Kakaová torta
Kakaová torta

Kakaová torta s parížskou šľahačkou

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 22. marca 2023
Kakaová torta s parížskou šľahačkou
Foto: Shutterstock

Ak ste zamilovaní do čokolády, vyskúšajte našu tortu plnú tejto božskej suroviny.

10
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
250 ml
125 g
35 g
300 g
1 ČL
400 g
2 ks
125 ml
1 ČL
Parížska šľahačka:
500 ml (33 %)
450 g
Na potretie:
Poleva:




Postup

  1. 1

    Deň vopred pripravíme základ na parížsku šľahačku. Smotanu privedieme do bodu varu, pridáme nalámanú čokoládu, zložíme z ohňa a necháme chvíľu postáť. Potom dohladka vymiešame, zmes prelejeme do čistej misky a necháme vychladnúť. Prikryjeme potravinovou fóliou a na noc odložíme do chladničky. Na druhý deň pred plnením torty zmes dotuha vyšľaháme.

  2. 2

    Korpus: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme na kúsky nakrájané maslo a preosejeme kakao. Na miernom ohni zahrievame, maslo sa musí rozpustiť.

  3. 3

    Do veľkej misy nasypeme preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou a cukor, prilejeme teplú kakaovú zmes a pomocou šľahača dôkladne premie­šame. Po jednom zašľahávame vajcia, postupne prilievame cmar a vanilkový extrakt.

  4. 4

    Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom. Do formy vylejeme cesto a zarovnáme ho.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 45 minút. Či je korpus upečený, zistíme, keď doprostred zapichneme špajdľu a cesto sa už na ňu nelepí.

  6. 6

    Upečený korpus necháme vo forme chladnúť asi 10 minút, potom formu opatrne otvoríme a korpus necháme úplne vychladnúť na mriežke.

  7. 7

    Korpus opatrne rozrežeme na 3 pláty. Jeden plát preložíme na etažérku a potrieme ho lyžicou džemu a štvrtinou parížskej šľahačky. Priklopíme ho druhým plátom a postup zopakujeme, priklopíme tretím plátom korpusu. Zvyšným krémom natrieme vrch aj boky torty. Na záver tortu potrieme roztopenou čokoládou.

Diskusia k receptu

drajan
Už som raz kúpila hotovú parížsku šľahačku , český produkt. Bola výborná. Aj taká by sa dala iste použiť. Tortička vyzerá moc fajn.