Tradičná cesnaková focaccia s rozmarínom (foterecept)

yong - fotkayong, 11. februára 2022
Tradičná cesnaková focaccia s rozmarínom (foterecept)
Foto: yong

Keď som šiel na dlhú prechádzku, tak som sa vždy stavil v nejakej malej pekárni, kde som si vzal focacciu. Bola tak mastná, Zobraziť celý popisKeď som šiel na dlhú prechádzku, tak som sa vždy stavil v nejakej malej pekárni, kde som si vzal focacciu. Bola tak mastná, že ani papierové vrecúško, do ktorej bola zabalená nepomohlo nebyť celý mastný. Keď si však objednám focacciu v rádoby talianskych podnikoch v Česku, tak je to niečo ako suchá lokša a tak som bol nútený upiecť si ju sám.

4
porcie
220 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
200 g
200 ml
150 ml
5 strúčikov
2 PL
0,5 bal.
0,5 dl
4 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Zarobil som si kvások zo základu spočívajúceho z pol deci mlieka, pol balenia droždia (asi 20 g) a 4 gramov cukru. Medzitým som si do misky vsypal múku a krupicu, krupica by mala byť klasická hrubá, bežne ju ale doma nemám a preto používam jemnú krupicu, aj tá dokáže vytvoriť takú tu zrnitú štruktúru.

    Tradičná cesnaková focaccia s rozmarínom (foterecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je kvások nachystaný, tak ho vylejem do zmesi múky a krupice. Ja používam robot, takže ako sa táto zmes mieša, tak prilejem vodu, pridám časť olivového oleja (asi 50 ml) a pridám soľ.

    Tradičná cesnaková focaccia s rozmarínom (foterecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vzniklo cesto, ktoré je ucelené do jednej "guličky", ale je stále také lepkavé, ako to bude kysnúť, tak sa táto štruktúra zmení. Pred uložením na kysnutie som ho ešte trochu posypal múkou a polial trošku olivovým olejom.

    Tradičná cesnaková focaccia s rozmarínom (foterecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som dal do misy s vekom, aby kyslo, dá sa nechať kysnúť aj prikryté tkaninou. Nechávam kysnúť na teplom mieste na 2 hodiny.

    Tradičná cesnaková focaccia s rozmarínom (foterecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pekne nakysnuté cesto som vyskladal na plech, normálne to dávam do vymasteného a múkou posypaného plechu, ale u starších plechov radšej používam pečiaci papier. Cesto sa kladie na plech prstami, takže v ňom vznikne vzorkovanie ako na fotke. Následne ho nechávam ešte prikryté tkaninou kysnúť aspoň hodinu.

    Tradičná cesnaková focaccia s rozmarínom (foterecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ kým cesto kyslo som si nachystal cesnakovú pastu z oleja (môže byť aj slnečnicový), pretlačeného cesnaku a soli, možno doriediť vodou, malo by jej byť totiž veľa. Táto zmes nesmie ísť do chladničky, pretože by potom cesto od chladu kleslo. Keď prešla hodina, tak som na cesto túto zmes natrel a posypal rozmarínom. Ako vidieť na fotke cesto je až preliate, pretože tradičná focaccia má byť mastná.

    Tradičná cesnaková focaccia s rozmarínom (foterecept) - obrázok 6
  7. 7

    Následne dávam piecť do vyhriatej rúry, dávam teplovzdušný režim na 20 minút, aby bola prepečenejšia, ale upečená býva už aj po 10 minútach.

Diskusia k receptu

kavicka11
Mňe sa to páči 👍 ale predsa len ja by som dala na záverečné poliatie pred pečením o čosi menej oleja. Pekne, zrozumiteľne napísani postup, takže za mňa super, vydarené.
chemik
Dík za zdůraznění použití kombinace hladké mouky 00 s hrubou krupicí, což naše recepty obvykle neuvádějí a improvizují podle špajzu, takže produkt pak bývá málo "nadýchnutý".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia