejeme. Šunku ešte nevyberáme, ale necháme v hrnci a hrniec dáme do chladničky dobre ochladiť aspoň na 12 hodín. Potom už môžme krájať a jesť takúto dobrotu. Pozor, je to návykové.
Supeeeer!
Vďaka za koment. Dnešnej dobe tie obchody už nevedia čo pýtať za poriadnu šunku, tak sa ozaj oplatí robiť doma. Je to úplne iná chuť.
Ďakujem za koment. Presne si to vystihla, ta chuť je ohromná.
Vďaka za koment. Ja som už tiež doma. Pivo vypite misia splnená. Doma si robím toho veľa aj mäsa dávam do pohárov. Na to používam pomalý hrniec. Potom z pohárov mäsa dávam na obed, ktorý je rýchlo hotový. Hnevajú ma tie obchody hrozne zdraželi. Využívajú situáciu na pandémii.
Ja som zavarovala maso vloni. Obyčejně, jen tak, kostky masa, sol, trocha vody. Šla jsem na jistotu. Ale uvažuju o podobném postupu, co jsi popsal, s PH. Jen musím nasbírat energiii... Kdybych byla zdravá, není co řešit. Takto musím s rozumom, abych nedošla o fyzické tělo, haha
Velmi pekna sunko-debrecinka. A mas pravdu s tymi obchodmi a cenami. Mama mi dnes cez skype hovorila to same. Ze minula 30€ a dokopy nic nekupila.
Aj ja by som prijala dobry a odskusany recept "z Tvojho hrnca" na zavarane mäso. Neponahla, staci do jesene (polovacky).
Maj sa pekne
Mal by si to niekedy dať ako komplet recept, toto sa nedá uložiť do KK :-)
Ale robievam podobne, dá sa aj zo surového masa, len sa to dlhšie varí. V čase núdze konzerva ako stvorená.
Niekedy sa to ohodlam a skúsim dať ako recept.
Vďaka za koment. Je to vec ktorá sa oplatí kúpiť. Jednak ma človek lacnejšiu a chutnejšiu šunku, alebo paštétu. Takže keď si to urobíme doma, tak nemusíme často chodiť do obchodu. A tie ceny obchody dvihli, akoby sme mali nemecké platy.
Vďaka za koment. To som použil z dvoch receptov, ktoré boli súčasť šunkovaru. Tam bolo mlieko, ja som skúsil smotanu je to jemnejšie. A šunka je týždeň v chladničke, krájame z nej a neslizí ani nekvasí ako niektoré kúpené. Mám to veľa krát skúsené a som spokojný.
Je to dobrá vec, v sunkovare sa dá spraviť aj dobrý lančmít.
Vďaka za koment. Oplatí sa to mať doma. Podstate s tým nie je veľa roboty. Keď ma niekto rodinu, tak sa to vráti dvojnásobne. Teraz tato dobá nás učí, že čo si kto doma urobí, tak ma veľké plus.
Píšu ti sem, pod tvůj poslední recept. Už je v prodeji mladé, rané zelí, tedy kapusta!! Sice je trošku dražší, ale co dnes koupíš za hubičku? Určitě má jemnější jak listy, tak žíly, půjde ti líp balit!
Přeji hezký nedělní večer!
Vďaka za radu skočím si k vám na zelí na otočku ha - ha. No vážne ďakujem - počul som, že aj v Lidli majú mladú kapustu. Teraz momentálne máme holubkov dosť, čo zvýšilo so sterilizoval do pohárov. Budu neskôr.
Tak takýto recept poteší :-) verím, že je to topka a za iný peniaz ako v obchode, kde je kadečo v tom, palec hore@kvakac :-)
Vďaka za koment. Výrobcovia naháňajú peniaze, tak nastavujú objem všeličím možným a výsledná chuť nula. Ja idem zajtra zarobiť tentoraz z kuracích prs.