Kakaová torta s parížskou šľahačkou
mesačník Varecha, 22. marca 2023
Foto: Shutterstock
Ak ste zamilovaní do čokolády, vyskúšajte našu tortu plnú tejto božskej suroviny.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Korpus: | |
250 ml |
|
125 g |
|
35 g |
|
300 g |
|
1 ČL |
|
400 g |
|
2 ks |
|
125 ml |
|
1 ČL |
|
Parížska šľahačka: | |
500 ml (33 %) |
|
450 g |
|
Na potretie: | |
|
|
Poleva: | |
|
Postup
-
1
Deň vopred pripravíme základ na parížsku šľahačku. Smotanu privedieme do bodu varu, pridáme nalámanú čokoládu, zložíme z ohňa a necháme chvíľu postáť. Potom dohladka vymiešame, zmes prelejeme do čistej misky a necháme vychladnúť. Prikryjeme potravinovou fóliou a na noc odložíme do chladničky. Na druhý deň pred plnením torty zmes dotuha vyšľaháme.
- 2
Korpus: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme na kúsky nakrájané maslo a preosejeme kakao. Na miernom ohni zahrievame, maslo sa musí rozpustiť.
- 3
Do veľkej misy nasypeme preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou a cukor, prilejeme teplú kakaovú zmes a pomocou šľahača dôkladne premiešame. Po jednom zašľahávame vajcia, postupne prilievame cmar a vanilkový extrakt.
- 4
Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom. Do formy vylejeme cesto a zarovnáme ho.
- 5
Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 45 minút. Či je korpus upečený, zistíme, keď doprostred zapichneme špajdľu a cesto sa už na ňu nelepí.
- 6
Upečený korpus necháme vo forme chladnúť asi 10 minút, potom formu opatrne otvoríme a korpus necháme úplne vychladnúť na mriežke.
- 7
Korpus opatrne rozrežeme na 3 pláty. Jeden plát preložíme na etažérku a potrieme ho lyžicou džemu a štvrtinou parížskej šľahačky. Priklopíme ho druhým plátom a postup zopakujeme, priklopíme tretím plátom korpusu. Zvyšným krémom natrieme vrch aj boky torty. Na záver tortu potrieme roztopenou čokoládou.
Tiež kakaová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu